Avrupa Birliği > AB Zirvesi bildirgesine Rumları sevindirecek son saniye ayarı

AB Zirvesi bildirgesine Rumları sevindirecek son saniye ayarı
Türkiye'deki ifade özgürlüğünden, insan hakları koruyucuları hakkında açılan davalardan ve internet siteleri yasaklarından duyulan kaygıların dile getirildiği AB liderlerinin 9 Aralık'ta yapacakları Zirve'ye ilişkin sonuç bildirgesinde değişiklik yapıldı.

Sonuç bildirgesi’nin Türkiye paragraflarına, Ek Protokol’ün “Tüm üye devletlere yönelik uygulanması” ve “Bu müzakere sürecine önemli bir ivme kazandırabilir” ifadeleri eklendi. Bildirgenin son şeklinin verildiği AB Dışişleri Bakanları’nın 5 Aralık öğleden sonra başladıkları 6 Aralık sabahına kadar süren toplantı öncesi ve sırasında Kıbrıslı Rumlar’ın, Türkiye paragraflarının daha da sertleştirilmesi için yoğun bir diplomasi çabası gösterdikleri belirtilirken, toplantıda, Türkiye konusu başta olmak üzere genişleme konusunda pazarlıklar yapıldığı bildirildi. 

AB Haber'in İngilizce olarak yayınladığı sonuç bildirgesi’nin Kıbrıs ile ilgili 23. maddesinde, Ek Protokol’ün “Tüm üye devletlere yönelik uygulanması” ve “Bu müzakere sürecine önemli bir ivme kazandırabilir” ifadesi eklenerek madde şu şekilde yayınlandı: 

“11 Aralık 2006’da 21 Eylül 2005 açıklamasının ardından Konsey derin bir üzüntü ile Türkiye’den tekrarlanan bir çağrı olmasına rağmen tüm üye devletlere yönelik Ek Protokol’ün uygulamasında hiçbir ayrım gözetmeden üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeyi reddetmeye devam ediyor. Bu müzakere sürecine önemli bir ivme kazandırabilir.” 

İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLER
Ayrıca sonuç bildirgesinde insan hakları ve özgürlüklere ilişkin şu ifadeler kaydedildi: 

Bu süreç dışında Türkiye’den insan hakları ve özgürlükleri, özellikle de basın özgürlüğü konusunda hem uygulamada hem de hukukta daha ileri iyileştirmeler bekliyoruz. Yazarlar, gazeteciler, akademisyenler ve insan hakları koruyucuları hakkında açılan çok sayıda davada ve internet siteleri yasaklarında büyük endişelerimiz var. Kopenhag kriterleri çerçevesinde din özgürlüğü mülkiyet hakkı, ticari birlik hakları, çocuk ve kadın hakları, cinsiyet eşitliği, işkence ile mücadele konularında daha geniş düzenlemeler bekliyoruz. Son yapılan yasal düzenlemede hukuk kurumlarının yeniden düzenlenmesi de yine önemli bir adım ve etkili bir şekilde uygulanmasını umuyoruz. 

PKK’YA KARŞI DESTEK
Konsey, PKK konusunda ise, Türkiye içerisinde gerçekleşen tüm terör girişimlerine karşı yardıma ve işbirliğine hazır olduğunu belirterek, Türkiye ile işbirliğine hazır olduğunu ancak bunlar yapılırken insan hakları ve uluslararası hukukun da gözetilerek yapılması gerektiğini yineledi. “Konsey, Türkiye-AB ilişkilerinin önemini tekrar doğruladı. Türkiye aday ülke olarak AB için anahtar ülke konumundadır” denilen Türkiye paragraflarında, “Konsey ayrıca Türkiye’nin düzenli büyüme gösteren dinamik ekonomisinin Avrupa refahına da katkıda bulunduğunu belirtiyor. Yakın ticari ilişkiler ve yatırımlar ile AB’ye bağlanan Türkiye, Avrupa’nın rekabetçiliğinde önemli bir partner” ifadeleri kullanıldı.

Radikal, 06.12.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız