Avrupa Birliği > AB yoluna beraber çıkmıştık Hırvatlardan fark yedik

AB yoluna beraber çıkmıştık Hırvatlardan fark yedik
 

Türkiye ile aynı gün Avrupa Birliği üyelik müzakerelerine başlayan Hırvatistan’ın AB komiseri önümüzdeki hafta görücüye çıkacak.

Hırvatistan’ın komiser adayı Neven Mimica 4 Haziran’da Avrupa Parlamentosu’nda milletvekilleri tarafından ‘sorguya’ çekilecek. AB Komisyonu’na atanan komiserler öncelikle AP’de zor sorulara muhatap oluyor ve AP’yi tatmin etmesi durumunda atanabiliyor. AP’nin komiserlerin atanmasını bloke etme yetkisi bulunuyor.

Hırvatistan 1 Temmuz’da AB’nin 28. üyesi olarak kulübe katılacak. AB kurumları da yeni üyeyi karşılama hazırlıklarına başladı. Ülkesinin üye olmasıyla birlikte AB Komisyonu’nun 28. üyesi olacak Hırvatistan, Başbakan Yardımcısı Mimica’yı tüketici haklarından sorumlu komiser olarak Brüksel’e gönderiyor. 35 fasıllık müzakere maratonunu 8 yılda tamamlayan Hırvatistan’a karşılık Türkiye şu ana kadar sadece bir faslı ‘geçici’ olarak kapatabildi. Son 3 yıldır ise hiçbir fasıl müzakerelere açılamadı. Önümüzdeki ay 3 yıl aradan sonra 22. fasıl olan Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu’nda müzakerelerin açılması planlanıyor.

AB genişleme tarihine bakıldığında müzakereci aday ülkelerin ortalama 7 yılda üye oldukları ortaya çıkıyor. AB’ye 8 yılda üye olan Hırvatistan, ortalamaya yakınken, 8 yılda tek bir faslı ‘geçici’ olarak kapatan Türkiye şimdiden üyelik müzakereleri en uzun sürecek ülke statüsünü garantilemiş durumda. 3 Ekim 2005’te müzakerelere başlayan Türkiye, 120 bin sayfalık AB müktesebatında sadece birkaç sayfalık yere sahip Bilim ve Araştırma faslını tamamlayabildi. Toplamda ise 13 fasılda müzakerelere başlandı. Türkiye şu an hakkında en fazla ilerleme raporu yazılan aday ülke olma rekorunu elinde bulunduruyor. Bir başka rekor da üyelik müzakereleri başlar başlamaz süreci en hızlı şekilde felç olan ülke.

RUM VE FRANSIZ İTTİFAKI FELÇ ETTİ

AB, müzakerelerin 3 Ekim 2005’te başlamasından 14 ay sonra Aralık 2006’da Türkiye’nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmadığını gerekçe göstererek 8 faslı askıya aldı, bütün fasılların tamamlanmasını da durdurdu. Fransa’da seçim kampanyasında Türkiye’nin üyeliğine muhalefeti temel konulardan biri haline getiren Nikolas Sarkozy, cumhurbaşkanı seçilir seçilmez 5 faslı ‘doğrudan üyelikle irtibatlandırarak’ açılışını veto etti. Rumlar, 2009’da bu defa tek yanlı olarak 6 faslı dondurdu. 35 faslın yarısında, dolayısıyla müzakere süreci donmuş oldu. Fransa’da iktidarın Sosyalistlere geçmesi üzerine ümitlenen Türkiye, Paris’in sadece bir fasıl üzerindeki vetosunu kaldırması ile hayal kırıklığına uğradı. 8 yılda bir faslı geçici olarak kapatan Türkiye bu hesapla AB’ye bir asır içinde üye olabilecek. Kıbrıs sorununun çözümü halinde ise Ankara, birkaç sene içerisinde bütün fasılları tamamlayabileceğine inanıyor.

 

Zaman, 30.05.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız