Avrupa Birliği > Alman Bakan'dan AB'ye "Türkiye" uyarısı

Alman Bakan'dan AB'ye "Türkiye" uyarısı

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, "Avrupa, Türkiye'ye katılım müzakerelerinde adil bir süreç tanımalı" dedi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (IPM) Bertelsmann Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "14. Kronberg Konuşmaları" kapsamında "Avrupa, Türkiye ve Akdeniz: Yeni İşbirliği Alanları, Güçlü İlişkiler" forumu gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, burada yaptığı konuşmada, İstanbul'un 50 yıl önce 1 milyon nüfuslu bir şehir olduğunu ve bu bilgiyi de Orhan Pamuk'un kitaplarından bildiklerini anlatarak, "Ama bugün 12 milyondan fazla nüfusu olan bir kent" dedi.

İstanbul'un, dünyanın siyaset merkezlerinden biri olduğuna işaret eden Westerwelle, Türkiye'nin, global dünyanın en önemli güçlerinden biri haline dönüştüğünü vurguladı.

"Türk dostlarımız beklentileri çok meşru"

Westerwelle, Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ilişkilere de değinerek, bugün Almanya'da Türk kökenli 2.5 milyon insanın yaşadığını aktardı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Westerwelle, "Avrupa, Türkiye'ye adil bir süreç tanımalı katılım müzakerelerinde. Türkiye-AB arasındaki müzakereler yeniden canlandırılmalı. Hiç kimse, müzakerelerin sonucunun ne olacağını tahmin edemez. Türk dostlarımız çok meşru beklentilere sahip. Bu ilerleme Ankara'nın gösterdiği ilerlemeye bağlı olmalı. Bunun dışındaki ülkelerin iç meselelerine bağlı olmamalı. Avrupa'da yapılacak son seçimler eminim ki, bu prensibi güçlendirecektir. Burada yaşanan durgunluğu aşmamız gerekiyor. İlerlemenin de yolu Türkiye'nin yine cüretkar reformları ile devam etmesidir. Ankara Protokolü'nün uygulanması bunun bir parçasıdır" diye konuştu.

"Hassas bir şekilde durumu ele almalıyız"


Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Westerwelle, Güney Kıbrıs'ın Temmuz ayı itibarıyle devralacağı AB Dönem Başkanlığı konusuna ilişkin "Benim bakış açıma göre çok dikkatli olmalıyız. Bu yılın yarısında Kıbrıs AB'nin dönem başkanı olduğunda bir kere daha müzakereleri dondurmamalıyız. Hepimiz hassas bir şekilde durumu ele almalıyız. Akılcı olmalıyız, duygusal olmamalıyız. Ufuktaki hedefimizi gözden kaçırmamalıyız" dedi.

cnnturk.com, 15.05.2012

Westerwelle: Fransa'daki seçimlerin ardından yeni fasıllar açılmalı  

AB ve Türkiye arasında som 1,5 yıldır bir fasıl açılmadığına dikkat çeken Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, "Burada bir hareketliliği yaşanmasını istiyoruz. AB'deki son seçimlerin ardından yeniden bir hareketlilik olabilir. Bu dönemde yeni fasılların açılmasını bekliyorum." dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Guido Westerwelle, yaptıkları görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Alman Bakan Guido Westerwelle, Türkiye'nin son dönemde gerileyen AB müzakere süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Alman Bakan Guido Westerwelle, konuşmasında her iki tarafın da birbirine ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. AB ile Türkiye yakınlaşmasının her iki tarafın yararına olduğunu dile getiren Guido Westerwelle, "AB'de büyümemizi sağlamak istiyorsak önemli büyüme merkezleri ile yakın olmamız gerekiyor. Bu açından Türkiye son derece kritik öneme haiz. Karşılıklı bir yakınlaşma ve eşit düzeyde yakınlaşmamızın ne kadar önemli olduğunu söyledim. İki tarafın da görüş ayrılıkları var. Kıbrıs konusunda uzlaşmaya dayalı olarak sorunun çözülmesini istiyoruz. Görüşmelerin devam etmesini arzu ediyoruz. Durdurulan şeylerin harekete geçirilmesini biz de arzuluyoruz. Bunu yakında yapacağız demiyorum. Zamana yayarak, Fransa'da yapılan seçimlerden sonra çabalarımızı yoğunlaştıracağız.

Bu noktada Fransız meslektaşımla görüşeceğim. Bu kadar uzun duraksamadan sonra yeniden harekete geçmeliyiz. Bazı iyileştirmeleri de ele almalıyız. Önemli fırsatlar var bunları değerlendirmek gerekiyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin nefes kesici siyasi ve ekonomik özelliğinin olduğuna dikkat çeken Guido Westerwelle, "Biz Almanlar Türkiye'nin bu gücü ile sadece ekonomik açıdan iş biriliği kurmak istemiyoruz, siyasi açıdan da işbirliği içinde olmak istiyoruz. Yarınki toplantıda 'AB ve Türkiye arasındaki ilişkileri nasıl iyileştirebiliriz?' sorusuna cevap arayacağız." diye konuştu. "Türk tarafının seyahat özgürlüğünü anlıyoruz." diyen Guido Westerwelle, "Her iki tarafta olumlu görüşmelere sahip. Ülkelerimiz arasındaki ilişiklerin geliştirmesinin istiyoruz. Bu durum, Almanya ve Türkiye'nin ve ayrıca Avrupa'nın da lehine." ifadelerini kullandı.

"ALMANYA'DA NAZİ VE ŞİDDETE YER YOKTUR"

Alman Bakan Westerwelle, AB'de ve Almanya'da artan son dönemdeki ırkçılıkla ilgili olarak sorulan soruya da şöyle yanıt verdi: "Artan ırkçılıktan, Almanya utanç duyuyor. Korkum aşırı sağ grupların işlediği suçlar nedeniyle. Ben, Almanya 'da kurbanların yakınlarını ziyaret etmiştim. Üzücü görüşmelerimiz oldu. Şunu açıklıkla ifade etmeliyim ki, Almanya'da Nazi'lere ve şiddete yer yoktur. Biz aşırı sağ ve şiddetin her türlüsüne karşıyız. Bunlarla sürekli mücadele edeceğiz. AB'de hoşgörüsüzlüğün her türlüsü ve azınlıklara karşı olumsuz düşünce besleyenlerle biz mücadele edeceğiz."

DAVUTOĞLU: FRANSA'DAKİ SEÇİMLERİN ARDINDAN BÖYLE BİR ZİYARET ÇOK ANLAMLI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Fransa seçimlerinin ardından Holland'ın başa gelmesinin son derece önemli olduğunu belirterek; Westervelle'nin bu ziyareti son derece kritik bir zamanda yaptığını belirtti. Türkiye AB ilişkilerinin tekrar ivme kazanması açısından bu hafta içinde pozitif görüşmeler yapılacağına işaret etti. Ele alınan konulardan birinin vize muafiyeti konusu olduğunu kaydeden Davutoğlu, "2 senedir bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bizim beklendiğimiz AB'nin bu konuda yetkilendirme yapmasıdır. Bu yetkilenmeye paralel olarak Türk vatandaşlarının vize muafiyeti konusunu ele alacağız. Ayrıca Suriye konusunu ve yaklaşmakta olan NATO Chicago zirvesini de ele aldık."

Davutoğlu sorulan bir soru üzerine de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB dönem başkanlığı sürecinde, Türkiye'nin AB ile temas kurmayacağını yineledi. Davutoğlu, "Bizim problemimiz AB ile değil, bizim problemimiz Kıbrıs sorununun çözülmeden tanımadığımız .Güney Kıbrıs Yönetimi'nin dönem başkanı olmasıdır." dedi.

Zaman, 14.05.2012

 

 

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız