Avrupa Birliği > AB'ye Avrupa Parlamentosu'ndan sert tepki: Halep, yerle bir oldu, Nobel Barış Ödülü’nün gereğini yap

AB'ye Avrupa Parlamentosu'ndan sert tepki: Halep, yerle bir oldu, Nobel Barış Ödülü’nün gereğini yap
Bu yılın Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen AB’ye Suriye konusunda harekete geçme çağrısı yapıldı. Yazılı açıklama yapan Avrupa Parlamentosu’nun en büyük 3. Grubu Liberallerin Lideri Verhofstadt, Suriye’deki katliama gözlerini kapayan AB liderlerine “Suriye ile ilgili bir şeyler yapma vakti gelmedi mi?” diye sordu.

Birçok dış politika konusunda olduğu gibi Suriye’de de herhangi bir varlık gösteremeyen Avrupa Birliği’ne, Avrupa Parlamentosu’ndan sert tepki geldi. Avrupalı Parlamenterler, Beşşar Esed’in zulmüne ses çıkarmayan AB’ye “Nobel Barış Ödülü’nün gereğini yerine getir” çağrısı yaptı.

AP’nin en büyük 3. grubu Liberallerin lideri Guy Verhofstadt, yazılı bir açıklama yaparak Suriye’deki katliama gözlerini kapayan AB liderlerini topa tuttu. Halep için ‘Dresden’ benzetmesi yapan Verhofstadt, Avrupa’ya iki seçenekli çağrı yaptı. AP Genel Kurulu’nda da konuyu gündeme getiren Liberal lider ya güvenlikli bölgeler kurulmasını ya da muhalefete silah yardımı yapılmasını teklif etti.

Geçtiğimiz günlerde AB’nin Nobel Barıl Ödülü’ne layık görüldüğüne işaret eden Verhofstadt, AB Başkanı Herman Van Rompuy’a “Nobel Barış Ödülü’nü alan Avrupa’nın Suriye ile ilgili bir şeyler yapma vakti gelmedi mi?” sorusunu yöneltti. Avrupalı entelektüellerin müdahale çağrılarına destek verdiğini açıklayan Verhofstadt, Suriye’deki iç savaşın şimdiden Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e sıçrama sinyalleri verdiğine dikkat çekti. Rusya ve Çin’in müdahaleyi engelleyen manevralarına müsaade edilmemesi gerektiğini vurgulayan Verhofstadt, “Eğer hemen harekete geçmezsek bütün Ortadoğu’yu ateşe atmış olacağız.” dedi.

II. Dünya Savaşı’nın son aylarında ABD ve İngiliz uçakları Almanya’nın Dresden kentine yaklaşık 4 bin ton bomba yağdırmış, şehir harabeye dönmüştü. Dresden bombalamalarında ölen insan sayısı ile ilgili çelişkili bilgiler var. Bu rakam 25 binden 200 bine kadar çıkıyor.

AB’ye Nobel Barış Ödülü’nü hatırlatan diğer bir kurum da muteber insan hakları derneği Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) oldu. UAÖ AB Müdürü Nicolas Beger, “Suriye’den kaçanların korunmasını teminen kararlı eyleme geçmek, Nobel Barış Ödülü’nün son sahibi AB’nin haysiyet meselesidir.” dedi.
 Suriye’den bugüne dek 350 bin kişi komşu ülkelere sığındı. BM yıl sonuna kadar bu rakamın 700 bine ulaşmasını beklerken, örgüt, AB’nin bugüne dek sadece 16 bin 500 Suriyeliyi almasını eleştirdi. AB yetkilileri ise Suriyelilerin iltica etmek yerine şiddetin sona ermesiyle ülkelerine dönmek istemeleri nedeniyle Türkiye ve Ürdün gibi komşu ülkelerde misafir edilmelerinin daha iyi olacağını savunuyor.

Zaman, 25.10.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız