Avrupa Birliği > Almanya’dan vize kolaylığı

Almanya’dan vize kolaylığı
Schengen vizesi müracaatları Türkiye’de yeni merkezlerde şahsi başvuruya gerek olmadan yapılabilecek

Almanya, Türkiye’den vize başvurularında işlemleri kolaylaştıran yeni bir uygulama başlattı.

3 aya kadar Schengen vizesi müracaatları için randevu alma ve şahsi başvuru zorunlulukları ortadan kalktı.

Vize müracaatında bulunacaklar, 3 Eylül'den itibaren şahsen ya da vekilleri aracılığıyla evraklarını Ankara, İstanbul, Bursa ve Gaziantep'te açılan, iDATA firmasına ait merkezlere teslim edebilecek. Başvuruyu ve belgeleri teslim alan merkez bunları Almanya’nın ilgili temsilciliklerine iletecek.

İlk aşamada Ankara, İstanbul, Bursa ve Gaziantep'te başlayan uygulama, 1 Kasım'dan itibaren Antalya ve İzmir'de açılacak merkezler aracılığıyla da yürütülecek.

Esasa yönelik değişiklik yok

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Thomas Kurz, "Vize verilmesinde esasa yönelik yenilik yok, usül yönünden değişiklik yapılıyor"dedi. Kurz, merkezler aracılığıyla teslim alınacak ve Büyükelçilik ve konsolosluklara ulaştırılacak evrakların, bu şamadan sonra Alman makamları tarafından değerlendirileceğini kaydetti.

Maslahatgüzar Kurz, uygulamanın, 3 aya kadar Schengen vizesi talep eden başvuru sahiplerinin turistik ve ticari amaçlı seyahatleri için geçerli olduğunu belirtti. Uzun süreli vize başvuruları, başta aile birleşimi, öğrenci ve çalışma amaçlı başvuruların yine büyükelçilik veya başkonsolosluklara ibraz edilmeye devam edileceğini anlatan Kurz, bu konudaki randevuları iDATA firmasının vereceğini sözlerine ekledi.

Vize harcı değişmeyecek

Yeni uygulamada Schengen vizesi için harç ücretinin miktarı değişmeyecek, merkezlere başvuru için ise 20 euro ücret alınacak.

 

Almanya Büyükelçiliği, Türkiye'de yılda yaklaşık 130 bin vize veriyor

Ankara, İstanbul, Bursa ve Gaziantep'teki başvuru merkezleri, hafta içi 08:00-18:00, cumartesi günü ise 08:00-12:00 arası hizmet verecek. İlerleyen günlerde telefon danışma hattı da devreye sokulacak ve internet sayfası ile kısa süre sonra da akıllı telefonlar için hazırlanacak bir uygulama ile başvuruların durumu takip edilebilecek.

Özel firmanın yeni hizmetini kullanmak istemeyen başvuru sahipleri için, iDATA'dan ücretsiz randevu almak suretiyle, eskiden olduğu gibi doğrudan Alman vize bölümlerine müracaat edebilecek.

Almanya Büyükelçiliği, Türkiye'de yılda yaklaşık 130 bin vize veriyor. Bunlardan 100 binini ticari amaçlı vizeler oluştururken, vizelerin yüzde 45'i bir yıl veya daha uzun süreli seyahatler için veriliyor.

dw.de, 03.09.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız