Avrupa Birliği > Türkiye AB'ye girerse işte bunlar olur

İngiltere parlamentosunda Türkiye uyarısı
Bir grup İngiliz milletvekili, parlamentoya sundukları raporda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmasının birliğin İran, Irak, Suriye gibi ülkelerle olan sınırlarında önemli güvenlik riskleri doğuracağı ve üye ülkelerin organize suçlara daha fazla maruz kalacağı uyarısı yaptı.

Ankara’nın üyelik müzakereleri neredeyse donma noktasına geldi. Ancak müzakerelerden sonuç çıksa bile Fransa ve Avusturya’da yapılması beklenen referandumlarla Türkiye’nin üyeliği daha da ertelenecek gibi görünüyor.

 

Öte yandan, geleneksel olarak Türkiye’nin en güçlü destekçilerinden biri olan İngiltere, üye ülkelerden göç ve güvenlik konularında önlemler almasını istiyor. İngiltere’nin bu talebi, göç konusu hakkında endişelerin Avrupa’daki serbest sınır geçişlerini tehdit ettiği bir zamana denk geliyor.

 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki kara sınırı Avrupa’nın karşı karşıya olduğu yasa dışı göçmen sorununa neden olan en büyük açık kapılardan biri. İngiliz vekiller, raporda her gün Afganistan, Pakistan, Orta Asya ve Kuzey Afrika’dan gelen 350 kadar göçmenin Türkiye sınırından Yunanistan’a girdiğini belirtti.

 

ETKİN İŞBİRLİĞİ

İngiliz vekiller, AB yasasının revize edilerek birlik sağlanmasını, Türkiye’deki sınır büroları arasında daha etkin işbirliği yapılmasını ve kanunların güçlendirilmesini de talep etti.

 

Parlamentoya sundukları raporda, İngiliz vekiller “Türkiye’nin yasa dışı örgütler tarafından göçmenlerin Avrupa’ya sokulduğu ‘ana bağlantı noktası’ olduğunu” ifade etti.

 

Raporda, AB’nin yasa organı Europol’ün, “uyuşturucu kaçakçılığından sentetik ilaçlara, silah ticaretine ve kara para aklamaya kadar Türkiye’deki suç örgütlerinin parmağı bulunduğu” yönündeki açıklamasının da altı çizildi.

 

ZAMANLAMA ÖNEMLİ

Brüksel merkezli Açık Toplum Enstitüsü Direktörü Heather Grabbe, raporun sunulduğu zamana dikkat çekti.

 

Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin durduğunu ve ilerleyen dönemde neler yaşanacağını kestirmenin mümkün olmadığını hatırlatan Grabbe, “Üyelik için gereken parametreler bilinmiyor. Türkiye’nin ekonomisinin  nasıl olacağını veya AB’nin göçmen politikalarının ne şekil alacağını bilmeden bir yargıda bulunmak zor” ifadesini kullandı.

Hürriyet, 01.08.2011

İngiliz Parlamentosu İçişleri Komisyonu'ndan Türkiye raporu
İngiltere Parlamentosunun İçişleri Komisyonu, Türkiye'nin AB üyeliği durumunda, komşu ülkelerden göçün artması konusunda endişeleri olduğunu ve Türkiye'nin sınır kontrollerini sıkılaştırması gerektiğini bildirdi.

Komisyon "Türkiye'nin AB'ye Katılımında Adalet ve İçişleri Alanı için Çıkarımlar" başlıklı raporunda, "Türkiye'nin AB'ye üyeliği durumunda, sınırlar İran, Irak ve Suriye gibi ülkelere uzanacağı için, birliğin sınır güvenliği konusunda ciddi endişeler olduğu" kaydedildi. Raporda, "Türkiye'nin, üyeliğinden önce, AB sınır yönetimi tarafından hazırlanan kesin kriteri 'açık ve nesnel' olarak karşıladığını göstermesi gerektiği" ifade edildi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki kara sınırının, "AB'ye düzensiz göçün en temel kaynaklarından biri" olduğu kaydedilen raporda, "binlerce göçmenin her ay Türkiye üzerinden AB'ye girdiği, birçoğunun da İngiltere'ye ulaşmak istediği" bildirildi.

AB sınır ajansı Frontex'ten bir ekibin, Kasım 2010'dan bu yana Türkiye-Yunanistan sınırında bulunduğuna ve "düzensiz geçişlerin" sayısında azalma yaşandığına işaret edilen raporda, "Ancak Frontex, göçmenleri geri çeviremiyor. İçişleri Komisyonu, Frontex'in Türk sınır ajanslarıyla birlikte çalışmasının daha etkili olabileceğini öneriyor" denildi. Komisyon, sınır ajanslarının işbirliğinin yanı sıra yasa dışı göçün önlenmesinde ülkeler arası istihbarat paylaşımının geliştirilmesinin önemini de vurguladı.

Raporda ayrıca, "Komisyon AB'yi, Türkiye'nin tam üyeliğinden önce, organize uyuşturucu ve yasa dışı göç konularıyla daha etkili mücadele etmek için özel düzenlemeler yapmaya çağırıyor" denildi. "İnsan kaçakçılığının yanı sıra Afganistan'dan Batı ve Orta Avrupa'ya yapılan eroin kaçakçılığının yüzde 75-80'inin Türkiye üzerinden gerçekleştiği ve Türkiye'de Avrupa'ya giden eroine el koyma ve yakalama olaylarının arttığı" belirtildi.

Komisyon, İngiliz ile Türk yetkililer arasındaki yakın ve başarılı çalışmalar ile işbirliğine değinerek, bunun Europol gibi AB ajansları tarafından da yapılması gerektiğini bildirdi.

-"TÜRKİYE'DEN KAÇ GÖÇMEN GELİR?"-

İngiltere İçişleri Bakanlığından, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin ardından, bu ülkeden İngiltere'ye yasal göçün tahmini sayısını ortaya koyacak bir değerlendirme yapmasını isteyen komisyon, AB geneli için bu sayının 2030'a kadar 500 bin ile 4 milyon 400 bin kişi arasında değişebileceği yönünde tahminlerde bulunulduğu kaydedildi.

Türk vatandaşlarının AB'ye göçünde düşüş olduğunun, bu sayının yıllık 50 binin altına indiğinin belirtildiği raporda, "Ancak nüfustaki artış eğilimi ve yaşam standartları, Türk vatandaşları için cazip bir seçenek olan AB içinde göçü kolaylaştırabilir" denildi.

Komisyon, 2004 yılındaki genişlemenin ardından İngiltere'nin yaşadıklarını dikkate alarak, şu ifadelere yer verdi:

"2004 yılından sonra beklenenden binlerce daha fazla göçmenin geldiği dikkate alınırsa, komisyon Türk vatandaşlarının tam hareket edebilme özgürlüğü konusunda ihtiyatlı davranıyor ve hükümetin tüm yeni üyeler için 'etkili geçiş kontrolleri' uygulamasını destekliyor."

Raporda İçişleri Komisyonu Başkanı, muhalefetteki İşçi Parti milletvekili Keith Vaz'ın şu sözleri de aktarıldı:

"Türkiye ve Yunanistan'a yaptığımız ziyaretlerde, AB'ye yasa dışı göç sorunuyla mücadelede yetkililerin istekliliğine rağmen, daha fazla şeyin yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Yunanistan, Türkiye, Avrupa ve uluslararası güvenlik yetkililerinden istihbarat paylaşıp, birlikte çalışarak her ay AB'ye binlerce göçmenin gelmesinden sorumlu olan suç çetelerinin önünü kesmelerini istiyoruz.

Eğer şimdi bir şey yapılmazsa, Afganistan, İran gibi ülkelerden göçmenlerin, Türkiye üye olduktan sonra AB'ye girmelerinin daha kolay olacağından endişe duyuyorum. İngiliz hükümeti ve AB ortakları, Türkiye'ye sınır kontrollerini sıkılaştırması için her türlü desteği vermelidir."

Zaman, 01.08.2011


 

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız