Avrupa Birliği > Çağlayan: AB’nin vize kolaylığı kararı pişkinlik

Çağlayan: AB’nin vize kolaylığı kararı pişkinlik
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB’nin Türk işadamlarına yönelik vize kolaylığı kararını “pişkinlik” olarak nitelendirerek, “Vize konusunda ciddi kıyak yapacaklarmış. Öyle bir zaman gelecek ki onlar bizi davet edecek, biz karar vereceğiz. AB, bizim işadamlarına vize verecekmiş. Sevsinler seni, kimi kandırıyorsun” dedi.

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği’nin (AB) Türk işadamlarına yönelik vize kolaylığı kararını “pişkinlik” olarak nitelendirerek, “AB, vizeni al, çal başına vur” dedi. Türkiye’nin IMF’de kendi direktörü olacağını söyleyen Çağlayan, “Artık IMF değil Türkiye çıpası var” derken, Türkiye’nin notunu düşüren S&P’nin de kendi karizmasını çizdiğini söyledi.
AB’ye: Sevsinler seni
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından Çorum’da düzenlenen “Yerel Dinamikler” toplantısına katılan Bakan Çağlayan,  AB’nin Türk işadamlarına yönelik vize kolaylığı kararı hakkında şunları söyledi: “Türkiye’ye her türlü iki yüzlülüğü yapan AB. Türkiye, AB üyesi olsaydı, Avrupa yüzde 1.5 değil yüzde 1.8 büyüyecekti. Bunlar hakikaten iki yüzlü. Vize konusunda ciddi kıyak yapacaklarmış. Al çal, başına vur. Ben sana daha ne deyim. Pişkin pişkin bunu ifade ediyor. Öyle bir zaman gelecek ki onlar bizi davet edecek, biz karar vereceğiz ne yapacağımıza. AB üyeliğine karşı değilim. Makedonu, Hırvatı, Brezilyalıyı, Karadağlıyı vizesiz kendi ülkesine getiren bu AB, bizim işadamlarına vize verecekmiş. Sevsinler seni, kimi kandırıyorsun.”
S&P avucunu yalasın
Türkiye’nin notunu durağana çeviren S&P hakkında da konuşan Bakan Çağlayan, şöyle konuştu: “S&P’ye çifte standart diyorum. Bu kuruluşlar hak etmediği ülkelere fazla not verirken Türkiye’ye gelince şaşırıyorlar. Bunlar faiz lobisinin uzantıları. Biz devletiz, elimizdeki bilgilere dayanarak söylüyoruz. Türkiye’yi sömürecek ülke sanıyorlar. Türkiye’nin bu kadar güzelliği içinde bir sivilce, çıban bulup patlatır mıyız diyorlar. Avucunuzu yalarsınız. Bunları tiye bile almadılar. Türkiye’nin karizmasını çizelim derken kendi karizmalarını çizdiler. Asya’da, Avrupa’da yeni derecelendirme kuruluşları çalışmaları var. Keşke biz de yapsaydık. Bunları uluslararasına çevirmek durumundayız. Türkiye sadece bunların yapacağı derecelendirmeye mahkum değil.”
Artık Türkiye çıpası var
Çağlayan, IMF konusunda da, “Çıpamızı IMF’ye değil Türkiye çıpasına bağladık. Bayan Lagarde, ‘Sizin IMF’ye ihtiyacınız yok, bizim size ihtiyacımız var’ dedi. IMF Türkiye için ortak bir yapı haline geldi. Bugüne kadar kendi direktörü yoktu, Belçika’ydı. Artık kendi direktörü olan ülke olacak” diye konuştu. 

Yeni teşvikler tahrik edecek, yasal düzenleme haftaya bitecek

 YENİ teşvik sistemine yönelik yasal çalışmaların önümüzdeki hafta tamamlanacağını söyleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik paketinin 1 Ocak 2012’den itibaren geçerli olacağını da yineledi. “Teşvik dediğimiz şey tahrik etmektir” diyen Çağlayan, “Yeni sistem yatırımcıyı adeta tahrik edecek. Artık biz ekonomik krizle boğuşan Avrupa Birliği’ne ders veriyoruz. İşsizlik ortalamamız Avrupa’nın yarısında. Avrupa’da artık yaş 45, iş bitmiş” diye konuştu.

İhracat 55.4 milyar dolar oldu

İHRACATTAKİ ilk altı aylık rakamların yeni rekorların habercisi olduğunu söyleyen Bakan Zafer Çağlayan, “1 Ocak-25 Mayıs tarihleri arasında ihracat yeni bir rekor kırarak 55.4 milyar dolara ulaştı. Mayıs ayında ise ihracat bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 9.8 milyar dolar oldu” diye konuştu. Çağlayan, Çorumlu işadamlarının demiryolu bağlantısıyla ilgili taleplerinin de haklı olduğunu ifade etti.

Bölgesel bazlı yeni model

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz de bölge ekonomileri için yeni bir model oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Çenesiz, Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak için bölgesel kalkınma politikalarının desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek “Bölgelerin derinlemesine incelenmesinin, tüm Türkiye’nin, istihdam yaratan, yurt sathına yayılan sürdürülebilir ve hızlı bir büyüme sürecine geçmesi için çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Bölgeler arasındaki farklılıkların Türkiye’nin tüm sorunlarına etki ettiğini belirten Çenesiz, “Bölgesel kalkınma, ulusal bir meseledir. Bölgesel kalkınmayla yalnızca bölge ekonomileri değil, bölgelerdeki gelişme sayesinde Türkiye ekonomisi kazanç sağlayacak, dengeli ve sürdürülebilir büyüme yönünde önemli adımlar atılacaktır” dedi.

Ders veriyoruz

TÜRKİYE’nin ekonomik alanda Avrupa’ya ders verdiğini dile getiren Zafer Çağlayan, “Bugün AB’nin 27 ülkesinin koymuş olduğu Maastricht kriterlerini, 21 Avrupa ülkesinin çok daha ötesinde önemli kazanımlarla elde etmiş bir ülkeyiz”  diye konuştu.

Hürriyet, 27.05.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız