Avrupa Birliği > Fransa’dan tarihi ziyarette Türkiye’ye güçlü AB desteği

Fransa’dan tarihi ziyarette Türkiye’ye güçlü AB desteği
22 sene aradan sonra Fransa’dan Türkiye’ye ilk resmi ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye’nin AB müzakere sürecine güçlü bir destek verdiğini belirtirken, ülkesinin blokajı altındaki 4 başlığın açılabileceği mesajını verdi.

Özel yaşamındaki sıkıntıların ardından gerçekleştirdiği ilk yurtdışı ziyaretini “eşsiz” gerçekleştiren Hollande, beraberinde getirdiği 7 bakan, onlarca bürokrat ve Fransa’nın en önde gelen 50’ye yakın işadamıyla Türkiye ziyaretine ne kadar önem verdiğini de göstermiş oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yoğun görüşmeler gerçekleştiren Hollande, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla da bir araya gelerek, Türkiye’deki siyasi yelpazenin iki önemli kısmıyla da görüştü.

Hollande-Gül görüşmesinde dört önemli konunun ayrıntılı ele alındığı kaydedildi. Bunların en başında Türkiye’nin AB üyelik süreci ve Fransa’nın bloke ettiği 4 müzakere başlığının açılması konusu yer aldı.

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısında Fransa liderinden de Türkiye’nin müzakere sürecinin siyasi nedenlerle bloke edilmemesini isterken, Hollande’ın göreve gelmesinden sonra Fransa’nın değişen tutumundan dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirmeyi unutmadı.

Gül, “Önümüze siyasi engellerin çıkarılmaması önemli, çünkü bu teknik bir süreç. Bu teknik süreç de AB müktesebatının Türkiye olarak üstlenilmesidir. Umudum herkesin verdiği söze sadık kalmasıdır,” diyerek, dolaylı olarak bloke edilen başlıkların açılmasını istedi.

Hollande da bir gazetecinin “4 başlık üstündeki blokajı kaldıracak mısınız” sorusuna doğrudan bir yanıt vermek yerine, müzakere sürecinin devamından yana olduğunu, bunun Türkiye’nin dönüşümüne katkıda bulunacağını belirtti. Hollande’ın “Daha önceki cumhurbaşkanlığı döneminde bloke edilmiş başlıklar vardı. Zannediyorum açılabilecek fasıllar konusunda Türkiye’yi ilgilendiren konular var; örneğin erklerin ayrımı, hukuk sistemi, temel haklar..” ifadeleri de Kıbrıs tarafından engellenen 22 ve 23. başlıklara atıf yaptığı değerlendirmelerine neden oldu.

Hollande, Türkiye’nin müzakere sürecini tamamlasa bile üyelik kararının Fransız halkına sorulacağını anımsatarak, “Dolayısıyla gereksiz yere birtakım korkuları ortaya çıkarmanın anlamı yoktur” dedi.

Çankaya Köşkü’nde gündeme gelen ikinci önemli konu, iki ülke arasında zaman zaman ciddi gerilimlere neden olan Ermeni soykırımı konusu oldu. İnkar Yasası olarak bilinen ve Fransa topraklarında “Ermeni soykırımı yoktur” demeyi yasaklayan girişimin yenilenip yenilenmeyeceği sorusuna “dolambaçlı” bir yanıt veren Hollande, “Doğru olanı, hak neyse onu yapacağız. Hukuku arayacağız, herkesin konuyu anlamasını sağlayacağız,” diye konuştu.

Fransa’da bu konuda onaylanan yasayı anımsatan Hollande, “Bunların uygulanması gerek” diyerek, inkar yasasının gündeminden düşmediği sinyalini verdi. Ancak diplomatik kaynaklar, seçilmeden önce inkar yasası konusunda seçmenlerine söz veren Hollande’ın kamuoyu önünde daha farklı konuşmasının beklenmemesi gerektiğini anımsattılar. Fransa Anayasa Konseyi’nin inkar yasasını iptal ettiğini, bunu yaparken Fransa anayasasına aykırılığını gerekçe gösterdiğini anımsatan kaynaklar, Fransa Cumhurbaşkanı’nın Nisan ayında Ermenistan’a ziyaret gerçekleştireceğini, bu nedenle de dikkatli bir ifade kullanmış olabileceğini kayedettiler

Cezayir örneği

Cumhurbaşkanı Gül de aynı konuda konuşurken, Fransa ile Cezayir’in tarihten kaynaklanan acıların üstesinden gelirken kullandıkları yöntemin Türkiye ile Ermenistan arasında uygulanabileceğini kaydetti. “Acıları nesilden nesile, çocukdan çocuğa geçirmenin hiç bir yararı yok. Bunun yerine bu coğrafyada yeni dostluklar yaratalım” diyen Gül, Hollande’a ifade özgürlüğünin ilkesinin kaynağı olan Fransa’dan inkar yasası benzeri girişimlerde bulunmamasını istedi.

Her iki liderin gündemindeki diğer önemli konu zaten güçlü olan ekonomik ve ticari ilişkileri daha da artıracak adımların atılmasıydı. Fransa liderinin beraberinde Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un yanısıra Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Savunma Bakanı Jean Yves le Drian, Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg, Enerji Bakanı Philippe Martin, Yüksek Öğretimden Sorumlu Bakan Genevieve Fioraso ve Tarım Bakanı Stephane le Foll’un olması bu arzunun en önemli göstergesi oldu. Ziyaret sırasında imzalanan başta nükleer eğitim anlaşması olmak üzere diğer stratejik alanlardaki anlaşmalar da bu amaca dönük bir adım olarak görüldü. Hollande ve Gül, İstanbul’da Salı günü toplanacak Türk-Fransız İş Konseyi toplantısına da başkanlık edecekler ve işadamlarını daha fazla yatırıma ve işbirliğine teşvik edecekler.

Gül, “Sayın Hollande ile yaptığımız görüşmelerde güçlü ekonomik ve ticari ilişkilerimizden duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik ama şimdi yeni bir hedef ortaya koyduk. Ticaret hacmimizi en kısa sürede 20 milyar Euro’ya çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Hollande ve Gül görüşmesinde diğer önemli konu ise Suriye’deki gelişmeler ve devam etmekte olan Cenevre 2 konferansı oldu. Hollande, Türkiye ile Fransa’nın Suriye konusundaki pozisyonların çok benzer olduğunu belirterek, uluslararası toplumun Suriye konusunda daha önce harekete geçmemiş olmasından yakındı.

Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusundaki çabalarını takdirle karşıladıklarını belirten Hollande, Cenevre 2 toplantısından sorunu çözebilecek nitelikte bir siyasi geçiş süreci kararının çıkmasını arzu ettiklerini anlattı. Gül de Hollande gibi Cenevre 2 sürecinden yürütme erki tam olan bir geçiş yönetiminin çıkmasını beklediklerini belirtirken, Avrupa ülkelerinden gelerek Türkiye üzerinden Suriye’ye geçen yabancı savaşçılar konusunda faha etkin istihbarat işbirliği yapılması gerektiğini kaydetti.

Fransız Meclisi Türk Fransız Dostluk Grubu Başkanı Christophe Bouillon ve Senato Türk-Fransız Dostluk Grubu Başkanı Gerard Larcher de heyette yer alıyor. Gezinin en önemli amaçlarından birisi olan ekonomik yakınlaşma için ise Hollande’a 20’si Fransız borsasının dev firmalarının patronları olmak üzere 50’ye yakın işadamı eşlik ediyor.

BBCTurkish.com, 27.01.2014

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız