Avrupa Birliği > Şimşek: "AB krizine karşı B planı hazır"

Şimşek: "AB krizine karşı B planı hazır"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB krizine karşı Türkiye'nin her zaman için bir B planı olduğunu söyledi.

Şimşek, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile Avrupa Politika Merkezinin düzenlediği "Türkiye-AB: Ortak Çıkarların Yeniden Değerlendirilmesi" toplantısında yaptığı konuşmada, kendisine "AB ile ilgili olarak, "AB çok ciddi bir ekonomik bunalım ile karşı karşıya. Siz hala AB'ye girmek için ısrarlısınız" denilerek sorular geldiğini söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin AB'ye ciddi ihtiyacı bulunduğunu ve AB'nin çok büyük bir başarı hikayesi olduğunu ifade ederek, "AB, Orta Avrupa ülkeleri için, değişim ve dönüşüm için çok önemli bir motor görevini gördü" dedi.

Son 10 yıla bakıldığında Türkiye'deki değişim ve dönüşümün bir kısmının bu durumdan kaynaklandığını belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Onun için biz AB'ye müteşekkiriz. Bizim değişim ve dönüşüm için AB'ye ihtiyacımız var, AB'nin de eminim bizim dinamizmimize ihtiyacı var. Eminim bu konular konuşulacaktır. Bana en çok sorulan bir diğer soru; 'AB'de, özellikle Euro Bölgesi'nde bazı ülkelerde, şu anda kamu borç sorunu var. Bu krize karşı Türkiye'nin bir B planı var mı?' şeklinde... Hakikaten Türkiye'nin ihracatının yarısı, gelen turistlerin yüzde 60'ı, yabancı, küresel doğrudan yatırımların yüzde 80'i AB kaynaklı. Dolayısıyla bizim AB ile ekonomik anlamda çok güçlü bir entegrasyonumuz söz konusu.

Peki B planı var mı? Tabii ki her zaman için B planları var. Öncelikle biz şunu ümit ediyoruz; AB bazı ülkelerde var olan sıkıntıları orayla sınırlı tutmak için belki bu yangına karşı duvarlar örmesi gerekiyor. Bu konuda bir çaba var. Tabii ki ümit ediyoruz ki bu çabalar başarılı olur. Ama olmazsa da ki ben olacağına inanıyorum, biz çok ihtiyatlı bir orta vadeli ekonomik program ortaya koyduk ve mali disiplini devam ettiriyoruz.

Son birkaç yıldır krize rağmen, kriz sonrasında, hem bütçe açıklarını, hem kamu borcunu Milli Gelire oranla aşağıya doğru bir trendde tuttuk. Niye bunu yaptık? Mali anlamda, bir manevra alanı oluşturuyoruz. Çünkü kötüye giderse bizim en azından bir hareket alanımız oluşsun diye... Dolayısıyla mali dengelerimiz, bütçe dengelerimiz, Lehman krizi öncesinden daha iyi bir konumda."

 
cnnturk.com, 18.11.2011
Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız