Avrupa Birliği > Ankara, Kürt açılımını Avrupa’ya taşıdı

Ankara, Kürt açılımını Avrupa’ya taşıdı

Türkiye, demokratik açılım adını verdiği girişim çerçevesinde siyasi ve diplomatik planda önemli bir adım atıyor. Strasbourg'dan Kayhan Karaca, Avrupalı kurumlarca ilgiyle izlenen uygulamanın ayrıntılarını aktarıyor.

22 Mart 2009 yerel seçimlerinin ardından Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ndeki (AYBYK) heyetini değiştiren Ankara, 12 asil ve 12 yedek üyeden oluşan heyete, DTP’den 1 asil 1 de yedek üye ekleme kararı aldı. Ankara’nın heyet listesi bu hafta Strasbourg’da AYBYK sekreteryasına iletildi.


DTP’li isimler belli oldu

Türkiye’yi gelecek 5 yıl boyunca AYBYK’da temsil edecek yerel yöneticiler heyetinde Şanlıurfa Viranşehir belediye başkanı Leyla Güven asil, Diyarbakır İl Genel Meclis başkanı Şeyhmus Bayhan da yedek üye olarak görev yapacaklar.

 

Tüm Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’deki yerel yönetimler ve yerel demokrasiyle ilgili sorunları da yakından takip eden AYBYK, DTP’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki sayısal üstünlüğünü göstererek Ankara’dan Türk heyetine en az 1 DTP’li vekil eklemesini talep etmekteydi.

 

AYBYK yetkilileri, Mart 2009 yerel seçimlerinin sonuçları temel alındığında, bu seçimler sonrası yeni Türk heyetine DTP'li yerel yöneticilerin eklenmesinin önünde engel kalmadığını söylüyorlardı.  Kongre yetkilileri, bu jestin “Kürt açılımı” konusunda Avrupa'ya gönderilecek olumlu bir mesaj olduğunu söylüyorlar.   


Bölgesel demokrasi

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Ekim ayında Strasbourg’da düzenlenecek olağan genel kurul toplantılarında “Türkiye’de yerel ve bölgesel demokrasi” konulu denetim rapor ve karar tasarısıyla ilgili bir oturum düzenleyecek. Karar tasarısında, Türkiye’nin yerel ve bölgesel demokrasi konusundaki reformlarının yavaşladığı belirtilerek, yerel idarelere daha fazla özerklik tanınması isteniyor. Taslak kararda, yerel yönetimlere Türkçe dışındaki dillerde kamu hizmeti verebilme imkânı tanınması ve valilerin il genel meclislerinin çalışmalarındaki rollerinin azaltılması da talep ediliyor. Taslak karar, 14 Ekim Çarşamba günü oylamaya sunulacak.

 

AYBYK, aynı gün "Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Yerel İdarelerin Durumu" konulu ayrı bir oturum düzenleme kararı da aldı. Kongre bu oturuma Türk hükümeti, bölgenin yerel yöneticileri ve sivil toplumdan temsilciler de davet edecek. 

 

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Avrupa Konseyi üyesi 47 devletin seçilmiş yerel ve bölgesel yöneticilerinden oluşuyor. Kongre, yerel ve bölgesel yönetim konusunda Avrupa kıtasının çatı örgütlenmesi olarak kabul görmekte.

dw-world.de, 23.09.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız