Avrupa Birliği > İlerleme raporu tartışması bitmedi

İlerleme raporu tartışması bitmedi

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ilerleme raporu ile ilgili yankılar devam ediyor. Parlamenterler demokratikleşme paketini eksik buldu.

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan 2013 Türkiye İlerleme Raporu'nun açıklanmasının ardından rapora tepkiler de netleşiyor. AB'nin Parlamento kanadından da çeşitli görüşleri öğrenmek için tüm grupların Türkiye'yi yakından takip eden parlamenterlerine rapor ile ilgili düşüncelerini sorduk.
Türkiye Raportörü Hrıstiyan Demokrat Ria Oomen-Rujiten geçtiğimiz son yıl içerisinde yaşanan olaylarla ilgili olarak Türkiye hakkında karışık duygular içersinde olduğunu gizlemeyerek şu açıklamayı yaptı: "Türkiye sanki bize iki farklı yüzünü gösteriyor. Yargı reform paketi ve demokratikleşme adımları ile umut verici oluyor öte yandan sivil toplum hareketleri ve gösterileri karşısında altı kişinin ölümüne ve binlerce yaralanmaya yol açan tutum ile ne kadar derinden kutuplaştığını gösteriyor."

Sosyalist ve Demokratlar Grubu'ndan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Üyesi Richard Howitt raporun son derece dengeli ve adil olduğunu belirterek, özellikle Gezi Olayları konusunda rapora giren maddeleri önemli ve hakkaniyetli bulduğunu söyledi. "Ankara ve Brüksel arasında, kullanılan baskının aşırı olduğu ve alınan derslere yönelik karşılıklı anlayış oluşması gerektiğini” ifade eden Howitt sözlerini "Demokratikleşme paketindeki eksiklik anti-terör yasası konusu ve bu AP'de dile getirilmeye devam edilecektir" şeklinde sürdürdü.
Liberal Grup Sözcüsü Andrew Duff ise raporda herhangi bir sürpriz olmadığını ifade ederek demokratikleşme paketinin Türkiye için günü bir anlamda kurtardığını belirtti. "Oldukça sert olabilecek bir rapor bu sayede orta kıvama geldi" diyen Duff "Rapordaki genel tüm eleştirilere katılıyorum ve demokratikleşme paketi konusunda da; Kürtler, Aleviler ve Rum Patrikhanesi için de bir şeyler olmasını isterdik..." açıklamasını yaptı.

Yeşiller Grubu'ndan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Fleutre ise yaptığı yazılı açıklamada müzakerelerin sürebilmesi için yeni ivmeye ihtiyaç olduğunu belirterek raporun Türkiye'deki durum hakkında karmaşık bir resim çizdiğini kaydetti. Demokratikleşmenin Kürt sorunun çözümüne bağlı olduğunu vurgulayan Fleutre, yeni anayasa çalışmalarının hız kazanması gerektiğine dikkat çekti.
Muhafazakâr Reformist Grup Başkan Yardımcısı İtalyan Susy de Martini ise Türkiye'yi çok sevdiğini ve günün sonunda AB içerisinde görmek istediklerini anlatarak, son dönemde yaşanan olumsuz olayların ilerleme raporuna yansımasının doğal olduğunu kaydetti. "Türkiye'nin var olan sıkıntılarını aşarak demokratikleşme yolunda daha fazla adım atacağından şüphemiz yok" diyen Martini AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu yineledi.
Tüm parlamenterler Türkiye ile 22. faslın yanı sıra 23 ve 24. fasılların da açılmasından taraf olduklarını belirttiler.

dw.de, 23.10.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız