Avrupa Birliği > Avrupa’dan sert sansür uyarısı

Avrupa’dan sert sansür uyarısı

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunda medyaya yapılan baskılar geniş yer tutuyor
 

Avrupa Birliği (AB), basın özgürlüğü ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) konusunda bir kez daha Türkiye’yi uyarmaya hazırlanıyor. Birliğin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu’nun (AP) hazırladığı taslak Türkiye raporunda, basının önemli bir kısmının iş dünyasında hayli faal olan şirketlere ait olmasından ve artan otosansürden rahatsız olunduğu vurgulanıyor. Hükümeti eleştiren gazetecilerin işten çıkarıldığı belirtilen raporda, bağımsız basının demokratik sistem için “hayati” olduğunun altı çiziliyor.

Zaman gazetesinde yer alan habere göre, raporda ifade hürriyeti ile medyada çoğulculuğun Avrupa değerlerinin merkezinde olduğu ifade ediliyor. Taslak raporda otosansürün gazeteciler ve medya sahipleri arasında yayılarak derinleştiğine dikkat çekiliyor. Raporda, HSYK ve Venedik Komisyonu (VK) konularında uyarılar da yer alıyor. HSYK’da yapılacak muhtemel değişikliğin Venedik Kriterleri’ne uyumlu olması gerektiği, yeni anayasa yazımında da VK’dan istifade edilmesinin önemine vurgu yapılıyor. VK, referandumla değiştirilen HSYK’nın çalışmasından memnun olduğunu ve hükümetin HSYK ile ilgili tekliflerinin “geriye gidiş” olacağını açıklamıştı. Hıristiyan Demokrat Ria Oomen- Ruijten’in kaleme aldığı raporda, anayasa değişikliklerinin bir kısmının hâlâ hayata geçirilmediği hatırlatılıyor, bilhassa askeri yargı ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili kanunların Meclis’ten geçirilmesi talep ediliyor.

 

MECLİS’TE AB TOPLANTISI

Ekim ayında açıklanan AB Komisyonu İlerleme Raporu ile büyük paralellikler gösteren rapor taslağında, Türkiye basınının Gezi olaylarını haberleştirmede sınıfta kaldığı belirtiliyor. Demokratikleşme paketi, yargı reformu ve çözüm sürecindeki hükümet icraatları olumlu bulunurken, siyaseteki uzlaşma geleneği eksikliği ve kutuplaştırıcı dil eleştiriliyor. Taslak raporun 27 Şubat’ta kabul edilmesi bekleniyor.

Bu arada, Meclis’te Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 73. Toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye ile AB arasında vize sürecinde varılan uzlaşmanın ümit verici olduğunu belirterek, “Umarım bu haksızlık bir an evvel ortadan kalkar Türkiye’nin önüne diğer aday ülkelerden farklı koşullar çıkarılmasının izahı mümkün değildir” dedi.

Taraf, 06.12.2013
 

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız