Avrupa Birliği > AB mevzuatının yüzde 60'ı uygulamada

AB mevzuatının yüzde 60'ı uygulamada

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile bir yakınlaşma çabası içerisinde olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin AB’nin normlarını her alanda uyarlamayla çalıştığını söyledi

Bakan Şimşek, son birkaç yıldır, Türkiye’nin AB müktesebatının neredeyse yüzde 60’ını uyarladığını ve uygulamaya koyduğunu dile getirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin AB’ye katılımı öncesinde mali işbirliği çerçevesinde Maliye Bakanlığı ve İtalya Ekonomi ve Finans Bakanlığı tarafınca ortaklaşa yürütülecek olan, “Kamu Hesaplarında Veri Kalitesinin Artırılması”na yönelik eşleştirme projesinin açılış toplantısında konuştu. Şimşek, burada yaptığı konuşmada, kamu hesaplarının, veri kalitesinin artırılmasının çok önemli bir proje olduğunu söyleyerek, “Bu aslında çok boyutlu bir proje kamu açısından. Çünkü bir yandan ülkemizin veri kalitesini artırmaya çabalıyoruz. Özellikle uluslararası normlarda muhasebe kayıtlarının tutulması, bu kayıtların raporlanması, kamu açısından son derece önemli. Bir yandan da tabi ki vatandaşın doğru veriye ulaşması Türkiye açısından önemli. Bu aslında vatandaşların en önemli haklarından bir tanesidir” dedi.

Çalışmanın amacının Türkiye’yi bir yandan AB standartlarına yakınlaştırmak, öte yandan da her vatandaşın hak ettiği kaliteli hizmeti üretmek için etkin bir kamu hizmeti vermek üzere gerekli bilgiyi zamanında üretebilmek olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, “Kamuda mali saydamlık, hesap verilebilirlilik gibi çok temel ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Bu da yine Türkiye’nin veri kalitesinin artırılmasını önemini ortaya koyuyor. Bu süreçte biz AB ile bir yakınlaşma içerisindeyiz. AB’nin normlarını Türkiye her alanda uyarlamaya çalışıyor. Son birkaç yıldır, Türkiye AB müktesebatının neredeyse yüzde 60’ını uyarladı ve uygulamaya koydu. Aynı zamanda bunu uygulamaya koymak için bir kurumsal alt yapı gerekiyor. O açıdan da son yıllarda çok büyük gelişmeler var” dedi.

VERİ RARAMLARINDAKİ SAPMALAR KREDİBİLİTEYİ ETKİLİYEBİLİYOR

Geçmişte veri kalitesinin düşük olmasının politika üretiminde çok büyük sıkıntılar yarattığına işaret eden Bakan Şimşek, “2007 yılında IMF ile bir programımız vardı. Ortaya hedefler koymuştuk, hedefler tutturulabilir gibi öngörülüyordu. Sonra bir baktık ki mahalli idarelerden gelen rakamlar hiç memnun edici değil. Mahalli idarelere ilişkin veriler zamanında ve kaliteli toplanamadığı için o dönemde bir sıkıntı vardı. Biran önce mahalli idarelerle ilgili olarak verilerin çok daha sık aralıklarla toplanması için karar aldık. Nitekim Maliye Bakanlığı bu konuda çok büyük bir çaba içerisine girdi. Şu anda o türden sürprizlerle karşılaşılmıyor. Bu tür sapmalar kredibiliteyi etkiliyor” diye konuştu.

AVRUPA OLMAKSIZIN MODERN BİR TÜRKİYE YOKTUR

Toplantıda söz alan İtalya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alessandro Azzoni, söz konusu projenin çok önemli olduğun ifade ederek, verinin kalitesinin doğrudan hükümetlerin hesap verebilirliliği ve şeffaflığı ile ilgili olduğunu söyledi. Türkiye olmaksızın gerçek bir Avrupa’nın olamayacağını söyleyen Azzoni, “Bu İtalya Hükümeti’nin sürekli söylediği bir şeydir. Ama şu da önemli ki, Avrupa olmaksızın da modern bir Türkiye yoktur” dedi. Ayrıca toplantıda söz alan ABD Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomik, Tarım Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı Mario Caıvano, yaptığı konuşmada istatistiklere bakıldığında Türkiye’de ziraat alanında özellikle zirai yönde çiftlik konularına ilişkin bazı iyileştirmelere ve güçlendirmelere ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, Türkiye’nin bu konularda AB standartlarını yakalaması gerektiğini ifade etti.

Hürriyet, 18.04.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız