Avrupa Birliği > Türkiye’ye en az bir başlık açacağız

Türkiye’ye en az bir başlık açacağız
2,5 yıldır müzakere başlığı açılamayan ve büyük durgunluk yaşayan Türkiye-AB ilişkileri yeni yılla birlikte canlanacak. Kıbrıs Rum Kesimi’nin ardından AB dönem başkanlığını üstlenecek İrlanda, bu yönde oldukça kararlı mesajlar yolladı.

Zaman’a konuşan İrlanda AB Bakanı Lucinda Creighton, “Dönem başkanlığımızda en az bir başlık açabileceğimiz konusunda kendimize çok güveniyoruz. Amacımız bu. Bunu yerine getirebileceğimizi düşünüyorum.” dedi. Creighton en az bir başlığın müzakereye açılmasıyla ilişkilerin yeniden rayına gireceğini söyledi. İrlandalı Bakan, Türkiye’de insan haklarının gelişmesi için AB ile ilişkisinin sürmesi gerektiğini vurguladı. Geçmişte Türkiye karşıtı açıklamalarıyla bilinen Creighton, Türkiye’nin AB’ye katılımının uzun vadeli bir süreç olduğunu savunmaktan da geri durmadı.

AB’ye tam üyelik müzakereleri yürüten Türkiye Rum Kesimi de dahil olmak üzere geçtiğimiz 6 dönem başkanlığı süresince müzakerelerde bir başlık dahi açamadı. Kıbrıs meselesi ve Fransa’nın tek taraflı bloke ettiği fasıllar sebebiyle de şu an sadece birkaç başlıkta görüşmelere başlanabiliyor. Ankara 6 aylık AB dönem başkanlığında Güney Kıbrıs’ı muhatap bile almadı. Artık gözler 1 Ocak’ta bu görevi devralacak İrlanda’ya çevrildi. Zaman’a konuşan İrlanda AB Bakanı Lucinda Creighton ise tam da bu dönemde Ankara’ya olumlu mesajlar yolladı: “Katılım sürecine biraz hız kazandırmak biraz hız enjekte etmek için İrlanda dönem başkanlığında eşsiz bir fırsata sahip olacağımızı düşünüyorum.” İrlanda dönem başkanlığının bu sürece biraz zemin ve kuvvet kazandıracağını kaydeden 32 yaşındaki Bakan, “Türkiye, AB için çok önemli bir ülke.” dedi.

İrlanda, Türkiye’nin AB üyeliğine destek veriyor; ancak Creighton geçmişte Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan açıklamalar yapmıştı. Temmuz ayındaki Ankara ziyaretinin ardından daha dengeli tutumuyla dikkat çekiyor. “Hâlâ Türkiye’nin üyeliğine karşı mısınız?” şeklinde ki soruya oldukça diplomatik bir cevap veriyor. AB’nin büyük bir ekonomik türbülanstan geçtiğini; ancak bunun kısa ve orta vadeli olduğunu ifade eden Creighton, “Ancak Türkiye’nin üyeliğini kısa veya orta vadede konuştuğumuzu düşünmüyorum. Bu kesinlikle uzun bir süreç.” ifadelerini kullandı. İnsan hakları meseleleri, basın özgürlüğü ve Kürt azınlığıyla ilgili endişeleri bulunduğunu söyleyen İrlandalı Bakan, “Şunu söylemek adil olur: İlerleme sağlamanın ve Türkiye’nin insan hakları sicilini tesis etmenin en iyi yolu bağlantı ve ilişki kurmak. Bundan dolayı müzakere sürecinin bu yanı çok önemli.” şeklinde konuştu.

AB sürecinde yeni bir heyecan gerek

Türkiye’nin Dublin Büyükelçisi Ahmet Altay Cengizer İrlanda’yı zor bir dönem başkanlığının beklediğini vurguluyor; ancak fasıllar için umutlu. Zaman’a konuşan Türk sefir “AB sürecine yeni bir heyecan gerektiğini” vurguluyor. Başta mali yılın onaylanması olmak üzere Dublin’i birçok sorun beklediğini söylüyor. İrlanda’nın tutumunun “en az bir başlık açmak” olduğunu teyit eden Cengizer “İrlanda iyi niyetli ama gücünün farkında.” dedi. Dublin’den daha özgüvenli hareket etmesini isteyen Büyükelçi “2 buçuk yıla yayılan hareketsizliği kırmak istiyorlar. Bütün ümidimiz Avrupa’da Türkiye’nin ne anlama geldiğinin daha iyi anlaşılmasıdır.” diye konuştu.

Zaman, 11.12.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız