Avrupa Birliği > AB 'anayasa ve basın özgürlüğü' dedi

AB 'anayasa ve basın özgürlüğü' dedi

AB'ye üye ülkelerin büyükelçileri Türkiye'nin reformlara devam etmesini isterken temel önceliğin 'yeni anayasa ve basın özgürlüğü' olduğunu vurguladı

 

 

ANKARA - 9 Mayıs Avrupa Günü’nde Türkiye’den reformlara devam etmesini isteyen  AB büyükelçileri  temel önceliğin ‘yeni anayasa ve basın özgürlüğü’ olduğunu vurguladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başmüzakerecisi Egemen Bağış, AB’ye “Tam üyelik dışı alternatifleri önümüze getirmeyin” mesajı verdi.
Davutoğlu, 9 Mayıs Avrupa Günü’nde hem Ankara’da bulunan Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb’ı ağırladı hem de AB ülkelerinin büyükelçileriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nin organize ettiği yemeğe Başmüzakereci Bağış da katıldı. Çek Büyükelçi Eva Filipi, yemekteki konuşmasında, Türkiye’nin AB yolundaki ilerlemesinin Kıbrıs probleminin çözülmesiyle daha da hızlanacağını dile getirdi. Bakan Davutoğlu ile Başmüzakereci Egemen Bağış ise, Türkiye’nin AB üyeliğindeki kararlılığına vurgu yaptılar ve “Her ne olursa olsun, üyelik müzakerelerinin donmasına izin vermeyeceğiz. Reformlar sürecek” mesajı verdiler. “2013’te Avrupa Günü’nü AB’ye aday ülke olarak kutlamak istemiyoruz” diyen Davutoğlu, çok daha önce bu sürecin tamamlanması için  gerekli her şeyi yapacaklarını da kaydetti. Davutuoğlu, “AB’den de tek bir şey istiyoruz. Kendi değerlerine saygı ve ahde vefa. Tam üyelik dışı alternatifleri gündeme getirmek AB kültürüne saygısızlıktır” dedi.
Yemeğin basına kapalı bölümünde özellikle yeni anayasa konusu üzerinde duran AB büyükelçileri, bu çalışmalara desteklerini dile getirdi. Türkiye’nin ‘daha sivil ve daha demokratik’ bir anayasayı hak ettiğini kaydeden büyükelçiler, ‘reformlara devam’ mesajı verirken özellikle yeni anayasayı çalışmaları üzerinde durdu. Reform sürecinde ‘basın özgürlüğü’nün de önem taşıdığına vurgu yapan büyükelçiler, Mardin’de yaşanan katliam konusunda da ayrıntılı bilgi sahip olmak istiyor. Büyükelçiler Ergenekon soruşturmasını tam olarak anlamakta zorlandıklarından yakınırken, Türkiye-AB ilişkilerinde en büyük sıkıntılarının ABD Başkanı Barack Obama’nın kamuoyunda kazandığı sempatiyi AB’nin kazanamaması olduğunu dile getirdiler.
Türk kamuoyunda AB’ye karşı ilginin artması için yeni bir iletişim stratejisi üzerinde çalışılacağını belirten AB çevreleri, Alman Şansölye Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Başbakan Tayyip Erdoğan gibi liderlerin AB’yle ilgili daha dikkatli mesaj vermelerini isteyecek.

Radikal, 09.05.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız