Avrupa Birliği > Londra Brüksel hattında söz düellosu

Londra Brüksel hattında söz düellosu

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, AB vatandaşlarının İngiltere içindeki serbest dolaşımını engelleme planlarına, Brüksel'den sert bir yanıt geldi.

İngiltere Başbakanı David Cameron ile Avrupa Birliği Komisyonu arasında adeta bir söz düellosu yaşanıyor. Cameron'ın, AB üyesi oldukları halde göçmenlerin İngiltere'deki serbest dolaşımlarına kısıtlama getirilmesine yönelik açıklamaları, Brüksel'de sert tepkiyle karşılandı.
AB Komisyonu'nun Adaletten Sorumlu Üyesi Viviane Reding, İngiltere Avrupa Birliği üyesi olup Avrupa pazarının bir parçası olduğu sürece, serbest dolaşım hakkının tartışmaya açık olmadığını kaydetti. Reding, İngiltere'nin Avrupa pazarından çıkma niyeti varsa bunu söylemesi gerektiğini belirtti. AB Komisyonu üyesi Reding, "Avrupa pazarındaki sermayenin, malların ve hizmetlerin serbest dolaşımından faydalanan bir üyenin, kişilerin serbest dolaşım hakkını da kabul etmek zorunda olduğunu" ifade etti.Bu açıklamadan önce de AB Komisyonu'nun İstihdam ve Sosyal İşlerden Sorumlu Üyesi Laszlo Andor, Cameron'ın açıklamalarını "talihsiz bir aşırı tepki" olarak nitelemiş ve bunların İngiltere'nin Avrupa'nın "çirkin" ülkesi olarak görülmesi tehlikesini doğurduğunu belirtmişti.
David Cameron, Andor'un açıklamasına sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden cevap verdi. Cameron Twitter hesabından, "Seçimle göreve gelmemiş yetkililerin, meşru endişelerden yakınmasını uygunsuz bulduğunu" yazdı. Bu açıklamanın üzerine söz düellosuna AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da dâhil oldu. Barroso, AB Komisyonu ve tüm komiserlerin tıpkı ulusal düzeydeki siyasetçiler gibi pozisyonları gereği fikir beyan etme hakkına sahip olduklarını kaydetti.

Bulgaristan ve Romanya korkusu
Brüksel ile Londra arasında söz düellosuna yol açan olay, Cameron'un geçen çarşamba günü Financial Times gazetesinde yayımlanan açıklamaları oldu. Cameron açıklamalarında, İngiltere'deki AB göçmenlerinin serbest dolaşım haklarına sınırlamalar getireceğini belirtmişti. İngiltere Başbakanı'nın özellikle de bu yolla 1 Ocak'tan itibaren çalışma müsadesi aracılığıyla serbest dolaşım hakkı elde edecek Bulgar ve Rumenleri engelleme niyetinde olduğu belirtiliyor.
David Cameron aylar öncesinde, İngiltere'de yoksul göçmenlerin sayısının arttığını açıklamıştı. Bu göçmenler arasında özellikle AB ülkelerindeki sosyal hizmetleri kullanmak isteyen Bulgar ve Rumen vatandaşları gösteriliyor. Aynı hususta Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich de şikâyetçi olmuş, AB Komisyonu'ndan sadece bu hizmetleri kullanmak için ülkeye girecek AB vatandaşlarını geri gönderip, ülkeye yeniden giriş yapmalarının yasaklanmasının mümkün kılınmasını talep etmişti.

dw.de, 29.11.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız