Avrupa Birliği > "Türkiye Schengen'i asla istememeli"

"Türkiye Schengen'i asla istememeli" 
Brookings Institute Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, "Türkiye AB'de tek pazarın parçası olmalı ama Schengen Bölgesi'ne girmeyi asla istememeli" dedi.
 
Derviş, SETA Vakfı'nın Washington ofisi tarafından Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen Genç Akademisyenler Konferansı'nda konuştu.

Arap ve Müslüman dünyasındaki liderlerin, Türkiye'nin Avrupa'da katıldığı toplantılarda kendilerinin sesi olmasını takdir ettiğini, son bir ankete göre Arapların yüzde 66'sının Türkiye'nin AB üyesi olmasını istediğini belirten Derviş, "Sırf (eski Fransa Cumhurbaşkanı) Sarkozy çok olumsuz davrandı ya da birisi saçma bir şey söyledi diye bundan vazgeçmek, bence doğru davranış değil. Bu tip şeylerin hedefimizi saptırmasına izin vermemeliyiz, Doğu ile Batı arasında bağlantı olma rolümüzü, AB'nin parçası olma isteğimizi korumalıyız" diye konuştu.

Derviş, AB'nin gelecekte giderek farklı bir yapıya sahip olacağını ve iki tür görünüm sergileyebileceğini belirterek, birincisini Euro Bölgesi'nde giderek daha entegre olmuş AB üyeleri grubu, ikincisini de İngiltere gibi Euro Bölgesi içinde olmayan ve böylece ciddi entegrasyon ve egemenlik paylaşımına girmek istemeyen ama hala AB'nin tam üyesi olan ülkeler grubu olarak tanımladı.

Kemal Derviş, Türkiye'nin ikinci grupta olabilmesi için fırsat bulunduğunu belirterek, "Euro Bölgesi içinde olmayı istemek ne Euro Bölgesi ne de Türkiye için fizibıl ama AB'nin içinde, ikinci sınıf statü değil, tam üye olup ama aynı zamanda da İngiltere gibi bir pozisyonda olmayı istemek bence fizibıl bir teklif" dedi.

Bu konuya, konuştuğu bazı Fransız ve Alman dostlarının ilgi gösterdiğini ifade eden Derviş, "Türkiye'yi destekleyenler arasında bile bu dev ülkenin entegrasyon derecesiyle ilgili bazı kaygılar hissedenler var. Dolayasıyla burada önümüzdeki fırsatı değerlendirmeliyiz. Bence bu, batmakta olan süreci yeniden başlatmak için tarihi fırsat. Bu, Ortadoğu'da ya da İslam dünyasındaki aktif politikalarımızı bırakmamız anlamına gelmiyor. Bu bölgelerle çok sayıda tarihsel ve kültürel bağlara sahibiz ve bunun üzerine inşa etmeliyiz ama aynı zamanda AB ile müzakere sürecini de yeniden başlatmalıyız" diye konuştu.

Derviş, Türkiye'nin AB'de tek pazarın parçası olması, ancak Schengen bölgesine girmeyi asla istememesi gerektiği görüşünü de dile getirdi.

Türkiye'nin, Schengen'e dahil olmanın Ortadoğu ülkelerine açılımlarının etkileyebileceğini, örneğin Mısırlılara, Ürdünlülere vize serbestliği tanıyamayacağını belirten Derviş, "İngiltere Schengen'e dahil değil ama İngiliz vatandaşları Avrupa'da istedikleri yere gidip çalışabiliyorlar. Aynı model Türkiye'ye de uygulanabilir ve bu her iki tarafın da çıkarına" dedi.
 
cnnturk.com, 06.02.2013
Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız