Avrupa Birliği > Financial Times: Türkiye'nin dönüşümü AB üyeliğinden önemli

Financial Times: Türkiye'nin dönüşümü AB üyeliğinden önemli

Başyazılarından birini Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerine ayıran Financial Times gazetesi, üyelik müzakerelerinin canlandırılmasının her iki tarafın da çıkarına olduğunu savunuyor.

Fransa'nın Türkiye'nin üyeliğinin önüne Sarkozy döneminde koyduğu engelleri kaldırmaya başlaması, gecikmiş bir adım ve Avrupa için hayati önemdeki bir ilişkinin yönetimine tekrar mantığın dönüşü anlamına geliyor, gazeteye göre.

İlişkinin önünde hâlâ devasa engeller olduğunu kaydeden gazete, bölünmüş ada Kıbrıs'la ilgili sorunların Avrupa Birliği'nin kapısını Türkiye'ye kapatabilecek düzeyde olduğu tespitini yapıyor ve şöyle devam ediyor:

"Türkiye'nin dönüşümü üyelikten önemli"

"Ancak Türkiye'nin sonunda Avrupa Birliği'ne katılıp katılmaması, bu ülkenin canlı bir demokrasiye, dinamik bir ekonomiye ve takdir edilen bir bölgesel güce doğru dönüşüm sağlamasının yanında daha az önemli.

"İlişkideki felç durumunun yedinci yılına girmesi sağlam bir yenilenme ve reform motorunun da durmasına yol açtı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği üyelik arayışından vazgeçebileceği yolunda işaretler veriyor.

"Erdoğan'ın muhtemelen gelecek yıl yerini alacağı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, Ankara'nın modernleşmesini tamamlayabilmek için Avrupa Birliği yolunda kalmaya devam etmesi gerektiğine inanıyor."

Gazete, Türkiye'de seçmenlerin Avrupa Birliği konusunda duydukları heyecanı süratle kaybettiğini de ifade edip, Birliğin önünde, İslam ve demokrasinin birlikte yaşayabildiği bu ülke ile ilişkileri yeniden canlandırma fırsatı olduğunu belirtiyor.

tıklayın Financial Times: Fransa Türkiye'nin AB düğümünü çözdü

Financial Times'a göre, Çin tipi ekonomik büyüme rakamlarına sahip Türkiye de, dinamizminin Avrupa Birliği ile entegrasyonun artırılmasından geçtiğini görmeli.

AB Türk işadamları için vizeleri kaldırmalı

Türkiye ticaret ortaklarını çeşitlendirmiş olsa da, ülkeye yapılan doğrudan yabancı yatırımın dörtte üçü Avrupa Birliği kaynaklı.

Gazete, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkilerini canlandırmak için izlemesi gereken üç yol da listeliyor:

"AB, müzakereler sürerken Türk iş adamları için vize gereksinimlerini kaldırmalı; Türk liderleri zirvelere davet etmeye tekrar başlamalı ve Türkiye'nin savunma kurumlarını Avrupa'nın dış ve güvenlik politikalarına dâhil etmeli."

Financial Times son olarak, Türkiye AB ilişkilerindeki en önemli sorun başlığı olarak görülen Kıbrıs'ın içinde bulunduğu ekonomik krizin, Avrupalı liderler tarafından bir koz olarak kullanılması gerektiğini belirtiyor.

BBCTurkish.com, 14.02.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız