Avrupa Birliği > Müzakere süreci yeniden ivme kazanıyor

Müzakere süreci yeniden ivme kazanıyor

Avrupa Birliği-Türkiye müzakerelerinde, Kıbrıs Rum Kesimi’nin dönem başkanlığının sonuna gelinmesiyle birlikte AB içinde de hareketlilik başladı. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, müzakerelerde beş başlığı tek taraflı donduran Fransa’da bir dizi temasta bulunarak nabız yokladı.

Fransız Senatosu’nda genişleme sürecini anlatan Füle, son olarak sınırlı sayıda bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Füle, Hürriyet’e Türkiye dosyasında gelinen noktayı açıklarken, Türkiye’nin demokratikleşme konusunda somut adımlar atmasının müzakereleri önemli ölçüde hızlandıracağı mesajını gönderdi. İşte Füle’nin Türkiye açıklamaları:

* Senato’da tek Türkiye sorusu: Dün Fransız Senatosu’nda temaslarda bulundum. Senatörler bana genişleme ve AB’nin karşı karşıya bulunduğu dış meseleler konusunda sorular yöneltti. Türkiye’ye ilişkin olarak Fransa Senatosu’ndan bir tek soru geldi. Bosna-Hersek hakkında bile iki soru soruldu.

* Kriz ve AB genişlemesi: AB kurulduğundan bu yana derinleşme ve genişleme politikası birlikte yürütüldü. Kriz nedeniyle genişlemeden vazgeçilmesi büyük hata olur. Dünyada rekabet artıyor, AB yeni denemelere, ancak genişleyerek karşılık verebilir.

* Türkiye ile ‘Pozitif Gündem’: AB’ye girme perspektifi olan ülkeler reform yorgunu olabileceğinden hareketle yaratıcı yöntemler bulmak istedik. Türkiye ile yürütülen ‘Pozitif Gündem’ buna örnektir. Şu ana kadar elde edilen sonuçlar cesaret verici.

* AB’nin hatası: AB’nin Türkiye ile katılım müzakerelerini başlatma kararını oybirliği ile almasına rağmen, sonradan müzakere sürecinde kuralları değiştirmesi, bazı fasılları açmaması, bazı Avrupalı siyasetçilerin AB üyeliğine alternatif olarak imtiyazlı ortaklık gibi formüller önermeleri hataydı. Bu, genişleme sürecinin itibarını zedeledi.

* Türkiye’nin hatası:  Türkiye’den kaynaklanan sorun, reform süreci motorunun yavaşlamasıdır. Bu tutum, süreçteki en önemli engeli oluşturdu. AB Komisyonu’nun ifade özgürlüğü konusundaki mevzuatın geliştirilmesi, terörle mücadele tanımının daha açık hale getirilmesi ve buna bağlı yasalardaki muğlaklığın giderilmesi gerekiyor. Çok sayıda insanın yaptıkları konuşmalardan dolayı tutuklu olduklarını veya hüküm giydiklerini görüyoruz. Artık katılım sürecindeki ülkelerde yalnızca mevzuatın geliştirilmesine değil, uygulamalara da bakıyoruz.

* Fransa’nın engellediği beş başlık: Türkiye, Kıbrıs sorunu ile ilgili İlave Protokol’ü kabul etmelidir. Bu durumda Kıbrıs meselesine bağlı olarak dondurulan sekiz fasıl önündeki engeller kalkar. Fransa’da yeni bir hükümet var. Her yeni hükümet, eski politikaları gözden geçirme hakkına sahip. Türkiye’ye bu yolda ilerleme şansı verilmeli.

Hürriyet, 06.12.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız