Avrupa Birliği > İrlanda AB anayasasını yeniden oylayacak

İrlanda AB anayasasını yeniden oylayacak
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanlarının cuma günü sona erdi. Lizbon Anlaşması'nın geçen yıl düzenlenen ilk referandumunda "hayır" oylarının yüzde 53 çıktığı İrlanda, ekim ayında ikinci referandum düzenlemek için istediği kürtaj, askeri tarafsızlık ve vergi konularında yetkilerin Brüksel'e devredilmemesine yönelik güvenceleri aldı. Lüksemburg'daki AB mahkemesinden dönmemesi için İrlanda'ya tanınan imtiyazlara, Hırvatistan'ın katılım anlaşması gibi gelecekteki bir AB anlaşmasına dahil edilecek ek protokolle resmiyet kazandırılacak.
Bu arada AB liderleri, Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun AB Komisyonu'nun önerdiği şekilde Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın değil, merkez bankası başkanları arasından seçimle gelecek birinin başkanlık etmesi konusunda uzlaştı. AB liderlerinin üzerinde uzlaştığı mali sektörün denetlenmesi planının ikinci ayağı, Avrupa Mali Denetimciler Sistemi (AMDS) adıyla bankalar, sigorta şirketleri ve aracı kurumların denetiminden sorumlu 3 birimden oluşan yeni bir yapılanmayı içeriyor. AMDS, banka, sigorta şirketleri ve aracı kurumların denetimine AB standardı getirecek.

Öte yandan, zirvede liderlerin Jose Manuel Barroso'nun AB Komisyonu Başkanlığı'na ikinci kez atanması konusunda da uzlaştı.

Referans, 20.06.09

Barroso aday oldu ama sevinemedi

Brüksel’de bir araya gelen Avrupalı liderler, AB Komisyonu Başkanı Barroso’yu 5 yıllık bir dönem için daha aday gösterme konusunda uzlaştı. Ancak liderlerin desteğini alan Barroso yine de sevinemedi.

İkinci bir dönem için daha başkanlığı yürütmek için Avrupa Parlamentosu’nun onayını alması gereken Barroso’yu Sosyalistler ve Yeşiller istemiyor. Liberal grup ise ikiye bölündü.

AB Dönem Başkanlığı'nı sürdüren Çek Cumhuriyeti'nin başbakanı Jan Fischer, uzun süren görüşmelerin ardından, liderlerin çoğunun AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso'nun önümüzdeki beş yıl boyunca da görevini devam ettirmesini istemelerini şu şekilde değerlendirdi.

"Bizimle ortaklaşa çalışacak güçlü bir başkanın başını çektiği güçlü bir komisyon isteğimizi dile getirdik. Komisyonun başında güçlü bir ismin olmasını istiyoruz. Jose Manuel Barroso'nun liderlerin büyük çoğunluğundan onay almış olması beni çok sevindirdi. Kendisinin komisyon başkanlığı adaylığını kesin bir şekilde destekliyoruz."

Parlamento bölündü, Merkel uyardı 

Ancak on gün önce seçilen Avrupa Parlamentosu'nun da, Barroso'nun komisyon başkanlığına "evet" demesi gerekiyor. Muhafazakârlar parlamentoda ezici bir çoğunluğa sahip değiller. Parlamentodaki Sosyalist ile Yeşil kanatsa Barroso'nun yeniden seçilmesine karşı. Muhafazakar Almanya Başbakanı Angela Merkel ise şu sözlerle uyarıda bulundu:

"Avrupa şu anda aylarca sürecek bir erteleme sürecini kaldırabilecek durumda değil. bu nedenle de Avrupa Parlamentosu'nun seçimler öncesinde açıkladığı, gibi Temmuz ayında büyük bir çoğunlukla gerekli kararı almasını arzuluyoruz."

Steinmeier karşı çıkıyor

Almanya Dışişleri Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti’nin Başbakan adayı Frank-Walter Steinmeier, Barroso'nun yeniden Komisyon Başkanlığı'na seçilmesine karşı çıkıyor ve Avrupa Parlamentosu’ndaki oylamanın ileri bir tarihe ertelenmesini istiyor.

Steinmeier Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girmesinden sonra AB Başkanı, AB Dışişlerli Bakanı ve Komisyon Başkanı’nın birlikte seçilebileceklerini söylüyor. Ancak Lizbon Antlaşması’nın yılsonundan önce yürürlüğe girmesi mümkün değil.

İrlanda endişesi sürüyor

Sonbaharda İrlanda’da yapılacak olan ikinci halkoylamasında Antlaşmanın kabul edilmesi gerekiyor. Bir yıl önceki referandumda İrlandalılar antlaşmayı ret etmişti. İrlanda hükümeti, içeriği tartışmalı ek maddelerin Lizbon Antlaşması’na dahil edilmesini ikinci referandum için şart koşmuştu.

Onaylama sürecinin bütün ülkelerde tekrarlanmasını gerektireceğinden, devletler hukuku açısından bağlayıcı olan bu ek maddeler diğer 26 üye tarafından benimsenmiyor. İngiltere Başbakanı Gordon Brown da, İrlanda’ya ayrıcalık yapılamayacağı görüşünde:

“Hepimiz açısından önemli olan, İrlanda ve Avrupa için doğru olanın yapılmasıdır. İngiltere olarak Lizbon Antlaşması’nın değiştirilmesine karşıyız.”

Birlik Avrupa'sına antipati besleyen Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, İrlanda’nın taleplerinin ülkesinde parlamentonun onayına sunulacağını duyurdu. Klaus’un bu yolla Lizbon Antlaşması’nı bloke etmek istediği bildiriliyor. Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler de parlamentoda onaylanan antlaşmayı Alman Anayasa Mahkemesi’nin 30 Haziran’da açıklayacağı karardan sonra imzalayacak.

dw-world.de, 19.06.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız