Avrupa Birliği > 'Türk sorunu' bitti mi?

'Türk sorunu' bitti mi?
Avrupa Parlamentosu Bütçe Komisyonu Başkanı Fransız Parlamenter Alain Lamassoure'un, "Türk sorunu kalmadı, ne Türkler ne Avrupalılar Türkiye'nin AB'ye üye olmasını istiyor" sözlerine yanıt, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'tan geldi. Bağış, "Türkiye'nin AB entegrasyon sürecini, AB için bir Türk sorunu olarak değerlendirmek hadsizliktir" dedi.

Fransa'nın pazar günleri yayımlanan gazetesi Journal du Dimanche'a konuşan AP Bütçe Komisyonu Başkanı Alain Lamassoure, Avrupa Birliği'nin (AB) ekonomik sorunlarına ilişkin sorulara yanıt verirken Türkiye'nin AB üyeliği hakkında ilginç bir yorumda bulunmuştu.

Gazetenin, "Ekonomik kriz göz önüne alındığında, Avrupa'nın entegrasyon sürecinde frene basmak gerekmiyor mu?" sorusunu yanıtlayan Lamassoure, "Hırvatistan kısa bir süre sonra AB'ye girecek, ama dört milyon vatandaşıyla, bu küçük ülke bir sorun teşkil etmeyecektir. Birliğin sınırlarıyla ilgili tartışma da halledildi. 2000'lerdeki Türk problemi ortada yok artık: ne Türkler ne Avrupalılar birleşmek istiyor" diye konuşmuştu.

"TÜRK SORUNU DEĞİL, TÜRK FIRSATI"

Lamassoure'un bu sözlerini AA muhabirine yorumlayan Bakan Bağış, "AB'de Türkiye defterini kapayanlar, sonra sakın müflis tüccar gibi eski defterleri açmak zorunda kalmasınlar" ifadesini kullandı.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Küresel Forumu'ndaki "Yirminci Yüzyılla Hesaplaşmak ve Adil Bir Gelecek" paneline konuşmacı olarak katılan Bağış, şunları söyledi:

"Türkiye'nin AB entegrasyon sürecini, AB için bir Türk sorunu olarak değerlendirmek hadsizliktir. Böyle düşünenler için Türk sorunu değil, akıl sorunu tanımlaması yapmak daha doğru olur. Gerçekleri görecek kadar akıl ve kalp gözleri açık olanlar şunu görüyor: AB için Türk sorunu yoktur, Türk fırsatı vardır."

ESKİ BAKANDAN TEPKİ

Lamassoure'un "Türk sorunu kalmadı" sözlerine bir tepki de bugün, Fransa'nın Saint Dié des Vosges şehrinin belediye başkanı Christian Pierret'den geldi.

Ticaret ve endüstriden sorumlu eski bakan Pierret, "Avrupa Birliği ancak Türkiye'nin de katılımıyla uluslararası bir boyuta ulaşabilir" dedi.

Türkiye'nin İpek Yolu'nun başladığı Uzakdoğu, Ortadoğu ve Batı Avrupa'nın bir bağlantısı olduğunu belirten Christian Pierret, belediye başkanı olduğu şehrin ve bölgenin, nereden gelecek olursa olsunlar Türklere açık olduğunu söyledi.

Bölge ekonomisinde Türk asıllı Fransızların çok etkili olduğunu söyleyen Pierret, "1961 senesinden beri ekonomik anlaşmalar ile AB'ye bağlı olan Türkiye, siyasi olarak da Avrupa Birliği'ndeki yerini bir an evvel almasının zamanı geldi de geçiyor" dedi.

"Türklerin sahip olduğu medeniyet yüzyıllar boyunca Akdeniz kıyılarında çok etkili oldu" diyen Pierret, bölgesinde Türkiye'nin vazgeçilemez bir rol oynadığını söyledi.

Hürriyet, 15.10.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız