Avrupa Birliği > Avrupa Parlamentosu'ndan, Erdoğan'ı eleştiren karar metni

AP'den Başbakan Erdoğan'a eleştiri
Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından Gezi Parkı eylemleri hakkında bugün alınan kararda, Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetine sert eleştiriler yöneltildi. Avrupalı parlamenterler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eylemler karşısındaki üslup ve tavırlarını ise övdü.

Parlamentonun Strasbourg'daki genel kurul toplantılarında oy çoğunluğuyla kabul edilen kararda, "Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetinin eylemler karşısındaki sert tepkilerinin üzüntü verici" olduğu ifade edildi.

"Başbakan Erdoğan ve hükümetin uzlaşı için inisyatif almayı, özür dilemeyi veya Türk halkının bir kesiminin tepkilerini anlamayı reddetmesi Türk toplumunun daha da kutuplaşmasına neden olmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Parlamentosu, buna karşılık, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın kriz karşısındaki tutumlarını "memnuniyet verici" olarak değerlendirdi.

Gül ve Arınç'ın gerginliğin yatışması amacıyla muhalefetle görüşmeleri ve Taksim Platformu ile diyaloglarından övgüyle söz edildi.

Polisin eylemcilere karşı kullandığı aşırı ve orantısız gücün eleştirildiği kararda, aşırı şiddete başvuran polis memurlarının yargı önüne çıkarılması istendi.

LAİKLİK VURGUSU 
Avrupa Parlamentosu, Türk hükümetinden "Türk toplumunun çeşitlilik ve çoğulculuğuna saygı duyması ve laik yaşam biçimlerini muhafaza etmesini" istedi.

'MEDYA YASASI' ÇAĞRISI 
Türkiye'de basın özgürlüğünün gerilediğinin, sansür ve otosansürün de yaygınlaştığının belirtildiği kararda, Türk hükümetine yeni bir medya yasası hazırlaması çağrısında bulunuldu.

Kararda, kentsel ve bölgesel kalkınma projelerinde halkın görüşünün alınması da isteniyor.

AP kararının Türkiye açısından hukuksal bir yaptırımı yok, ancak Gezi Parkı eylemleri hakkında Avrupa'daki genel havayı yanıstması bakımından siyasi öneme sahip.

ntvmsnbc.com, 13.06.2013

İşte AP'nin Türkiye kararı...

AP'den Türkiye ile ilgili yapılan açıklamada, "Parlamenterlerin oldukça cesur ve akli melekelerini kaybetmiş gibi sorumsuz açıklamalar yaptıklarını görüyoruz" denildi. Türk AB Bakanlığı'ndan yapılan karşı açıklamada ise, "Türkiye muz cumhuriyeti değildir" ifadeleri kullanıldı.

Başbakan Erdoğan "tanımıyoruz" dediği tasarı, Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildi. 

Oy çokluğuyla kabul edilen tasarıda, 

- Türk polisi tarafından Gezi Parkı'nda barışçıl ve meşru protesto düzenleyenlere karşı kullanılan orantısız ve aşırı güç konusunda endişeliyiz. 

- Türk yetkililer polis şiddetini soruşturmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılmalı ve ölenler için tazminat ödenmeli

- Türk yetkililere ifade özgürlüğü ve barışçıl protesto hakkının garanti edilmesi, protestolar sırasında gözaltına alınan tüm barışçıl eylemcilerin serbest bırakılması  çağrısı yapıyoruz' deniliyor.

Tasarıda, "Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetinin uzlaşıya yönelik adım atmaması, özür dilenmemesi ya da Türk toplumunun bir bölümünün tepkilerini anlamaya çalışmaması eleştiriliyor. 

Türk yetkililere bütün kentsel ve bölgesel projelerde kamu istişaresi yürütlmesi çağrısı yapılıyor. 

Ekonomik büyüme ve sosyal, çevresel kültürel ve tarihi unsurlar arasında bir denge kurulması gerektiği hatırlatılıyor. 

Protestoların Türk toplumunun bir kısmında yaşam tarzının düzenlenmesine ilşkin memnuniyetsizliği yansıttığı görüşü de kararda yer buldu. 

AB Bakanlığı'ndan yanıt

Türk AB Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye muz cumhuriyeti değildir" denildi.

Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye hakkındaki kararıyla ilgili, "Türkiye’nin iç meseleleriyle ilgili bu kadar rahat ve cesur konuşmanın bedeli olduğunu bazı parlamenterlerin anlaması gerekir. Ulusal ve uluslararası kirli planlara alet olup bunların manipülasyonlarına, iftiralarına kanmasınlar. Bu yanılsamayla gaza gelip durumdan da kendilerine vazife çıkarmasınlar. Türkiye muz cumhuriyeti değildir. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir, neyi nasıl yöneteceğini de kendi devlet geleneği içerisinde gayet iyi bilir. Bu geçici durum karşısında gaza gelip bugün sadece hükümetimizi değil Türkiye Cumhuriyeti'ni de hedef almanın maliyetlerini umarım hesaplamışlardır" açıklamasını yaptı.

Egemen Bağış sert konuştu

Bu arada AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye hakkında aldığı kararla ilgili, "Saçmalamak da bir özgürlüktür. Başkasına zarar vermediğin müddetçe insanlar saçmalayabilir. Avrupa Parlamentosu üyesi bazı şahısların bu özgürlükleri kullandığını görüyorum" dedi.

Bakan Bağış, Sebahat & Mevlüt Akbunar Anaokulu açılış töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

"Türkiye bir muz cumhuriyeti değildir" diyen Bakan Bağış, Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu hatırlattı. Bağış şunları kaydetti: "Bizi eleştirenler kendi ülkelerinde yaşananlara bakarlarsa, bu tür toplumsal eylemlerde onların güvenlik güçlerinin nasıl görev yetkilerini aştıklarını biraz incelerlerse, o tür durumlarda kendi ülkelerine hiçbir şekilde eleştiri getiremeyenlerin, bugün Türkiye üzerinden medyatik şov yapmaya kalkışmaları gerçekten düşündürücüdür. Ben bunları kendi saçmalama özürgürlükleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Tabi saçmalamak da bir özgürlüktür. Başkasına zarar vermediğin müddetçe insanlar saçmalayabilirler. Avrupa Parlamentosu üyesi bazı şahısların bu özgürlükleri kullandığını görüyorum."

Bir açıklama da Dışişleri Bakanlığı'ndan...

Bir diğer açıklamada Dışişleri Bakanlığı'ndan yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, AP'nin Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili Türkiye kararına ilişkin, "Avrupa Parlamentosu’nun ülkemizdeki duruma ilişkin olarak bugün kabul ettiği karar, demokrasinin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması ortak hedefimize zarar veren, gerçeklerden kopuk bir nitelik taşımaktadır. Bu nedenle, bizim açımızdan yok hükmündedir" açıklamasını yaptı.

Cemil Çiçek'ten açıklama

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Avrupa Parlamentosu kararına ilişkin, "AB üyesi ülkelerdeki benzer müdahaleler göz ardı edilirken Türkiye?deki olaylara bu denli provokatif ve adil olmayan bir yaklaşım gösterilmesi anlaşılır bir durum değildir. Ülkeye ve olaya özgü yaklaşımlar hem uluslararası camianın, hem de yakın ilişki içerisinde bulunduğumuz AP'nin itibarını ve inandırıcılığını zedelemektedir" dedi. 

cnnturk.com,13.06.2013

 

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız