Avrupa Birliği > AP Başkanı Buzek: AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var, Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacı var

AP Başkanı Buzek: AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var, Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacı var
 
Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, Avrupa Birliğinin (AB) Türkiye'ye, Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacının bulunduğunu belirterek, ''Gelin kazan-kazan stratejisini uygulayalım ve daha da iyi çalışmalar sergileyelim'' dedi.
 

Buzek, TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerine hitap etti. Avrupa Birliği içinde Türkiye'nin önemli bir rol oynayacağını belirten Buzek, Kıbrıs konusunda yapılması gerekenlere işaret etti.

Kıbrıs'ın şu anda AB'nin ikiye ayrılmış son üyesi olduğuna işaret eden Buzek "Bizler yapıcı bir yaklaşımla bu anlaşmazlığı çözmeyi ummaktayız" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek ile tüm bu zorlu konuları görüştüklerini ifade eden Buzek, son aylarda Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında yaşanan gerilimin, kendisini ciddi olarak endişelendirdiğini söyledi. Buzek, şunları kaydetti:

''Avrupa Parlamentosu tarafından BM Genel Sekreteri himayesinde yürütülen görüşmeleri aktif bir şekilde desteklemeye devam etmenizle ilgili hükümetinize yapılan bir çağrı vardı. Bu çağrıyı yinelemek istiyorum ki böylece BM Güvenlik Konseyi kararlarında da ifade edildiği üzere siyasi olarak eşit, iki toplumlu bir federasyon temelinde bir çözüme kavuşturulabilsin. Çünkü artık bu konu aciliyet taşımaktadır.

Sürecin şu an içinde bulunduğumuz bu önemli aşamasında tüm çabaların fikirlerin kapsamlı bir çözüm üzerine yoğunlaştırılması ve bu öncelikten asla sapılmaması gerekmektedir. Bu bağlamda görüşmelerin başarılı bir şekilde neticelendirilmesini kolaylaştıracak pozitif bir ortamın yaratılabilmesi için tüm tarafların ellerinden gelen herşeyi fazlasıyla yapmaları gerekmektir. AB olarak Temmuz 2012'deki Kıbrıs (Rum yönetimi) dönem başkanlığından önce çözüm konusu dışında başka hiçbir seçeneği düşünmek veya bununla ilgili herhangi bir spekülasyonda bulunmak istemiyorum. 2008'den beri kaydedilen önemli ilerlemenin ışığında da bunun mümkün olduğuna inanıyorum. Tıpkı AB gibi Türkiye'nin de görüşmelerin bu nihai aşamasına tam destek vermeye devam edeceğine inancım da tamdır.''

AB-Türkiye ikili ilişkilerinin bu müzakerelerinin olumlu sonuçlarına bağlı olduğunun bilindiğini kaydeden Buzek, her iki tarafın da bu süreci desteklemeye hazır olduğunu ifade etti.

-Sivil anayasaya destek-

Buzek, Türkiye'nin önünde anayasayı değiştirme gibi tarihi bir fırsat olduğuna işaret ederek, bunun bir çatışma zamanında yazılmayacak olan ilk Türk anayasası olacağını ifade etti.

Bu sayede etnik kökeni veya inancı ne olursa olsun, Türkiye'nin tüm vatandaşlarını koruyacak ve tüm vatandaşların hak ve özgürlüklerini teminat altına alacak bir çerçeve oluşturma fırsatı yakalanacağını dile getiren Buzek ''Ben bu anlamda hükümeti muhalefeti ve sivil toplumu ile birlikte Türkiye'nin kapsayıcı bir süreç izleyerek ki kapsayıcı süreç çok önemli, sivil bir anayasa hazırlama yönündeki çabalarını güçlü bir biçimde desteklemekteyim'' diye konuştu.

Mecliste yeni anayasa ile ilgili başlatılan süreçten çok etkilendiğini de kaydeden Buzek, yeni anayasanın yazılmasının kolay olmayacağını ancak başarılmasının demokratik yapıları perçinleyeceğini, Türk toplumunun merkezinde insan hakları ve temel özgürlüklerin yer aldığı çoğulcu bir demokrasiye dönüşümüne de yardımcı olacağını kaydetti.

Buzek, "Bu çatı altında temsil edilen tüm siyasi partiler uzlaşıya varmak üzere ellerinden gelen en büyük çabayı sarf etmelidir. Bu tarihi bir fırsattır ve bu konuda başarısızlık lüksü yoktur'' diye konuştu.

Kendi ülkesi Polonya'da da 20 yıl önce demokratik reform süreçlerini zorlu olduğunu kaydeden Buzek, bu yönde yardımcı olmaya hazır olduklarını kaydetti.

-Bağımsız basın vurgusu-

AB Parlamentosunun Türkiye'de yargı reformu, ordu üzerinde sivil gözetiminin artırılması ve azınlıkların mülkiyet hakları konusundaki ilerlemeyi memnuniyetle karşılayan bir karar yayınladığını, bunların doğru yönde atılan adımlar olduğunu belirten Buzek, şunları kaydetti:

"AB içerisinde bizler bundan daha fazlasını görmek istiyoruz. Tıpkı benim gibi Türkiye'nin dostları sizleri reformları hızlandırmaya teşvik ediyor. Zira Avrupa parlamentosu ifade ve basın ve din özgürlüğü ile azınlıkların korunması konularında taşıdığı endişeleri dile getirmiştir. Ve bu konular da ele alınması gereken konular niteliğindedir.

Kısa bir süre önce Hırvatistan, Sırbistan ve Bosna Hersek'i kapsayan ziyaretlerimde de ifade ettim, bugün de tekrarlamak isterim; ifade özgürlüğü ve çoğulcu basın bizim tüm değerlerimizin kalbinde yer almaktadır. Birlik içerisinde her zaman bunun denetimi gerçekleştirilir, bu aynı zamanda müzakere gerçekleştiren aday ve potansiyel ülkelere uyguladığımız bir değerler bütünüdür. Bağımsız basın demokratik bir toplum açısından hayati bir önem taşımaktadır ve ifade özgürlüğü hepimizin üyesi olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatı uyarınca da teminat altındadır.''

Buzek'in bu sözleri, muhalefet milletvekilleri tarafından alkışlandı.

-Terörle mücadele-

Konuşmasında Londra ve Madrid'deki terör eylemlerine işaret ederek, demokrasilerde terörün ve silahlı mücadelenin yeri olmadığını vurgulayan Buzek, AB'nin kati surette terörü kınamakta olduğunu ve her zaman için teröre karşı hareket ettiğini söyledi.

Buzek "Genel algı ve kamuoyuna dönük bazı açıklamaların aksine AB terörle mücadele alanında ülkenizle işbirliğini önemli ölçüde ilerletmiştir. Çünkü neticede şiddetin durdurulması ortak menfaatimizedir" diye konuştu.

Avrupa'da da geçmişte ve halen zaman zaman benzer sorunların olduğunu belirten Buzek, Kürt sorununun sadece bir terör sorunu olmayıp aynı zamanda kültürel ve dilsel çeşitlilik alanında da derinliği olan bir konu olduğunu söyledi. Sorunun iktisadi kalkınma ve insan hakları ile alakalı olduğunu söyleyen Buzek, AB üyesi devletlerin farklı kültürel yapılara sahip grupların hak ve özgürlükleri konusunu federal yapıdan kendini yönetmeye yetki devrinden yerelleşmeye kadar uzanan farklı yöntemlerle düzenlemektedirler ve bunun kolay bir iş olmadığınını da farkındayız ama bu konunun çözümlenebileceğine de inanıyoruz, kendi deneyimlerimiz ışığında, insan hakları temelinde ortak bir yaklaşım, müzakere ve diyalog yoluyla...''

Kendisinin de bir Protestan olarak Polonya'da dini bir azınlığa mensup olduğunu dile getiren Buzek, buna rağmen Polonya Başbakanı olmasının önünde hiçbir engel olmadığını söyledi.

Deneyimleri paylaşarak herkes için adil olacak bir sonuca ulaşılabileceğini ifade eden Buzek, yeni anayasasının birlikte yaşamak adına yeni bir çerçeve sağlayacak önemli bir şans olduğunu dile getirdi.

-''AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var''-

Avrupa'nın ve dünyanın birleşik ve demokratik tüm etnik kökenlerden inanç ve dinlerden gelenlerin bir arada yaşandığı, birey haklarının ve kültürel farklılıkların tanındığın bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu kaydeden Buzek, ''AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var ve inanıyorum ki Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacı var. Gelin kazan-kazan stratejisini uygulayalım ve daha da iyi çalışmalar sergileyelim" dedi.

-Osmanlı sultanları her yıl huzura çağırdı-

Osmanlı sultanlarının Polonya büyükelçilerini her yıl huzura çağırdığına işaret eden Buzek, 123 sene boyunca Avrupa haritasında Polonya olmadığı halde Osmanlı padişahına Polonya Büyükelçisinin geçici bir mazeret nedeniyle huzura çıkamadığının söylenildiğini anımsattı.

Buzek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ama siz çağırmaya devam ettiniz ve bizden asla ümidi kesmediniz. Bağımsız Polonya'ya inancınızı hiçbir zaman kaybetmediniz. Bugün AB ve Türkiye'nin de umut ve iyimserlik göstermeleri gerektiğini biliyorum. Yine biliyorum ki beraberce, birlikte, güvenli, güçlü ve dayanışma içinde bir gelecek yaratabiliriz. Birlikte gelecek nesiller için müreffeh ve demokratik bir gelecek çizebiliriz.''

Buzek'in konuşmasını TBMM Başkanı Cemil Çiçek de dinledi.

Zaman, 24.11.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız