Avrupa Birliği > 'Fasıl daha başlangıç'

'Fasıl daha başlangıç'

AB üyelik sürecinde açılacak 22. faslın başlangıç olduğunu söyleyen AB Bakanı Bağış, "Başbakan'ın Şanghay Beşlisi çıkışı elimizi güçlendirdi" dedi.

Fransa’nın AB üyelik sürecinde 22. faslın açılmasına yeşil ışık yakmasının ardından AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış iki günlük resmi ziyaret için Paris’e gitti. “Tek fasıl açıldı diye zil çalıp oynamıyoruz. Bunu önemsiyoruz ama yeterli görmüyoruz. Bu sadece bir başlangıç” diyen Bağış, AB ile sürecin yeniden hızlanmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın son dönemlerdeki çıkışlarının etkili olduğunu vurguladı. Bağış, “Bu söylem müzakere sürecinde bize imdat gibi yetişti. Türkiye ’nin seçeneksiz olmadığının vurgulanması akılcı bir stratejinin ürünüydü...” diye konuştu. Bakan Bağış’ın Paris uçağında gazetecilere yaptığı önemli açıklamalar şöyle:


DİRENCİ KIRDIK: Türk-Fransız ilişkilerinin bir tarihi var. Sarkozy bu önemli geçmişi unutarak ikili ilişkileri siyasete alet etti. En büyük zararı Fransız iş dünyası gördü. Bir Fransız atasözü, ‘Yüzeyde hazine bulamazsınız’ der. Fransız dostlarımıza, gündelik siyasetle hazineye ulaşamayacaklarını anlatacağız. Taşı delen suyun şiddeti değil, damlaların sürekliliğidir. Biz de bu direnci reformlarla kırdık, kırmaya da devam edeceğiz. Tek fasıl açıldı diye fasıl eğlencesi yapmayız. Zil çalıp oynamıyoruz. Bunu önemsiyoruz ama yeterli görmüyoruz. Bu sadece bir başlangıç.


EYLEM PLANIMIZ VAR: Bu fasıl, bölgesel kalkınmayı hızlandıran ve sosyoekonomik farkların azaltılmasını öngörüyor. Zamanlaması da enteresan. Terörün çözüm sürecini destekleyici unsurlar var... Bu fasıl için hangi adımların nasıl yapılacağına ilişkin hazırladığımız eylem planını teslim ettik. Açılış müzakerelerini tamamlayıp haziranda faslın resmen açılmasını sağlayacağız.


ERDOĞAN ETKİLİ: Başbakan’ın AB konusundaki çıkışlarını anlamayanlar oldu. “Şanghay Beşlisi’ne girebiliriz” sözleri bizim Avrupa’da elimizi çok güçlendirdi. Bu söylem müzakere sürecinde bize imdat gibi yetişti. Türkiye’nin seçeneksiz olmadığının vurgulanması akılcı bir stratejinin ürünüydü.


FASIL AÇILMASI ÖNEMLİ ÇÜNKÜ: Kurumlarımızı teşvik açısından oldukça önemli. Örneğin çevre faslı. 24 değişik kurum, 14 bakanlık müzakere pozisyon belgesinde anlaştı. Ne anlama geliyor? Fabrikalara çevre kirliliğine karşı filtre takılıyor, belediye otobüsleri çevreyi daha az kirletiyor. Yaşam standartlarımız yükseliyor. Bu zorunluluklar olmazsa, birçok alandaki reformlar bu hızla hayata geçmezdi. Üye olmak önemli değil. Almanların otoyolu, Fransızların hijyen, İsviçre’nin insan hakları standardını yakalamak önemli... Bundan da önemlisi AB çıpası olmasaydı, asker üyeli DGM’ler varlığını koruyor olacaktı. Etnik kökenler özgürce dile getirilemeyecekti. Gerek Müslüman, gerek gayrimüslim vatandaşlarımız ibadetlerini rahat yerine getiremeyecekti. MGK’nın eski yapısı devam edecekti. AB sürecinin demokratikleşmemize ne kadar katkı sağladığını unutmamamız gerekiyor.
 

İKİNCİ BÜYÜK EKONOMİ: Türkiye’nin 2023’teki ihracat hedefinin 3 katını Almanya bu yıl hayata geçirdi. OECD verilerine göre 2050 yılında İngiltere Avrupa’nın en büyük ekonomisi olacak. Türkiye ise ikinci büyük ekonomi olacak. Genç nüfus, demografi ve ekonomi bu sıralamada çok önemli unsurlar. Başbakan’ın üç çocuk talebini inanca bağlıyorlar ama aslında bu ekonomik hesaplamanın sonucudur.

Bakan Bağış, Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls’la görüştü

Fransa’nın başkenti Paris’e iki günlük resmi ziyarette bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls’la görüştü. Bağış, sabah saatlerinde de Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Bakan Bernard Cazeneuve ile çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Egemen Bağış, Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Oettinger’in “Sürünerek Ankara ’ya gidecekler” sözlerine “Sürünerek mi gelirler, diz mi çökerler bilmem. Kesin olarak bildiğim bir şey varsa mutlaka dize gelecekler” diye cevap verdi. Bu arada Ankara’da temaslarda bulunan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkan Yardımcısı Robert Walter ise Avrupa’nın Türkiye’ye, Türkiye’nin Avrupa’ya olduğundan çok daha fazla ihtiyacı olduğunu söyledi.

Radikal, 21.02.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız