Avrupa Birliği > ‘Hükümete uluslararası komplo' tezi saçmalık

‘Hükümete uluslararası komplo' tezi saçmalık

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili AK Parti hükümetini uyardı. Son olaylardan sonra Türkiye’nin “demokratikleşen ülke” imajının büyük yara aldığını söyleyen Oomen-Ruijten, gündemdeki yeni HSYK değişikliğine de karşı çıktı.

Türkiye’nin gündemini yolsuzluk soruşturması bağlamındaki gelişmeler işgal ederken, Avrupa Birliği’nden (AB) yükselen eleştirel sesler de artıyor. Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, soruşturmalarla ilgili birçok konuda AK Parti hükümetini uyarırken, son olaylardan sonra Türkiye’nin “demokratikleşen ülke” imajının büyük yara aldığını söyledi. Hükümeti, üç sene evvel tadil ettiği Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSYK) tekrar değiştirmemeye çağıran Hollandalı siyasetçi, iktidarın yolsuzluk soruşturmasını uluslararası komplolarla izah etmesini de “tam bir saçmalık” olarak nitelendirdi. Oomen-Ruijten, yolsuzluk soruşturmalarına raporunda yer vereceğini, önümüzdeki hafta AP’nin çalışmaya başlaması ile taslağın ilgili paragraflarında değişiklikler yapılacağını söyledi. Oomen-Ruijten’in taslağını aralık ayında açıkladığı ilerleme raporunun şubat ayı sonunda AP Genel Kurulu’nda oylanması bekleniyor.

Türkiye’nin demokratikleşme yolunda mühim mesafeler kat ettiğini düşünenlerin son olaylardan sonra itimatlarını kaybettiklerine dikkat çeken Hıristiyan Demokrat siyasetçi, “Türk yetkililerin artık hakiki bir demokratik-hukuk devleti kurmak istediklerine olan inanç kayboluyor.” dedi. Yolsuzluk soruşturması başlar başlamaz yüzlerce polis amirinin görevden alındığı ve ikinci soruşturmanın engellendiği hatırlatılan AP milletvekili, hükümeti yargıya müdahale etmeme ve kuvvetler ayrılığı ilkesine saygı gösterme konusunda ikaz etti. Oomen-Ruijten, Erdoğan’ın ikinci soruşturmayı başlatan Savcı Muammer Akkaş için “adaletin yüzkarası” demesine de tepki gösterdi.

HSYK’nın bağımsızlığı, rahatsız etmiş olmalı

Hükümetin HSYK’nın yapısını tekrar değiştirmek için hazırlıklar yaptığına değinen Oomen-Ruijten, yetki aşımına dikkat çekerek, “Üç sene önce yapılan değişiklikle çok fazla bağımsız olduğu düşünülen HSYK’nın tekrar değiştirilmesine ne bir başbakan ne de bir adalet bakanı karar verebilir.” dedi. 12 Eylül referandumu ile kabul edilen Kurul’a ilişkin değişikliğin özünün HSYK’yı daha bağımsız yapmak olduğuna işaret etti. “Görünen o ki bu bağımsızlık bazı siyasetçileri rahatsız ediyor.” dedi.

Hükümetin yolsuzluk soruşturmasına tepkisini eleştiren Bugün gazetesinin sahibi Akın İpek’e bağlı altın madenlerinden birinin hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatıldığı hatırlatılan Oomen-Ruijten, “Olgun demokrasilerde bu tür tasarruflara yer yoktur.”  dedi.

Türkiye’nin asla demokratik bir ülke olamayacağını savunan çevrelerin haklı çıktıklarını söylemeye başladıklarını gündeme getirdi. “ “Arkadaşlarımı bile ikna edemez hale geldim.Türkiye’ye olan güven eriyor.” diye konuştu.

Zaman, 04.01.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız