Avrupa Birliği > AB'den 3 konuya yakın takip

AB'den 3 konuya yakın takip

Avrupa Birliği, Ankara ile ilişkilerinde Kürt sorunu, hukuk devleti ilkesi ve ifade özgürlüğü konularını en ön planda tuttuğu mesajı verdi.

STRASBOURG - Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'deki demokratikleşme süreci hakkında düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, Kürt sorunu, Ergenekon davasında adil yargılama ve ifade özgürlüğü konularını yakın takibe aldıklarını ve sonbahardaki ilerleme raporuna yansıtacaklarını söyledi.

Olli Rehn, Strasbourg'da yaptığı konuşmada, DTP'ye yönelik operasyonları kastederek, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını ancak bu mücadelenin hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde yapılmasını istediklerini hatırlattı.

DTP'nin Türkiye'nin demokratikleşme sürecine katkılarını öven Rehn, Güneydoğu halkının istikrar ve refaha ihtiyaç duyduğunu ve bu nedenle şiddeti kınamanın herkes için bir görev olduğunu söyledi.

Ergenekon davasına da değinen Olli Rehn, gözaltı ve tutuklamaların tamamen hukuk ilkelerine saygı çerçevesinde yapıldığı konusunda kuşku sahibi olmaya başladıklarını dile getirdi. Olli Rehn, bu konuyu sonbahardaki Türkiye ilerleme raporunda ayrıntılarıyla işleyeceklerini duyurdu.

LAİKLİĞE SAYGI, SOMUT REFORMLAR
Rehn, ifade ve basın özgürlüğü konularındaki gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini ve ilerleme raporuna yansıtacaklarını söyledi. Rehn, TCK'nın 301'inci maddesinde yapılan göreceli değişikliğin medyaya yönelik saldırıları meşru kılamayacağının altını çizdi.

Türkiye'deki demokratikleşme süreci için üyelik perspektifinin açık tutulmasını savunan Olli Rehn, katılım müzakerelerinin ritminin laikliğe saygı ve hukuk devleti çerçevesinde somut reformlara endeksli olduğunu söyledi.

Oturumda söz alan Avrupa Parlamentosu siyasi grup temsilcileri de Olli Rehn gibi DTP'ye yönelik operasyonlar, Kürt sorunu, ifade özgürlüğü ve medyaya baskı konularını ön plana çıkardılar.

Hıristiyan Demokrat (Avrupa Halk Partisi) grup adına konuşan Belçikalı parlamenter Frieda Brepoels, AB'nin Kürt sorununa siyasi çözüm konusunda Kürtler ile Türk devleti arasında arabuluculuk yapması önerisinde bulundu.

Sosyalist grup adına konuşan Türk kökenli Alman parlamenter Vural Öger, Türkiye'deki reformların takip edilmesi gerektiğini belirtmekle birlikte, kimi Avrupalı siyasilerin Türkiye'ye yönelik çelişkili mesajlarını eleştirdi.

LAMMBSDORFF: ERDOĞAN MEDYAYA BASKI YAPIYOR
Liberal grup üyesi Alman parlamenter Alexander Graf Lammbsdorff ise Başbakan Erdoğan'ı medyaya baskı ve basına boykot çağrısı yapmakla suçladı.

Başbakan Erdoğan'ın basına boykot çağrısı, aynı zamanda Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu eşbaşkanlığı görevini yürüten Joost Lagendijk tarafından da eleştirildi. Lagendijk, Türkiye'nin reform yapması, AB'nin de Ankara'ya verdiği sözlere sadık kalması gerektiğini savundu.

AGNELOTTO: ERDOĞAN DTP'Yİ MUHATAP ALSIN
Komünist grup adına konuşan İtalyan parlamenter Vittorio Agnelotto, Başbakan Erdoğan'a Kürt sorununun çözümünde DTP'yi muhatap alması çağrısında bulundu. Türkiye'nin AB ile ilişkilerindeki tıkanmanın yegane sorumlusunun Başbakan Erdoğan olduğunu savunan İtalyan parlamenter, DTP'nin muhatap alınmaması halinde bugüne kadar Ankara'nın müzakere sürecine destek veren Komünistlerin bu desteği çekecekleri tehdidinde bulundu.

AP'deki oturumu DTP eşbaşkanı Ahmet Türk de izledi. Türk, oturum öncesinde Strasbourg'da Olli Rehn ile ikili bir görüşme yaptı.

ntvmsnbc.com, 06.05.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız