Avrupa Birliği > AP Türkiye'yi tartışacak

AP Türkiye'yi tartışacak
Avrupa Parlamentosu (AP) yıllık olağan Türkiye ilerleme raporunu bugün Strasbourg'daki bir genel kurul oturumunda tartışacak.

Raporda Kürt sorununun çözümü için başlatılan sürece tam destek verilirken, demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti konularında son yıllara nazaran daha fazla eleştiri yer alıyor.

Hollandalı Hıristiyan Demokrat parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan raporda, Kürt sorununun çözümü için başlatılan sürecin "tarihi bir anlaşmayla sonuçlanabileceği", ancak bunun için "yürütülen görüşmelerin müzakereye dönüştürülmesi gerektiği" görüşü dile getiriliyor.

PKK 'TERÖR ÖRGÜTÜ'
AP geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da PKK'yı "terör örgütü" olarak tanımlanıyor ve eylemlerini kınanıyor, AB ülkelerine terör ve organize suçlarla mücadelede Türkiye'yle işbirliği yapmaları çağrısında bulunuyor.

Raporda, buna karşılık, demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti konularındaki eleştiri dozunun da yıllara oranla arttığı gözlemleniyor. Avrupa Parlamentosu bu konularda ilerleme için Ankara'ya, üyesi olduğu Avrupa Konseyi ve AİHM'yi adres gösteriyor.

İfade ve medya özgürlüğüne geniş yer verilen raporda, bu özgürlüğü "milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliği adına kısıtladığı" savunulan Anayasa'nın düşünceyi açıklama ve yaymayla ilgili 26'ıncı ve basın özgürlüğüyle ilgili 28'inci maddelerinin değiştirilmesi isteniyor.

ERGENEKON ELEŞTİRİSİ
Yargıdaki bozukluklarının da eleştirildiği raporda, Pınar Selek davası "Türk yargı sistemindeki yetersizliklerin göstergesi" olarak tanımlanıyor. Raporun bu bölümünde Balyoz, Ergenekon ve KCK davalarının "bağımsız, tarafsız ve saydam işlemediğine" dair şüpheler dile getiriliyor.

GREV VE TOPLU SÖZLEŞME HAKKI
Raporda, sendikal haklar, eşcinsellere yönelik ayrımcılıkla mücadele ve inanç özgürlüğüne de değiniliyor. Grev ve toplu sözleşme hakkının ILO standartlarına taşınması, LGBT haklarının güvence altına alınması, dini cemaatlere tüzel kişilik tanınması, kimlik kartlarından din ibaresinin kaldırılması ve Alevilere cemevi açma hakkı tanınması isteniyor.

Raporda Kıbrıs sorununa da Yunan ve Kıbrıslı Rum parlamenterlerin girişimiyle geniş yer veriliyor. Bu bölümde, Rumların savunduğu münhasır ekonomik bölge "meşru" kabul ediliyor ve tüm AB üyesi devletlerin taraf olduğu BM Deniz Hukuku Sözledşmesi'ne dayandığı kaydediliyor. Ankara'ya da bu sözleşmeyi imzalama ve oanylama çağrısında bulunuluyor.

'ORTAK STRATEJİK VİZYON'
Suriye konusunda AB ile Türkiye arasında "ortak stratejik vizyon" gerektiğini savunan AP, dış politikası "yeterince AB çizgisinde olmadığı" gerekçesiyle de Ankara'yı eleştiriyor.

Karar tasarısı formatındaki rapor 18 Nisan Perşembe günü AP'nin Strasbourg'daki genel kurul oturumlarında oylamaya sunulacak. Raporla ilgili oturumu izlemek üzere Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk de Strasbourg'da bulunuyor. Türk, rapor tartışılmadan önce AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu eşbaşkanı Helene Flautre ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.

ntvmsnbc.com, 17.04.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız