Avrupa Birliği > Avrupa’dan Ankara’ya Suriye desteği

Avrupa’dan Ankara’ya Suriye desteği
Türkiye, üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nden Suriye krizi konusunda bugün net destek aldı. AKPM de Avrupa devletlerinden Suriyeli mültecilere kapılarını açmalarını istedi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) başkanı Jean-Claude Mignon ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, ayrı ayrı yayımladıkları bildirilerde Suriye’den Türkiye topraklarına top mermisi atılmasını protesto ettiler. AKPM de bugün aldığı bir kararla Avrupa devletlerinden Suriyeli mültecilere kapılarını açmalarını istedi.

AKPM başkanı Mignon, yaptığı yazılı açıklamada, top mermisi krizini “Türkiye’nin egemenliğine yönelik kabul edilemez bir ihlal” olarak niteledi. Türkiye topraklarına top mermisi atılmasını “şiddetle kınadığını” belirten Mignon, “Tüm tarafları şiddeti tırmandırmaktan kaçınmaya ve uluslar arası hukuka saygı duymaya çağırıyorum. İstikrarsızlığın yayılmasının tüm bölge için çok ciddi sonuçları olabilir” ifadelerini kullandı.


AKPM kararı
 

AKPM genel kurulunun bu sabahki acil gündem oturumunda ise Suriye’deki insani kriz ele alındı. Genel kurulda tartışılıp ezici oy çoğunluğuyla kabul edilen “Suriye’deki İnsani Krize Avrupa’nın Yanıtı” başlıklı karar metninde, Avrupa ülkeleri, Suriye’ye komşu ülkeler ve İsrail’e Suriye’de rejimden kaçan mültecilere kapılarını açmaları çağrısında bulunuldu. Karara temel oluşturan raporu kaleme alan İtalyan parlamenter Giacomo Santini, genel kurulda yaptığı konuşmada, Suriye'deki krizin başlangıcından bu yana ülkeyi terk eden insan sayısının 294 bin olduğuınu, bu sayının yakın gelecekte 700 bine çıkma olasılığı bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin “Suriye’den gelenlerle başa çıkamaz hale geldiğine” vurgu yapan Santini, Batı ülkelerinin Suriye’deki insani krize vurdumduymaz kalmasını da eleştirdi.

AKPM tarafından kabul edilen karar metninde, Suriye’den gelen mültecilerin geri gönderilmemesi, Suriye sınırından mümkün olduğunca uzak kamplara yerleştirilmeleri, insani yardım için tampon bölge ve hava koridorları oluşturulması gibi öneriler yer aldı. Karar metninin taslak versiyonunda Türkiye'yi 1951 tarihli BM mülteciler sözleşmesine koyduğu coğrafi çekinceyi kaldırarak Suriye’den gelenlere “mülteci” statüsü vermeye çağıran madde ise Türk parlamenterlerin girişimiyle hazırlanan bir değişiklik önergesinin kabulü sonrasında gündemden düştü. Suriyeli mültecilere sadece komşu ülkeler ve İsrail değil aynı zamanda Avrupa ülkelerinin de kapılarını açması gerektiğine dair ibare Türk parlamenterlerin girişimiyle metne eklendi.

Öte yandan Suriye’den dün Türkiye topraklarına atılan top mermisi konusunda bir tepki de Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’dan geldi. Jagland, bu sabah Strasbourg’da yaptığı yazılı açıklamada, Suriye rejimini “anlamsız biçimde insan öldürmekten vazgeçmeye” çağırdı. Norveçli Genel Sekreter, uluslar arası topluma da krize karşı “birlik olma ve etkin çözüm üretme” mesajı gönderdi. Jagland’ın mesajında top mermisi sonucunda hayatını yitirenlerin aileleri ile Türk hükümetine taziyet mesajı da yer alıyor.

dw.de, 04.10.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız