Avrupa Birliği > Olli Rehn: 'Ergenekon Türkiye için hesaplaşma fırsatı'

'Ergenekon Türkiye için hesaplaşma fırsatı'

Türkiye'nin ilerleme raporunun yayınlanmasından önce bir basın toplantısı düzenleyen Olli Rehn, Ergenekon davasının Türkiye için hesaplaşma imkanı olduğunu söyledi.

AB Komisyonu Türkiye'nin katılım süreci kapsamında son bir yıldaki hazırlıklarını değerlendiren ilerleme raporu bügün yayınlanıyor.

Raporun yayınlanmasından önce AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn bir basın toplantısı düzenledi. Rehn toplantıda, Ermenistan-Türkiye arasındaki yakınlaşmanın bölgedeki istikarara da büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Olli Rehn Ergenekon davası ile ilgili sorulan bir soruya, Türkiye'ye demokratik olmayan geçmişiyle hesaplaşma için bir fırsat sunduğunu söyledi.

Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak Rehn, Türkiye'nin Ankara Protokolünü en kısa zamanda tam olarak uygulamaya geçirerek, limanlarını Rum gemilerine açmasını beklediklerini vurguladı ve Türkiye dahil tüm tarafların Kıbrıs'ta güven artıcı önlemlerle sorunun çözümüne kaktıda bulunması gerektiğini kaydetti.

Olli Rehn, Türkiye'nin mevzuat ve demokratik reformları yeniden canlandırmasını beklediklerini söyledi. "Özellikle dini özgürlükler ve sendikal haklar konusunda adımlar atılmasını bekliyoruz" diyen Rehn, çocuk haklarının iyleştirilmesi konusunda yavaş ilerleme kaydedilmesinden kaygı duyduklarını vurguladı.

HIRVATİSTAN'LA MÜZAKERELER BİTİYOR
Basın toplantısında Hırvatistan ile yürütülen müzakerelerin 2010 yılında biteceği de kaydedildi. Bu durumda Hırvatistan'ın 2011 yılında AB üyesi olması bekleniyor.

İLERLEME RAPORUNDA NELER YER ALIYOR?
AB ilerleme raporunda, Türkiye'nin "Ergenekon" davasıyla "tarihinde ilk kez bir darbe girişimini soruşturduğu" belirtilerek, "bu davanın demokratik kurumların doğru işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için Türkiye'ye bir fırsat sunduğu" görüşüne yer verildi.

SİVİL ANAYASA BEKLENTİSİ
"Sivil anayasa" çalışmalarına desteğini yineleyen AB Komisyonu, "1980 askeri darbesi döneminde yazılan mevcut Anayasa'nın AB standartlarına uygun şekilde birçok alanda daha fazla demokratikleşmeye izin vermesi ve temel özgürlüklere daha güçlü güvenceler sağlaması için değiştirilmesi gerektiği konusunda farkındalığın arttığını" bildirdi.

AB raporunda, "siyasi partiler arasındaki diyalog ve uzlaşma ruhu eksikliğinin" siyasi ve anayasal reformlarda "sınırlı" ilerleme sağlanabilmesinde etkili olduğu belirtildi.

Raporda, askeri personelin barış döneminde sivil mahkemelerde yargılanmasına yönelik yasal düzenlemeye de destek verilerek, bu konuda Türkiye'nin AB standartlarına ulaştığı bildirildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'E ÖVGÜ
İlerleme Raporunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "siyasi partiler ve devlet kurumları arasında diyaloğu teşvik etmesi ve dış politikada oynadığı aktif rol" nedeniyle övüldü. AB belgesinde "Önde gelen siyasi partiler arasındaki kavgacı siyasi atmosfer ortamında Cumhurbaşkanı, devlet kurumlarının doğru işleyişi yanında siyasi partiler arasında ve sivil toplumda diyaloğu teşvik etmeye çalıştı" denildi.

Raporda, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Türkiye'nin AB üyeliği hazırlıklarını daha etkin hale getirerek katılım müzakerelerinde bakanlıklar arası işbirliğini geliştirdiği belirtildi.

TSK'NIN SİYASETE ETKİSİ SÜRÜYOR
Belgede, Türk Silahlı Kuvvetlerinin "siyaseti etkilemeyi sürdürdüğü" iddia edilirken, "üst düzey ordu mensuplarının birçok fırsatta etnisite, Güneydoğu, laiklik ve siyasi partiler gibi iç ve dış politika konularında görüş açıklaması" eleştirildi.

Genelkurmay Başkanlığının birçok fırsatta siyasetçilere ve basına kamuoyu önünde tepki gösterdiği kaydedilen belgede, "Nisan ayındaki bir basın toplantısında Genelkurmay, Ergenekon davası ve iddianamesi hakkında yorum yaparak yargıyı baskı altına aldı. Üst düzey bazı ordu mensupları yargılanan askeri personele destek verdi" ifadelerine yer verildi.

DOĞAN HOLDİNG'E VERİLEN CEZADA ORANTI UYARISI
"Türkiye'deki yasaların ifade özgürlüğü için yeterli güvence sağlayamadığı ve bunun sonucunda savcı ve yargıçların genelde kısıtlayıcı yorumları tercih ettikleri" savunulan raporda, Türkiye'de ifade özgürlüğünü sınırlayan birçok yasa bulunduğu ileri sürüldü.

Yapılan değişikliğe rağmen Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301'inci maddesine dayanılarak hala soruşturma ve yargılamaların devam ettiği aktarılan raporda, TCK'da ifade özgürlüğünü kısıtlayan diğer maddeler arasında şerefe karşı suçlar, (125'ten 131'e kadar) kamu düzeni, (214,216, 217, 218, 220) devletin güvenliği (312, 314) ve müstehcenlik (226) sayıldı.

İlerleme Raporunda, Doğan Yayın Holding'e kesilen "yüksek vergi cezalarının ekonomik açıdan grubun yaşayabilirliğini tehlikeye düşürme potansiyeli taşıdığı ve bu nedenle uygulamada ifade özgürlüğünü etkileyebileceği" savunularak, vergiyle ilgili işlemlerde "orantılı ve adil" davranılması istendi.

DEMOKRATİK AÇILIMDA SOMUT ÖNLEMLER GELMELİ
Hükümetin "Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek için geniş kapsamlı bir danışma süreci başlattığı ve kapsamlı bir plan hazırladığı" anlatılan İlerleme Raporunda, içeriği henüz açıklanmasa da "demokratik açılım" sürecini "somut önlemlerin takip etmesinin hayati önem taşıdığı" vurgulandı.

Raporda, Alevilerin cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınması ve zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden muafiyet taleplerinden de bahsedilerek Aleviler ve gayrı Müslimlerin dini özgürlüklerine tam saygı gösterilmesi istendi.

TÜRKİYE EK PROTOKOLÜ UYGULAMALI
İlerleme Raporunda Türkiye'nin Kıbrıs'ta BM gözetimindeki kapsamlı çözüm müzakerelerine desteğini sürdürdüğü belirtilerek, "Buna karşın Türkiye'nin süren müzakereleri aktif şekilde desteklemesinin ve kapsamlı çözüm için uygun iklim yaratılmasına katkıda bulunacak adımlar atmasının beklendiği" kaydedildi.

Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum kesimi gemilerine açma yükümlülüğünü yerine getirmediği savunulan raporda, "Şimdi Türkiye, Ek Protokol'ün tam ve ayrım yapmadan uygulanmasını güvence altına alma yükümlülüğünü acil olarak yerine getirmelidir" denildi.

Belgede, Kıbrıs Rum kesimi adına petrol arayan sivil gemilerin son bir yılda "Türk donanması tarafından defalarca engellendiği" de ileri sürüldü.

ntvmsnbc.com, 14.10.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız