Avrupa Birliği > AB: Çözüm için yardıma hazırız

AB: Çözüm için yardıma hazırız

Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, “İfade özgürlüğü kaygımız artıyor” uyarısında bulunarak, Kürt meselesinin çözümü konusunda Türkiye’ye yardıma hazır olduklarını söyledi
 

Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, “İfade özgürlüğü kaygımız artıyor” uyarısında bulunarak, Kürt meselesinin çözümü konusunda Türkiye’ye yardıma hazır olduklarını söyledi.

Türkiye ziyareti sonrası BBC ’ye açıklamalarda bulunan Füle, ifade özgürlüğüyle ilgili yasal düzenlemelerin 3. yargı reformu paketinde yapılmasını beklediklerini vurguladı. AB Bakanı Egemen Bağış’ın “AB yetkililerinin bu konuda Türkiye’yi eleştirmeye hakkı yok” sözleriyle ilgili olarak şunları söyledi: “Benim buna tepkim çok açık. Eleştiri hakkımız var. Türkiye’deki yasal düzenlemeler basın ve ifade özgürlüğünü garanti altına almıyor. Avrupa Birliği müktesebatıyla ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin çeşitli kararlarıyla örtüşmüyor. Bunları ilerleme raporlarımızda tekrar tekrar ifade ettik. Türk ortaklarımızla yaptığımız görüşmelerde her fırsatta bu konuları gündeme getiriyoruz.”

 

Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesi olumlu

Stefan Füle, Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorunu için biraraya geldiklerini hatırlatan bir gazetecinin “Bu Türkiye’de bir ilkti. Siz komisyon olarak bu adımlara, siyasi ya da mali destek vermeyi düşünüyor musunuz?” şeklindeki bir sorusuna şu yanıtı verdi: “Pek çok kez, demokratik açılım ya da herhangi bir girişimin Türkiye’nin güneydoğusuna barış ve istikrar getirmesi gerektiğini söyledik. Bu anlamda, Başbakan ve ana muhalefet lideri arasında yapıcı bir görüşme olarak görünen bu adımı memnuniyetle karşıladık. Evet, katılım öncesi yardım programı altında Türkiye’ye çok fazla yardımda bulunuluyor. Eğer, Türk tarafında irade varsa, komisyon belirli programlar aracılığıyla yardımda bulunacaktır.”

 

“Kürtaj kadınların meselesi”

AB Komiseri Stefan Füle, “Türkiye’de hararetle tartışılan bir konu da kürtaj. Komisyonun bu alandaki tutumu nedir?” şeklindeki bir soru üzerine “Bu hassas bir konu. Bu konuda AB’nin bir düzenlemesi yok. Bu alanda geniş tabanlı bir tartışma gerekiyor. Sadece politikacılar değil, sivil toplum, doktorlar ve tabii en önemlisi kadınlar tartışmalı. Çünkü bu öncelikle onların meselesi” diye konuştu.

Taraf, 19.06.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız