Avrupa Birliği > Uluslararası Af Örgütü'nden AB'ye eleştiri

Uluslararası Af Örgütü'nden AB'ye eleştiri

Uluslararası Af Örgütü yıllık raporunda AB'yi eleştirdi. Örgüt AB'nin Suriye'deki iç savaştan kaçan mültecilerin çok az bir bölümüne kucak açtığına dikkat çekti.

Uluslararası Af Örgütü 159 ülkedeki insan hakları durumunu değerlendirdiği yıllık raporunda 112 ülkede işkence ve kötü muamele kayıtlarına, 101 ülkede ise düşünce özgürlüğü kısıtlamalarına yer veriyor.
Raporda Suriye'deki iç savaştan kaçan mültecilere yeterli desteği vermediği için Avrupa Birliği da yoğun olarak eleştiriliyor.
Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi Genel Sekreteri Selmin Çalışkan "AB bu noktada çekimser davranıyor" şeklinde konuştu.
Suriye'deki durumun dramatik şekilde kötüleştiğine işaret eden Çalışkan 1 milyon 400 bin kişinin yurtdışına kaçmaya çalıştığını, yerinden yurdundan edilen yaklaşık 4 milyon kişinin ise hâlâ Suriye'de olduğunu kaydetti. Çalışkan buna karşılık AB'nin şimdiye kadar sadece 40 bin kişiye sığınma imkânı sağladığını belirtti.
Uluslararası Af Örgütü Almanya Şubesi Genel Sekreteri Selmin Çalışkan AB'nin mülteci ve sığınma politikasını değiştirmesi gerektiğini vurguladı. Çalışkan AB'nin uyguladığı politika nedeniyle 2012'de Akdeniz'de yaşanan mülteci ölümlerinin de sorumlularından olduğunu savundu.

Türkiye'nin insan hakları karnesi
Raporda Türkiye ile ilgili başlıkta ise özetle şu ifadelere yer verildi: "Sınırlı yasal reformlara rağmen ifade özgürlüğü kısıtlı kaldı. Polis barışçıl gösterileri dağıtmak için aşırı güç kullandı. Devlet görevlilerinin gerçekleştirdiği iddia edilen insan hakları ihlalleri ile ilgili soruşturmalar ve kovuşturmalar kusurluydu. Terörle mücadele yasası uyarınca adil olmayan yargılamalar devam etti. Bombalı saldırılar sivillerin yaşamına mal oldu. Vicdani ret hakkını tanıma ve cinsel yönelime ya da cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığı yasa dışı ilan etme konularında hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteci sayısı neredeyse 150.000'e ulaştı. Türkiye, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadele etmek için daha güçlü yasal koruma yöntemleri benimsedi ancak var olan mekanizmalar iyi bir biçimde uygulanmadı."
Raporda özellikle Rusya ve Etiyopya'nın başını çektiği bazı ülkelerde sivil toplum kuruluşlarına uygulanan bürokratik baskılara da geniş şekilde yer veriliyor. Selmin Çalışkan "2012 yılında birçok hükümet vatandaşlarının geçen birkaç yılda elde ettikleri özgürlükleri geri almaya çalıştı" şeklinde konuştu.

dw.de, 23.05.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız