Avrupa Birliği > AB üyeliğinde hedef 2015

AB üyeliğinde hedef 2015
AB Bakanlığı’nın Türkiye’nin 2015 yılında AB’ye tam üye olabileceğini varsayan bir çalışma hazırladığı ortaya çıktı. Buna göre Fransa ve Güney Kıbrıs’ın vetolarını kaldırması, 17 başlıkta da pazarlıkların tamamlanması halinde Türkiye hedefine ulaşabilir.
TÜRKİYE, 2015 yılında tam üyeliğe hazır olacak. AB tarafından Kıbrıs sorununu nedeniyle dondurulan 8 başlığın müzakerelerinin açılması ve Güney Kıbrıs ile Fransa’nın da bazı başlıklara vetosunu kullanmaması ve bloke edilen toplam 17 başlığın serbest bırakılması halinde Türkiye, 2014’te tüm başlıkların müzakeresini tamamlamış olarak en geç 2015 yılında tam üye olabilecek.

Hürriyet, AB Bakanlığı’nda bu konuda yapılan bir çalışmaya ulaştı. ‘Varsayım’ üzerine hazırlanan ve 17 başlık üzerindeki tüm blokajların tamamen kaldırılmasıyla oluşacak durumun ortaya konulduğu çalışma, Türkiye’nin en geç 2015’te üye olabileceğini gösteriyor. AB Komisyonu’nun çeşitli fasıllar için Türkiye’ye ilettiği temel süreç ve süreleri gösteren çalışma takvimleri esas alınarak hazırlanan çalışmada, 17 siyasi blokajlı faslın, 16’sında Komisyon tarama sonu raporunun hazırlandığı ve AB Konseyi’ne sunulduğu hatırlatılıyor.

İşte Türkiye’nin yol haritası

Tüm siyasi blokajların kalkması halinde, “Eğitim ve Kültür” ve “Ekonomik ve Parasal Politika” fasılları olmak üzere iki fasıl ilk üç ay içerisinde müzakerelere açılabilecek.

Sırasıyla “Mali Hizmetler”, “Enerji”, “İşçilerin Serbest Dolaşımı” ve “Mali ve Bütçesel Hükümler” fasıllarının altıncı ayın sonunda müzakerelere açılması bekleniyor. * “Balıkçılık”, “Dış İlişkiler”, “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” ve “Gümrük Birliği” fasılları olmak üzere dört faslın, birinci yılın sonunda müzakerelere açılabileceği hesaplanıyor. n “Taşımacılık”, “Malların Serbest Dolaşımı”, “İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi”, “Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” ile “Yargı ve Temel Haklar” olmak üzere 5 faslın 18’inci ayın sonunda müzakerelere açılabileceği düşünülmektedir.

“Tarım ve Kırsal Kalkınma” faslının ise ancak 20’inci ayın sonunda müzakerelere açılması bekleniyor.

“Dış, Güvenlik ve Savunma Politikası” Faslının Tarama Sonu Raporu Komisyon tarafından henüz hazırlanmadı. Müzakerelere açılma süresinin 12 ayın üzerinde olacağı değerlendirilmektedir.

Hürriyet, 19.10.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız