Avrupa Birliği > Rum mahkemesi kararları AB'de geçerli olacak

Rum mahkemesi kararları AB'de geçerli olacak

AB mahkemesi Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (ATAD), Kıbrıslı Rum Meletis Apostolidis'in, Lapta'daki "1974 öncesinde kendisine ait arsa üzerine villa inşa ettikleri" gerekçesiyle İngiliz David-Linda Orams çifti hakkında açtığı davada, Rum yönetimi lehine karar aldı. Adalet Divanı, Rum mahkemesinin KKTC'deki sivil ve ticari meselelerle ilgili kararlarının diğer AB üyelerinde tanınabileceğine hükmetti.

ATAD kararı, Orams Davası'nın sonucunu büyük ölçüde belirlemiş olacak ve diğer davalara da emsal teşkil edebilecek.

Avrupa Adalet Divanı, Rum mahkemesinin sivil ve ticari konularla ilgili kararlarının Kıbrıs Rum kesiminin "etkin kontrolü altında olmayan bölgeyi (KKTC'yi) ilgilendirmesi durumunda diğer AB üyelerinde hükümsüz sayılamayacağını, sadece ilgili toprağın iyi kontrol edilmediği anlamına geleceğini" ileri sürdü.

Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides'in, KKTC'nin Lapta bölgesinde "1974 öncesinde kendisine ait arsa üzerine villa inşa ettikleri" gerekçesiyle İngiliz David-Linda Oram çifti hakkında açtığı davada Avrupa Adalet Divanı Savcısı Juliane Kokott, "Kuzey Kıbrıs (KKTC) topraklarıyla ilgili olsa da Kıbrıs'taki (Rum kesimindeki) mahkeme kararı diğer üye ülkelerde tanınmalı ve uygulanmalıdır" şeklinde görüş bildirmişti.

Avrupa Adalet Divanı'nın ilgili AB müktesebatının nasıl yorumlanması gerektiğini ortaya koyan yorumunun ardından Orams davasında nihai karar, İngiltere Yüksek İstinaf Mahkemesi'nce verilecek.

DAVANIN GELİŞİMİ

Orams davasının esası, KKTC'de mal sahibi olan İngiliz aile hakkında Rum mahkemeleri tarafından verilen kararın İngiltere'de uygulanabilip uygulanamayacağıyla ilgili. İngiliz Yüksek Mahkemesi, verilecek kararın tüm Avrupa Birliği ülkelerini etkileyeceği gerekçesiyle ATAD'ın görüşüne başvurmuştu.

David Charles Orams ve Linda Elizabeth Orams çifti, KKTC'deki Lapta'da satın aldıkları eski Rum malı bir araziye ev inşa etmiş, Rum Meletis Apostolidis, Oramslar'ın kendisine ait araziyi "işgal ederek" ev inşa ettiği gerekçesiyle Rum mahkemesinde dava açmıştı.

Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi 9 Aralık 2004 ve 19 Nisan 2005'te David Charles Orams ve Linda Elizabeth Orams aleyhinde kararlar almıştı.

Mahkeme; "arazinin Apostolides'e ait olduğuna" karar vermiş, Orams ailesinin Apostolides'e maddi tazminat ödemesi, adaya izinsiz girişlerinin durdurulması, arazinin sahibine iade edilmesi, araziyi işgal ettikleri süre kadar kira ödemeleri, arazi üzerine inşa ettikleri villayı yıkmaları ve Apostolides'in mahkeme masraflarının karşılanması" kararına varmıştı.

Oramslar Rum Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuş, ancak dava temyizde de aleyhlerine sonuçlanmıştı.

Apostolides, daha sonra, Orams çiftinin İngiltere'deki mülküne el konulup tazminat ödenmesi için İngiltere Yüksek Mahkemesi'ne başvurmuş, mahkeme, 10. Protokol'e dayanarak, "anlaşma oluncaya kadar AB yasalarının Kuzey Kıbrıs'ta uygulanmayacağı" kararını vererek Apostolides'in talebini reddetmişti.

Bunun üzerine Apostolides, kararın bozulması için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu. İngiliz Temyiz Mahkemesi, davanın Avrupa Birliği'ni ilgilendirmesinden dolayı son kararını vermeden önce, bazı soruların ATAD'a sorulması gerektiğine karar vermişti.

ATAD, İngiltere Temyiz Mahkemesi tarafından yöneltilen, "Kıbrıs Cumhuriyeti" mahkemelerinin adanın Kuzey kesiminde olan "ihlallerle" ilgili kararlarının, Avrupa Birliği üyesi başka ülkeler tarafından tanınması ve icra edilmesi gerekip gerekmediğine ilişkin soruya yanıt verdi.

cnnturk.com, 28.04.09
Orams Davası'ndan kötü haber

Avrupa Toplulukları Adalet Divanı: Rum mahkemelerinin KKTC üzerinde yargı gücü var

LEFKOŞA - Avrupa Toplulukları Adalet Divanı, Rum mahkemelerinin KKTC üzerinde yargı gücü olduğunu ve kararların tüm AB ülkelerinde uygulanması gerektiği sonucuna vardı.
Kıbrıslı Rum Meletis Apostolidis, Girne yakınlarındaki Lapta'da 1974'ten önce kendisine ait arsa üzerine villa inşa edince İngiliz David-Linda Orams çifti hakkında dava açtı. Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Savcısı Juliane Kokott, ‘Kuzey Kıbrıs topraklarıyla ilgili olsa da Kıbrıs’taki (Rum kesimindeki) mahkeme kararı diğer üye ülkelerde tanınmalı ve uygulanmalıdır' görüşünü bildirdi. Avrupa Mahkemesi, İngiliz Orams ailesi özelindeki davada, Rum mahkemelerinin KKTC üzerinde yargı gücü olduğunu ve kararların tüm AB ülkelerinde uygulanması gerektiğini bildirdi. AB'nin en üst yargı organının aldığı hukuki görüşte, KKTC'de yaşayan başta yabancılar olmak üzere herkesi Rum mahkemelerinin insafına bıraktığı bildirildi.


DAVANIN SÜRECİ


Orams davasıyla ilgili süreç, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lefkoşa Mahkemesi’nin, KKTC hukukuna göre Orams ailesine ait olan ve Kuzey Kıbrıs’ta bulunan taşınmaz malın eski haline döndürülerek Rum Yönetimi tapusuna göre sahibi olan Apostolides’e devredilmesi ve bu aradaki kullanımdan dolayı tazminat ödenmesi konusunda aldığı kararla başladı. İngiliz yetkili makamlarına yapılan başvuru ile kararın İngiltere’de tanınması ve uygulanması (tenfiz) için girişimde bulunuldu. Bu yöndeki talebe ilişkin olarak İngiliz mahkemesinin verdiği ret kararının ardından Kıbrıslı Rum Apostolides’in İngiliz İstinaf Mahkemesi'ne başvurdu.
İngiliz İstinaf Mahkemesi, Avrupa Birliği hukukunun kendisine verdiği yetkiye dayanarak, 44/2001 sayılı AB Tüzüğü’nün ve 10'uncu Protokol'ün yorumlanmasını, bu konuda yetkili olan ATAD'dan istemeye karar verdi. Taraflar iddialarını açıklarken Savcı Juliane Kokott, mahkeme için bağlayıcı olmayan görüşünü açıkladı.
Savcı Kokott, görüşünde Annan Planı müzakerelerinin sonuç vermemesi üzerine Kıbrıs Rum kesiminin 2004 yılında AB'ye katılımını mümkün kılmak için AB müktesebatının KKTC'de geçerli olmaması kararı alındığını savundu. Savcı Kokott, AB hukukunun topluluk topraklarının tamamında uygulanmasını güvence altına alamayan üye ülkenin (Kıbrıs Rum kesiminin) AB hukukunu ihlal etmiş durumuna düşmesinin engellenmesi amacıyla kararın alındığını bildirdi.
Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Savcısı Kokott, Apostolidis ile Orams ailesi arasındaki anlaşmazlığın, sivil nitelik taşıdığını ve AB müktesebatının kapsama alanına girdiğini bildirdi.
Savcı Kokkot, 10. Protokol çerçevesinde AB hukukunun KKTC’de askıya alınma sebebini, Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak ihlallerden sorumlu tutulmasını engellemek olduğunu savundu.
KKTC'yi İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'ın avukat eşi Cherrie Blair’ın savunduğu, Kıbrıs Rum yönetiminde başlayan, İngiltere'de devam eden ve son olarak Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı’na taşınan mülkiyet davasından Türk tarafı beklenmeyen kararı şaşkınlıkla karşıladı.(dha)

 


Radikal, 28.04.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız