Avrupa Birliği > AB baskıyı artırıyor

AB baskıyı artırıyor

Almanya, AB Komisyonu ile karşı karşıya geldi. AB normlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Almanya hakkında soruşturma başlatıldığını duyuran Komisyon, Almanya'ya yabancılar hukuku konusunda sert eleştiriler yöneltiyor.

 

 

Avrupa Birliği’nin kurucu üyelerinden Almanya, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yabancılar hukuku alanındaki sert yasal düzenlemelerinin AB normlarına uygun olmadığı yönünde eleştiriler alıyor. Avrupa Birliği Komisyonu’nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding, aile birleşimine ilişkin düzenlemelerin Avrupa Birliği normlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Almanya hakkında "antlaşma ihlali soruşturması" başlatıldığını duyurdu. Almanya'dan yasalarını Avrupa Birliği’nin 2004 yılında yürürlüğe giren ‘Serbest Dolaşım Yönetmeliği"ne uygun hale getirmesi talep ediliyor.

Alman hükümetinden özellikle üç noktada değişiklik isteniyor. Almanya'daki Yabancılar Yasası'nda yer alan kurallara göre, eşlerin aile birleşimi yoluyla Almanya’ya gelebilmesi ülkeye gelecek olan eşin, belli bir düzeyde Almanca bilmesi şartına bağlanıyor. Müstakbel eşin, Goethe Enstitüsü’nün yapacağı sınava girerek, istenilen sertifikayı alması gerekiyor.

Ancak bu konudaki Avrupa Birliği düzenlemeleri ise kişinin, eşinin bakımını üstlenmeyi garanti etmesi ya da çiftin kendi ülkelerinde birlikte yaşamış olması halinde, aile birleşimi hakkının engellenemeyeceğini öngörüyor. Almanya’dan bu konudaki katı uygulamalarını yumuşatması isteniyor.

Eşcinsel çiftlere ayrımcılık

Almanya'dan düzeltme yapması beklenen ikinci alan ise eşcinsel çiftlere ilişkin düzenlemeler. Almanya’da yaşayan, ancak Alman vatandaşı olmayan Fransızlar, İtalyanlar gibi Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşları, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden partnerlerini Almanya'ya getirmek istediklerinde, heteroseksüel çiftlerde Almanca bilgisini ispat etme şartı aranmazken, eşcinsel çiftlerde bu şart aranıyor. AB Komisyonu, bu uygulamanın ayrımcılık içerdiği ve değiştirilmesi gerektiği görüşünde. Üçüncü nokta ise, Almanya’ya yerleşen eşe çalışma izninin hemen verilmemesi. AB Komisyonu, bu uygulamada da değişiklik talep ediyor.

Berlin geri adım attı

Berlin’in artan baskı üzerine, yasalarda değişiklik yapmayı kabul ettiği ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding'e planlanan değişiklikleri bir mektupla sunduğu açıklandı. Reding’in sözcüsü Matthew Newman, sözü geçen değişikliklerin itinalı şekilde inceleneceğini ve izlenecek yöntem hakkında sonrasında karar verileceğini söyledi. Berlin’in uzlaşmacı bir tutum sergilemesi nedeniyle, konunun Adalet Divanı’na kadar götürülmesi beklenmiyor.

AB üyesi ülkelerin geneli ihlal ediyor

Öte yandan Almanya AB ülkeleri içinde, Avrupa Birliği’nin serbest dolaşım yönergesini dikkate almayan tek ülke değil. Özellikle Fransa'daki Roma ve Sinti azınlığın sınır dışı edilmesi de büyük tepkilere yol açmıştı. Reding, Fransa'daki durumu tüm ülkelerde yönergenin uygulamaya konulup konmadığının incelenmesi bakımından bir fırsat olarak gördüğünü açıklamıştı.

Avrupa Birliği hukukunun, ulusal hukuk normları karşısında önceliği bulunduğundan, AB üyesi ülkeler antlaşmalardan doğan yükümlülükleri nedeniyle, ulusal yasalarını AB hukukuna uyumlu şekilde hazırlamak zorundalar.

dw-world.de, 25.08.2011
 

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız