Avrupa Birliği > Sabancı: “Türkiye’nin AB üyeliği kaçınılmazdır"

Sabancı: “Türkiye’nin AB üyeliği kaçınılmazdır"

Sabancı Holding’den yapılan yazılı açıklamaya göre Güler Sabancı, Avusturyalı ünlü ekonomist Joseph A. Schumpeter anısına verilen "Schumpeter Ödülü"nü almasının ardından Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Die Presse’ye konuştu.

Sabancı, "Türkiye, Avrupa’nın Kaderi" başlığı ile yayımlanan röportajda, AB ve Türkiye’de kadının konumuna ilişkin görüşlerini paylaştı.

Röportajda yöneltilen "Fransa ve Avusturya, Türkiye’nin AB üyeliğine çok karşı. İyimserliğinizi yitirmiyor musunuz?" sorusuna Sabancı, "Önemli olan varılacak yer değil, alınan mesafe... Süreç, sonuçtan daha önemli.

Demokratikleşme ve insan hakları noktasında bu süreç önemli ama AB’ye demokrasi ve rol model olması açısından halen inanıyoruz. Her ülkenin kısa vadeli iç politikaları olduğunu kabul etmemiz gerekir. Seçimler çok şeyi değiştirebilir.

Fransa’da Sarkozy seçildi ve ilişkiler soğudu ama yine seçim olacak.

Demokrasilerde sabır gerekir ve iyimser olmak da hepimizin görevidir" yanıtını verdi.

Sabancı, Türkiye’nin ekonomik durumu açısından AB konusunu değerlendirirken, Avrupa’da halen bir finansal kriz yaşandığını, ulusal borç ile ilgili sorunların bu krizin bir sonucu olduğunu, ancak Türkiye’nin krizi iyi atlattığını belirterek, "Türkiye’nin gösterdiği büyüme çok cesaret vericidir ve demografik gerçekler bizim için açık. 2050 yılında AB’de 70 milyon daha az işçi olacak. AB’ye girme bizim kendi kaderimiz. Bu da AB’nin daha fazla entegrasyona, daha fazla çeşitliliğe, daha fazla enerjiye ve taze kana ihtiyacı var demektir.

Aksi takdirde AB statik bir müze olur. Türkiye’nin AB üyeliği kaçınılmazdır" görüşünü dile getirdi.

Türklerin çoğunluğu gibi kendisini bir Avrupa vatandaşı olarak gördüğünü ifade eden Sabancı, "Bizim Avrupa’da 700 yıllık bir geçmişimiz var. Birlikte çalışırsak, hem Avrupa’nın, hem de Türkiye’nin bunun faydalarından yararlanacağı çok açık. Avrupa şirketleri Türkiye’de yoğun yatırım yapıyor. Bu ilişki örnek bir bağdır" dedi.

Sabancı, Türkiye’de kadının konumuna ilişkin görüşlerini açıklarken de kadınlar için global iş dünyasında çok büyük zorluklar bulunduğunu, ancak üst düzey yönetici konumundaki kadınlara ilişkin istatistiklere bakıldığında Türkiye’de yüzde 26 olan oranın dünyada yüzde 20 ve Türkiye’nin sahip olduğu bu oranın İngiltere, Almanya ve Fransa’dan da yüksek olduğunu kaydetti. Sabancı, "Ama genel olarak bizim kadınlarımızın sadece yüzde 27’si, Avusturya’da ise kadınların neredeyse yüzde 70’i çalışıyor. İstanbul ve İzmir’de kişi başına düşen gelir yüksek, farklı. Biz ne zamanki Avusturya’daki kişi başına düşen GSYH’a ulaşırız, kadınların iş gücüne katılım oranı da o zaman daha gelişir" ifadesini kullandı.

Milliyet, 15.05.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız