Avrupa Birliği > 12 ayda tek başlık bile açılamadı

12 ayda tek başlık bile açılamadı
Macaristan dönem başkanlığı sırasında 'rekabet politikası' başlığı açılamayınca, AB üyelik müzakerelerinde bir yıl tek başlık açılamadan geçti. Türk yetkililer, "Elimizden gelen her çabayı yaptık, ancak Avrupa Komisyonu ikincil kriterleri de şimdiden talep ediyor." iddiasında. Ankara'daki bazı AB diplomatları da Avrupa Komisyonu'nun 'yeşil ışık yakmaya direndiğine' dikkat çekiyor.

Macaristan'ın dönem başkanlığı sona ererken, Türkiye'nin 2005 yılında başlayan Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinde ilk defa 12 aylık sürede tek bir başlık bile açılamadı. Türkiye'nin AB üyelik hedefine destek veren hem Macaristan, hem de ondan önce görev yapan Belçika döneminde yaşanan duraklama dikkat çekiyor. Aslında her iki ülkenin dönem başkanlığı sırasında da bir türlü açılamayan "rekabet politikası" faslındaki müzakerelerin başlatılması bekleniyordu. İki ülke de bu yönde çaba gösterdiler ancak bu konudaki umutlar gerçekleşmedi. Türk yetkililer, "Bu faslın açılması için elimizden gelen her çabayı yaptık." derken, Avrupa Komisyonu'nun 'ikincil kriterleri de şimdiden talep ettiğini' iddia ediyor. AB tarafı ise zorlu bir fasıl olarak bilinen 'rekabet politikası'nın müzakerelere açılması için şart konulan açılış kriterlerinin Türkiye tarafından tam olarak yerine getirilmediğini savunuyor. Ankara'daki bazı AB diplomatları ise Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi olan Başkan Yardımcısı İspanyol Joaquin Almunia'nın faslın açılmasına direndiğini belirtiyor.Dönem başkanlığını bugün Türk dostu olarak bilinen Polonya devralacak. Ancak, yeni dönemde bir fasıl açılıp açılmayacağı belirsiz. Polonya'nın ardından 1 Ocak 2012'de Türkiye ile ilişkileri pek sıcak gitmeyen Danimarka, Temmuz 2012'de de Kıbrıs Rum Kesimi başkanlığı üstlenecek. Uzmanlar bu dönemde de başlık açılmasını beklemiyor.

Ekim 2005'te resmen başlatılan müzakere sürecinde şimdiye kadar ancak 13 fasıl açılırken bunlardan sadece biri geçici olarak kapatılabildi. Başlıklardan 8'i Avrupa Konseyi'nce 2006 yılının Aralık ayında Türkiye'nin, havaalanlarını Rumlara açılmasına ilişkin ek protokolü uygulamadığı gerekçesiyle askıya alındı. Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanı olmasından sonra Fransa, onun ardından da Rum Yönetimi, bazı başlıkları tek taraflı olarak bloke ettiler. Sonuç olarak, 18 başlık donduruldu. Açılabilecek durumda olan sadece 'rekabet politikası', 'kamu alımları' ve 'sosyal politika ve istihdam' olmak üzere 3 fasıl bulunuyor. DIŞ HABERLER SERVİSİ

AB kapısını Türkiye'ye açık tutmalıyız

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye'nin AB'ye üyeliğini hükümetlerin ve parlamentoların tartışıp karar vermesi gerektiğini ifade ederek, "Ancak bizim Türkiye'ye kapıyı açık tutmamız lazım." dedi. Göreve gelişinin birinci yıldönümü dolayısıyla ARD televizyonunda konuşan Wulff, "Türkiye ile olan bağlarımızı güçlendirmemiz lazım. Zira Türkiye yükseğe tırmanan ekonomik bir güçtür ve daha önceki yıllardan farklı olarak birçok güvenceyi de beraberinde getirmektedir." dedi. Türkiye'nin; Kuzey Afrika, Ortadoğu, İran, Pakistan, Afganistan ve Irak'ta büyük ve önemli roller oynayabileceğini vurgulayan Wulff, "Endonezya ve Türkiye gibi halkının çoğunluğu Müslüman olan demokrasiler, İslam ve demokrasinin bağdaştığını gösterebilirler." dedi.

Zaman, 01.07.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız