Avrupa Birliği > AB'nin beklentileri büyük

AB'nin beklentileri büyük

AB, İran’da reformcu kanattan bir adayın seçilmiş olmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Özellikle nükleer program konusunda İran’dan daha farklı bir yaklaşım bekleniyor.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından yayınlanan bir bildiride, 27 üyeli bloğun yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile işbirliği isteğine dikkat çekildi.
Ashton, 'yeni İran lideriyle nükleer konularda diplomatik bir çözüm yönünde işbirliğine hazır olduğunu' bildirdi.
Catherine Ashton ayrıca İran ile Altılar Grubu arasında nükleer sorunların çözümüne ilişkin yürütülen görüşmelerde baş müzakereci konumunda. Tahran defalarca inkâr etse de Batılı devletler İran'ın gizlice nükleer silah üretme peşinde olduğunu savunuyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin sözcüsü ise İran'daki yeni Cumhurbaşkanı'nın uluslararası ve bölgesel sorunlara çözüm bulma çabalarında işbirliği yapmasını umut ettiklerini kaydetti.
Westerwelle, Ruhani'nin zaferini “reform ve yapıcı bir dış politika yanlısı insanların seçimi” olarak nitelendirdi.
Altılar Grubu üyesi Fransa ve İngiltere'den de benzer açıklamalar geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ”Uluslararası toplumun Suriye ve nükleer program konusunda İran'dan büyük beklentileri var. İran'ın yeni Cumhurbaşkanı ile işbirliğine hazırız” dedi.

İsrail'den eleştiri
İsrail'den ise eleştiri geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, dış politikada ülkenin Cumhurbaşkanı'nın değil ruhani liderin son sözü söylediği vurgulandı. Açıklamada, “İran terör ve nükleer sorunlar konularında eylemleriyle değerlendirilmeye devam edecek“ denildi.
Cuma günkü seçimlerde oyların yüzde 50'sinden fazlasını alan Ruhani, ikinci tura gerek kalmadan cumhurbaşkanı olmaya hak kazandı. 50 milyon seçmenin yaklaşık yüzde 72'si oylamaya katıldı.
Ruhani'yi bekleyen görevler
Ülkeyi 8 yıldır yöneten Mahmud Ahmedinejad'dan görevi devralacak olan Ruhani, ilk etapta İran'ın nükleer programı yüzünden Batı ile yaşadığı gerginlik, bunların yol açtığı ekonomik yaptırımlar, bozulan ülke ekonomisi gibi öncelikli sorunlara çözüm aramak zorunda kalacak.

Ruhani'nin sadece reformculardan değil muhafazakâr kesimden de destek aldığı gözlenirken, dini lider Hamaney ile uzun yıllar çalışmış bir isim olması da avantaj olarak değerlendiriliyor.

dw.de, 16.06.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız