Avrupa Birliği > 'AB üyeliğini referanduma götüreceğim'

'AB üyeliğini referanduma götüreceğim'
İngiltere Başbakanı David Cameron "kritik" AB konuşmasını yaptı. "AB karşıtlığı arttı" diyen Başbakan Cameron, 2015'te seçimleri kazanması halinde, ülkesinin AB üyeliğini referanduma götüreceğini söyledi.

Avrupa Birliği ve İngiltere'nin beklediği "kritik" konuşmayı İngiltere Başbakanı David Cameron bugün yaptı.

"2015 seçimlerini kazanırsam AB üyeliğini referanduma götüreceğim" diyen İngiltere Başbakanı Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılma kararı alması durumunda, "bunun tek gidişlik bir bilet olacağını ve geri dönüş olmayacağını" söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da konuşan Başbakan David Cameron, seçimi kazanması durumunda, ülkesinin AB üyeliğini 2017 yılının sonunda referanduma götüreceğini belirtti.

Borç krizinin Euro Bölgesi'ni zor duruma düşüreceği uyarısında da bulunan Başbakan Cameron, Avrupa Birliği için en büyük tehdidi yeni görüşlere açık olmayanların oluşturduğunu iddia etti.

'DÜNYADAN SOYUTLANMAYACAĞIZ'
İngiltere'de Avrupa Birliği karşıtlığının hiç olmadığı kadar arttığını savunan Başbakan Cameron, ülkesinin kendisini dünyadan soyutlamaya çalışmadığını söyledi.

İngiltere'de genel seçimlerin en geç 2015'te yapılması planlanıyor. Ancak kamuoyu yoklamaları, şu anda Muhafazakar Parti'nin İşçi Partisi'nin çok gerisinde olduğunu gösteriyor.

Rekor seviyedeki bütçe açığını kapamak için kemer sıkma önlemleri uygulayan İngiltere Başbakanı David Cameron'ın 2015'teki seçimlerde hayal kırıklığına uğrayabileceği belirtiliyor.

OBAMA UYARMIŞTI
İngiltere'nin AB üyeliğini tartışmaya açan Başbakan David Cameron, kısa bir süre önce Obama yönetimi tarafından uyarılmıştı. ABD, İngiltere'nin Avrupa Birliği üyesi olarak kalmasını istiyor.

Euro Bölgesi'nde olmamasına karşın, Avrupa'daki ekonomik krizden doğrudan etkilenen İngiltere, 1973 yılından bu yana birliğe üyeliğini sürdürüyor.

ntvmsnbc.com, 23.01.2013

İngiltere'nin Avrupalılık farkı

Cameron genel seçimi kazanırsa İngiltere'nin AB üyeliğini halka oylatacak. Başbakan Cameron milli egemenliğin Brüksel'e devredilemeyeceğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron'un, ülkesinin Avrupa politikasına yön vereceği için merakla beklenen konuşmasından ‘referandum' çıktı. Başbakan Cameron Muhafazakâr Parti'nin 2015 ilkbaharındaki genel seçimleri kazanması durumunda 2015 ile 2018 yılları arasında İngiliz seçmeni sandığa çağırarak, Avrupa Birliği'nde kalmak isteyip istemediğini soracaklarını söyledi.

David Cameron referanduma kadar İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkileri yeniden müzakere edeceklerini, AB'nin mutlakla değişip, esnekleşmesi, rekabet gücünü artırması ve daha demokratik bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirtti. Milli egemenliğin üye ülkelerden Brüksel'e aktarılmayıp, aksine ülkelerin egemenlik haklarının genişletilmesine ihtiyaç olduğunu söyleyen David Cameron, “Bugünkü durumuyla AB'nin dağılma tehlikesi bulunmaktadır. Ben böyle bir şeyi arzulamıyorum”, dedi. İngiltere Başbakanı, Avrupa iç pazarının en önemli unsur olarak ön planda tutulması gerektiğini ve ülkesinin “daha açık ve esnek bir AB'nin üyesi olarak kalması için canla başla mücadele edeceğini” sözlerine ekledi.

Almanya’dan ‘kal’ çağrısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nde kalması için İngiltere’ye çağrıda bulundu. Londra yönetiminden reform tartışmalarında uzlaşma gönüllülüğü göstermesini isteyen Angela Merkel, Avrupa’nın aynı zamanda adil uzlaşmalar topluluğu olduğunu vurguladı. Almanya Başbakanı, “Almanya ve şahsen ben İngiltere’nin Avrupa Birliği’nin önemli ve aktif bir üyesi olmasını arzuluyoruz.” dedi.

Fransa'dan tepki

İngiltere Başbakanı'nın AB üyeliğinin akıbetini referandumla belirleme kararı Fransa'nın tepkisine yol açtı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, böyle bir adımın başta İngiltere'ye zarar vereceğini, Birlik dışında kalmasının İngiltere ile AB arasındaki ilişkileri zorlaştıracağını ve İngilizlerin AB'ye olumlu katkıda bulunmalarını umduğunu söyledi. Fabius, David Cameron'un, AB ile İngiltere arasındaki ilişkilerin yeniden müzakere edilmesiyle ilgili sözlerini değerlendirirken, “Avrupa bir futbol kulübü gibidir. Bu kulübe üye olunur. Ama üye olduktan sonra, ben rugby oynamak istiyorum, denemez. Alakart Avrupa olamaz” dedi.

dw.de, 23.01.2013

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız