Avrupa Birliği > AB'de 'fakir göçmen' tartışması

AB'de 'fakir göçmen' tartışması

Dört AB ülkesi, devletin sosyal yardımlarından yararlanmak için diğer ülkelerden gelenlere karşı Komisyon’un tedbir almasını istedi.

Almanya, Hollanda, Avusturya ve İngiltere İçişleri Bakanları, fakirlik yüzünden diğer Avrupa Birliği ülkelerinden yerleşmek üzere gelenlere karşı tedbir alınmasını istediler. AB Komisyonu'na gönderilen yazılı notada, ‘fakirlik göçünün sonuçlarının hafifletilmesi ve nedenleriyle mücadele edilmesi için gerekli bütün tedbirlerin alınması' istendi.

Alman belediyeleri, devletin sosyal yardımlarından faydalanmak amacıyla öncelikle Romanya ve Bulgaristan'dan gelen göçmenlerin artmasından şikâyet etmekteydi. Göçmenlerin eğitim, sağlık ve konut ihtiyacının karşılanması belediye bütçelerine ağır yük getiriyor.

İçişleri bakanları taleplerini, ‘AB bünyesindeki serbest dolaşım uygulamasının tehlikeye girmesinden duydukları endişe' ile gerekçelendirdiler. Fakirlik yüzünden ülke değiştirmenin, diğer ülkelerde okumak, çalışmak ve iş kurmak için Avrupa bünyesindeki dolaşımın artırılması şeklindeki ortak hedefi tehlikeye attığını vurgulayan dört bakan, dönem başkanı İrlanda ile AB Komisyonu'ndan konunun haziran ayındaki içişleri bakanları buluşmasında ele alınmasını istedi.

Birlik vatandaşlarına sınır dışı

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich diğer AB ülkelerinin vatandaşları tarafından sosyal yardım alma amacıyla başlatılan göçün Avrupa bünyesindeki dayanışmayı tehlikeye attığına ve yürürlükteki uygulamanın sosyal yardım haksızlığını önlemeye yetmediğine işaret etmişti.

Dört ülkenin içişleri bakanları sırf sosyal yardımdan yararlanmak için ülkelerine gelenlerin geri dönmemek kaydıyla sınır dışı edilebilmesini talep ediyorlar. Elan diğer AB ülkelerinin vatandaşları sınır dışı edilebiliyor ancak geri dönmeleri yasaklanamıyor. Başta Romanlar olmak üzere göçmenlerin ülkelerinde kalabilmeleri için ülkelerindeki hayat şartlarının düzeltilmesi ve bu amaçla ayrılan fona gerekirse daha fazla para ayrılması da bakanların talepleri arasında.

AB Komisyonu'nun sözcüsü, konunun değerlendirilip görüş bildirileceğini ancak fakirlik göçünün yol açtığı ek mali yük hususunda hiçbir ülkenin rakam vermediğini söyledi. Ayrıca diğer AB ülkesi vatandaşlarının sosyal güvenlik bütçesini suistimal etmesini önleyici kuralların yürürlükte olduğuna da açıklamada yer verildi.

Muhalefet tepkili

Muhalefet partileri Hristiyan Birlik Partili Almanya İçişleri Bakanı Friedrich'i eleştirerek, hükümetin fakirlik göçünden etkilenen belediyelere mali yardımda bulunmasını talep ettiler. Yeşiller Partisi eş başkanı Claudia Roth bir gazeteye verdiği demeçte, içişleri bakanını Romanlara karşı kampanya yürütmekle suçladı ve Romanları suçlu yerine koymanın Bulgaristan ve Romanya'da bu halk grubuna uygulanan ırkçılık ve ayrımcılığı azdıracağını öne sürdü.

dw.de, 25.04.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız