Avrupa Birliği > Avrupa'da akkor ampul tarihe karıştı

Avrupa'da akkor ampul tarihe karıştı

Avrupa Birliği'nin üye ülkeler genelinde akkor ampullere yasak getiren düzenlemesi, bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Artık akkor ampuller yerine çevre dostu tasarruf lambaların kullanımına başlanacak.

AB'ye üye 27 ülkeden uzmanlar geçen Aralık ayında Birlik içindeki lambaların asgari enerji verimliliği standartları üzerinde anlaşmıştı. Alınan karar uyarınca, 1 Eylül'den itibaren aşamalı olarak tasarruf lambalarına geçilmesi planlanıyor. Tasarruf lambaları, biraz pahalı ancak uzun ömürlü. Ve çevre için de daha iyi olduğu belirtiliyor. Ancak eleştiriler de eksik değil. Özellikle lambalar üzerindeki fosfor kaplamalar nedeniyle, tasarruf lambalarının ışığının çok parlak ve rahatsız edici olduğu ifade ediliyor. Eski bir eski Doğu Almanya işletmesi olan NARVA firması ise bu soruna çözüm bulmuş.

NARVA firması, Almanya’nın Dresden ve Chemnitz kentleri arasında bulunan Brand-Erbisdorf’da yer alıyor. Eski Doğu Almanya zamanında burası, devlete ait ampul ve ışıklandırma araçları üreticisi NARVA – DEM firmasının bulunduğu yerlerden biriydi.
 

Saatte 7 binden fazla lamba üretiliyor

Bugün ise halk dilinde neon lambası olarak adlandırılan floresan lambaları üretiliyor. Eski Doğu Almanya zamanında da burada çalışan Jürgen Meltke, NARVA'da şimdi geliştirme direktörü olarak görev yapıyor:

"Biz burada, bir makinede saatte 3 bin 500 adet lamba üretiyoruz. İki makinemiz var dolayısıyla bu, saatte 7 binden fazla lamba demek. Bu aynı zamanda, her şeyin bu imalatta tam otomatik olarak yapıldığı anlamına geliyor. Yani, vidalı duyun hazırlanmasından başlayarak – ki onu da kendimiz üretiyoruz -  fosfor boyalarının sürülmesinden paketlemeye kadar her şey, burada tam otomatik olarak gerçekleştiriliyor.”

Rekabette Uzakdoğu faktörü

NARVA, eskiden beri kendi cam işletmesine sahip. Bu durum, yan sanayi işletmecileriyle çalışan sektörün en büyüklerine karşı rekabette avantaj sağlıyor. NARVA’nın Pazarlama Müdürü Dietmar Mattheß, şöyle konuşuyor:

"Bu, müşterilerimize neredeyse tüm ışıklandırma araçlarını, farklı ışık renklerinde olduğu gibi farklı ebatlarda da sunmamızı mümkün kılıyor.”

Ancak bazı zorluklar da yaşanıyor. NARVA çalışanlarından Jürgen Meltke, ücretler ve çevre koşulları konusunda yüksek standartların geçerli olduğu bir pazarda, üretim yapmanın ne kadar zor olduğunu açıkça belirtiyor:

"Bir yapı markette enerji tasarruflu lambalar 2,95 Euro’ya satın alınırken, biz bu fiyata sadece elektronik parçalarını satın alıyoruz. Bu, bizim, lamba kadar pahalı olan maddeleri de satın almak zorunda olduğumuz anlamına geliyor. Bu maddeler, Uzakdoğu’dan geliyor.  Biz orada sadece küçük bir gruba hizmet verebiliriz çünkü fiyat rekabetine Uzakdoğu öncülük ediyor. Bu, çok bariz.”
 

Yılda 20-35 milyon Euro ciro

Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinden sonra, artık büyük firmaların hiçbiri, eski kamu malı işletmelerine ilgi duymuyordu. Bazı işletmeler, üç farklı uzunlukta ve beş farklı fosforlu boyaya sahip lambalarla serbest piyasa ekonomisine giriş yaptı. Bugün Saksonya’da güneş panelinden tasarruf lambalarına kadar 150 farklı ürün piyasaya sunuluyor. Yıllık ciro 20 ila 35 milyon Euro arasında. 330 kişinin çalıştığı işletmede, sekiz kişinin görev yaptığı bir geliştirme bölümü var. Brand-Erbisdorflular, daha 1990’lı yılların başında, spiral biçimli tasarruf lambalarını geliştirmişti. Mattheß, şunları söylüyor:

"NARVA, dünya genelinde tasarruf lambalarını, spiral biçimde geliştiren ve piyasaya sunan ilk firmaydı. Başlangıçta, çok iyi bir ışık dağılımını garanti eden bu lamba, alışılmışın dışındaki şekli nedeniyle, bütün büyük ve önemli rakiplerimiz tarafından biraz alaya alınmıştı.”
 

Eleştirilere çözüm

Zamanla, spiral biçim, bütün büyük üreticilerin mal çeşidi arasına girdi. Enerji tasarruflu ampüller, artık şekil açısından eski akkor ampüllerden farklı değil. NARVA firması, floresan lambaların ışığının çok parlak ve rahatsız edici olduğu yönündeki eleştirilere de bir çözüm bulmuş gibi görünüyor. Meltke bunu şöyle açıklıyor:

"Bir ampulün renk sıcaklığı yaklaşık 2 bin 700 Kelvin yani 2 bin 420 santigrat derecedir. Eğer floresan lambasıyla da 2700 Kelvin’lik bir lamba yapabilirsek, o zaman çok yaklaşmışız demektir. Bunun tamamıyla benzer bir ürün olacağını söyleyemeyiz. Ancak birçok özellik açısından benzeyecek. Sıcak bir ışık olacak. Bunu yapabiliriz.“
 

dw-world.de, 01.09.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız