Avrupa Birliği > "Türkiye'nin üyeliği konusunda daha açık olmalıyız"

"Türkiye'nin üyeliği konusunda daha açık olmalıyız"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin AB üyeliği kriterlerini yerine getirmede ortaya koydukları açık tavrı, sürecin nihai sonucu konusunda da göstermeleri gerektiğini söyledi.

Bakoyanni, Atina'da yayımlanan Elefterotipia gazetesindeki demecinde, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretini ve Türkiye'nin AB sürecini değerlendirdi.

Obama'nın ziyaretiyle Türkiye'nin öneminin artmasının Yunanistan'a olumsuz etkileri olmayacağına inandığını belirten Bakoyanni, "uluslararası siyasetin, birer kefesinde Yunanistan ve Türkiye'nin bulunduğu bir terazi olmadığını" söyledi.

Bakoyanni, "Türkiye'nin bölgedeki konumunun güçlenmesinin ikili sorunların çözümünde Yunanistan'ın elini zayıflatacağı şeklindeki yorumların basit ve dar görüşlü yorumlar olduğunu" ifade ederek, "Coğrafi konumunun ve ülkede hakim olan dinin özel bir rol kazandırdığı Türkiye'nin değerlendirilmesi kendine özel bir önem taşımaktadır. Yunanistan ise AB'nin eski bir üyesi ve
Güneydoğu Avrupa bölgesinde etkin ve olumlu rol oynayan lider bir güçtür. Türkiye ile olan ikili meseleler, uluslararası hukuk ve Türkiye'nin AB perspektifiyle ilgili konulardır. Türkiye ile olan ikili ilişkilerin iyileştirilmesi önemli hedefimizdir" dedi.

Obama'nın Türkiye'nin AB üyeliğine destek açıklamalarıyla ilgili bir soru üzerine Bakoyanni, "AB ülkelerinin de bu konuda daha açık bir tavır içinde olmaları gerektiğini" belirterek, "Türkiye ile sınırı olan bizleriz. Türkiye'nin uzun vadede çağdaş bir Avrupa cumhuriyeti olmasında, tabii böyle bir şey mümkün olursa, Yunanistan'ın çıkarı bulunmaktadır. Türkiye ile ilgili olarak bizleri ilgilendiren tüm konuların ikili konular olmaktan çıkararak, Avrupa'nın meseleleri olmasını sağladık" dedi.

Bakoyanni, "Bu, sessiz, ancak özlü çalışmalarla mümkün oldu. Türkiye'nin gerekli reformları gerçekleştirmede ilerleme kaydetmesi ve dışa karşı olan tavırlarında değişiklikler yapması için açık bir nedeni olması esastır. Türkiye'nin kriterleri yerine getirmesiyle ilgili taleplerimizi ortaya koymada gösterdiğimiz açıklık, sürecin nihai sonucu konusunda da olmalı. Aksi halde Türkiye'de, 'Nasıl olsa AB'ye giremeyeceğiz, reformları neden yapalım ve kriterlere neden uyalım' anlayışı güçlenecektir" diye konuştu.

Papandreu'bun açıklaması


ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyaretini değerlendiren ana muhalefet partisi PASOK'un Genel Başkanı Yorgo Papandreu ise "Türkiye'nin bölgedeki konumunun güçlenmesinin, Obama'nın ziyaretiyle ilgili olmadığını, bu durumun Ankara'nın son yıllarda uyguladığı çok düzeyli ve esnek politikasının bir sonucu olduğunu" söyledi.

Papandreu, Elefterotipia gazetesinde yayımlanan açıklamasında, "Türkiye'nin konumu, ABD Başkanının Atina'yı görmezden gelerek gerçekleştirdiği ziyaretle değil, kendisinin uyguladığı dış politikayla bölgede çıkarları olan ülkelere karşı güvenilir bir müzakereci ve güçlü bir ortak konumuna gelmesi nedeniyle yükselmektedir. Ancak bu yükselişe Yunan hükümetinin son yıllardaki hareketsizliği de yardımcı olmuştur. ABD sadece bu gerçeği tanımakta, kabul etmekte ve değerlendirmektir" görüşünü dile getirdi.

 
cnnturk.com, 14.02.09
Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız