Avrupa Birliği > Euro, Almanların 'inek' itirazından sonra bu ismi almış

Euro, Almanların 'inek' itirazından sonra bu ismi almış
Avrupa Birliği'nin resmi para birimi Euro'nun tedavüle girmesinin 10. yılını kutlanıyor. Türkiye'de TL için simge aranırken Euro'da da benzer bir süreçten geçildi. Avrupa'da ortak para birimi için isim arayışında önce ECU ismi benimsendi. Fakat Almanların kendi dillerinde bunun ineğe benzediği itirazından sonra Euro'da karar kılındı.

AB'nin ortak para biriminin isim babası Belçikalı emekli bir öğretmen. AB ortak para biriminin ismi önce ECU olarak belirlendi. Fakat bu karardan Almanların itirazı üzerine vazgeçildi. Almanca'da 'inek' anlamına gelen 'Kuh'a benzerliğinden dolayı ECU olarak adlandırılmayan ortak para birimin isim babası Belçikalı emekli bir öğretmen oldu. 4 Ağustus 1995'de dönemin Komisyon Başkanı Jacques Santer'e 'Euro' ismini öneren emekli Fransızca öğretmeni Germain Pirlot'un teklifi Aralık 1995 yılında Madrid'deki zirvede resmen kabul edildi.

MADENİ PARALARIN TASARIMCISI BELÇİKA'DAN

Başta Almanya ve Fransa olmak üzere AB'nin 12 ülkesinde 10 yıl önce ortak para birimi Euro tedavüle girdi. Sonradan beş ülkenin de Euro'yu kabul etmesi Euro Bölgesindeki ülke sayısını 17'ye çıkarttı. 1 Ocak 2002'de gündelik hayatta kullanılmaya başlanan Euro'nun günümüzde 320 milyon kişi tarafından kullanıldığı ve bu haliyle Euro'nun dünyanın ikinci en büyük para birimi olduğu ifade ediliyor. Buna karşın başta Yunanistan ve Almanya olmak üzere Avrupa'da birçok ülkede eski para birimine dönme senaryoları konuşulmuyor değil. Tüm Avrupa'yı vuran Euro krizinden etkilenen ülkeler arasında olan Belçika, Euro'nun isim babasını çıkartmasının yanında madeni paraların tasarımı da Belçikalı bir vatandaşa ait. Euro'nun tüm madeni paraların tasarımını 53 yaşındaki Belçikalı Luc Luycx yaptı. 1985 yılında Kraliyet Para Birimi'nde tasarımcı olarak işe başlayan Luycx, AB'nin resmi para birimi Euro'nun madeni paralarının tasarımını gerçekleştirdi.

ORTA ASYA'DAN ÖZEL PAMUK GETİRTİLİYOR

Amerika ve Orta Asya steplerinden getirtilen özel bir pamukla imal edilen Euro banknotlarının sahtesini basmak da oldukça güç. AB İstatistik Kurumu Europol'a göre bir insanın sahte Euro banknotuyla karşılaşma ihtimali 800 yılda bir. Bununla beraber kalpazanların hala en gözde banknotlarının 20 ve 50 Euro'luk banknotlar olduğu ifade ediliyor. Avrupa'da birçok mağaza müşterilerinden 200 ve 500 Euro'luk banknotları güvenlik gerekçesiyle kabul etmiyor. Euro'nun sembolü Avrupa kelimesinin ilk harfi olan 'E'den oluşuyor. Bunun ortasında çizilen ve istikrarı simgeleyen iki paralel çizgi yer alıyor.

Zaman, 02.01.2012

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız