Avrupa Birliği > Müdahale AB’ye aykırı

Müdahale AB’ye aykırı

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin aylık toplantısında açlık grevleri de gündeme geldi: Eylemcileri zorla besleme normlara aykırı, B vitamini verilmesi şart
 

Türkiye’de 67 cezaevinde sürdürülen açlık grevi eylemleri 53. gününe girerken, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, “Kaygılıyız, konuyu yakından izliyoruz” açıklaması yaparken, konuyu Ankara’da masaya yatıran 26 AB ülkesi büyükelçileri ise “Grev dursa dahi Siirt Cezaevi’nden birkaç gün içinde ölümler çıkabilir” değerlendirmesini yaptı.

AB, PKK/KCK tutuklularının “Anadilde eğitim ve savunma hakkı” ile “PKK lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması” talebiyle 12 eylülde başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemlerini öncelikli gündem maddeleri arasında aldı. Bir süre önce belirli aralıklarla Diyarbakır’a giden AB üyesi ülkelerin büyükelçileri, eylemler hakkında bilgi alıp bunu bir rapor haline getirdi.

 

Büyükelçiler toplantısı

Cumhuriyet gazetesinden Utku Çakırözer’in dünkü haberine göre konu, Ankara’da masaya yatırıldı. Habere göre 26 AB üyesi ülkenin büyükelçisi, üç gün önce toplantı yaparak, hükümetin izlediği politikayı masaya yatırdı. Grevin oldukça kritik bir noktaya geldiği vurgusu yapan büyükelçilere, AB Türkiye Temsilciliği’nden “Siirt Cezaevi’ndeki açlık grevi yapan mahkûmların durumunun çok kritik aşamaya geldiği belirtiliyor. Açlık grevi devam etse de etmese de orada birkaç gün içinde ölümlerin başlama tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz” uyarısı yapıldı. Büyükelçiler toplantıda, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açlık grevlerine farklı yaklaşımlarını da tartıştı. Büyükelçiler, özellikle Başbakan Erdoğan’ın açlık grevine kayıtsız ve küçümseyen sözlerini kaygı verici buldu.

 

Ölüm olursa devreye girilecek

Birbirlerini ülkelerinin açlık grevi konusunda takınacağı pozisyonlar konusunda da sürekli bilgilendiren AB ülkelerinin büyükelçileri, durumun daha da kötüleşmesi ihtimaline karşı eylem planı hazırladı. Buna göre grev yakın bir tarihte sona ermezse Türkiye’deki AB Temsilcisi Jean-Maurice Ripert, hükümet yetkilileriyle doğrudan temasa geçecek. Grevde ölümlerin başlaması durumunda ise AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’un devreye girmesi planlanıyor.

 

Devlet müdahalesi olmasın

AB üyesi ülkeler, kritik eşiğe gelen açlık grevi eylemlerine devlet müdahalesine karşı çıkıyor. Zorla besleme formülünün temel insan hakları normlarına karşı olduğunu belirten AB, özellikle B vitamini kombinasyonları, su, şeker, tuz, limon gibi açlık grevinde olması gereken temel gıda ve ilaçların temin edilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekiyor. AB’nin vurgu yaptığı ve Ankara’dan istediği bir diğer talep ise eylemdeki grevcilerin sürekli sağlık kontrolünden geçirilmesi. Ankara’da bu gelişmeler yaşanırken, AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, kaygılı olduklarını açıkladı.

 

Aktar’dan uyarı

Taraf ’a konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar da, Avrupa Birliği Delegasyonu’ndan bir yetkilinin dün kendisini aradığını ve eylemler konusunda bilgi aldığını söyledi. Aktar, görüşmede AB temsilcisine “Ölüm her an gerçekleşebilir, Siirt Cezaevi’nde sıvı alamayan tutuklular var” dediğini aktardı.

Taraf, 03.11.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız