Avrupa Birliği > Almanya’dan orta yol önerisi

Almanya’dan orta yol önerisi
Türkiye ile yeni bir müzakere açılıp açılmayacağını tartışan AB ülkelerine Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’den bir orta yol önerisi geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Lüksemburg'da bir araya gelen AB dışişleri bakanlarına Türkiye ile yeni bir müzakere başlığının açılmasına yeşil ışık yakılmasını ancak müzakerelere sonbahar aylarında resmen başlanmasını önerdi. Birlik ülkelerinin öneriyle ilgili kararını salı günü vermesi bekleniyor.

Avrupa Birliği ülkeleri arasında Türkiye konusundaki görüş ayrılıkları devam ediyor. Almanya, Hollanda ve Avusturya Gezi Parkı eylemlerine polisin sert müdahalesi ve hükümetin sert tutumu nedeniyle Türkiye ile üyelik müzakerelerinin yeniden başlatılmasına sıcak bakmazken, İsveç ve Lüksemburg'la birlikte çok sayıda Birlik üyesi, müzakerelerin dondurulmasının Türkiye'de reformlara devam edilmesi açısından bir hata olacağı görüşünde.

Öneri olumlu karşılandı

Westerwelle'nin orta yol olarak sunduğu önerinin ise Avrupa ülkeleri arasında olumlu karşılandığı belirtiliyor. Avusturya'nın da desteklediği formüle göre, Avrupa Komisyonu'nun ekim ayında yeni ilerleme raporunu açıklamasının ardından Türkiye ile ‘Bölgesel Politika' başlığının resmen müzakere edilmesine başlanması planlanıyor.

Müzakerelerin devamını isteyen Avrupa ülkeleri, bir yandan da Ankara'nın ipleri tamamen koparmasından endişe ediyor. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Alman gazetesi ‘Süddeutsche Zeitung'a verdiği demeçte “Türkiye'nin başka seçenekleri de var” açıklamasına vurgu yapan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye ile müzakerelerin canlandırılmamasının bir hata olacağını ve bundan Türk halkının etkileneceğini dile getirdi.

Merkel'den Türkiye'ye çağrı

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Berlin'deki Türk-Alman Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin AB sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'den yeni bir müzakere başlığı açılmasının önündeki engeli kaldırmasını isteyen Merkel, “Aslında başlıca engel olan Ankara Protokolü sorununda ilerleme sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Alman hükümetinin Avrupa Birliği antlaşmasına bağlı kaldığına vurgu yapan Başbakan Merkel, Almanya'nın Gezi Parkı eylemlerine ilişkin tutumunu da savundu. “Yaşananları görmezden gelemeyiz” diyen Merkel, sivil toplumun gelişiminin Türkiye'de bir tehlike olarak değil, bir şans olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi.

dw.de, 24.06.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız