Avrupa Birliği > AB işleri yavaş ilerliyor

AB işleri yavaş ilerliyor

AB ile işlerin yavaş yürüdüğünü söyleyen Bakan Şimşek, “Türkiye’nin Avrupa’ya ihtiyacından ziyade Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var” dedi

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin AB ile uzun süren bir aşk hikayesi olduğunu belirterek, “Onlar bizi 40 yıl kadar antrede tuttular, sonra masaya davet ettiler. Masada işler çok yavaş yürüyor. AB çok isteksiz bir ortak olarak hareket ediyor” diyerek şöyle devam etti: “Katılım görüşmeleri kararı 2004 yılında alındı ve görüşmeler 2005’te başladı. AB çok isteksiz bir ortak olarak hareket ediyor. Biz AB’ye bakıyoruz, ona yüzümüzü döndük. Bizce AB, Türkiye’deki politik, ekonomik ve sosyal alanda değişikliği sürdürecek, teşvik edecek bir etki gibi görülüyor. Dışarıdan bakıldığında Türkler buna tutkulu gibi görülüyor. Gerçek bir dönüşüm yoluna girdik. Türkiye, bu zaman kuşağı içinde en büyük dönüşüm hikayesini gösteriyor. Avrupa‘nın 6’ncı, dünyadaki 16’ncı büyük ekonomiyiz. Bir değişim hikayesi geçiriyoruz. Küresel yatırımcılara, ‘Türkiye’de yatırım yapacak olursanız, tipik bir gelişen, büyüyen, pazar etkilerini alırsınız’ diyoruz.”

 

Türkiye elinden geleni yapacak

Şimşek, Türkiye’nin AB’ye üye olmak için elinden geleni yapacağını belirterek, “Bu ülke politik, sosyal ve ekonomik olarak dönüşüm yaşayacak. Birinci sınıf temel haklara, demokrasiye, özgürlüklere ve kurumlara erişelim. AB’ye üye olup olmamak ikinci sırada geliyor ama üye olmak için ne gerekiyorsa o değişikliği yapacağız. Onlar için iyi olan şey bizim için de iyidir” dedi. Şimşek, şöyle konuştu: “Son dakikaya kadar düşünebilirsiniz. Bırakın biz her şeyimizi düzene sokalım. Avrupa’nın bize ihtiyacı var. Türkiye’nin Avrupa’ya ihtiyacından ziyade Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Buna yüzde 100 güveniyorum. Avrupa gelişen piyasalara karşı rekabette yer kaybediyor. Büyük küresel bir aktör olarak geriye kayıyor. Türkiye belirli bir seviyeye kadar Avrupa’yı dinamik bir bölge gücü olarak tutmaya yardımcı olabilir. Avrupa’ya daha güçlü küresel bir ses olması için yardımcı olabilir. Bölgesinde Türkiye’nin güçlü bağları var. Türkiye, Avrupa’ya medeniyetlerarası diyalogda da yardımcı olabilir.” Şimşek, “Sürekli ‘Sizi sevmiyoruz’ diyorlar. Biz de ‘Ne olursa olsun yapacağız’ diyoruz. Nihai olarak bu çözülecek ve adaylığımızı kabul edecekler” dedi.

 

Enflasyon tek hanede kalacak

Şimşek, orta ve uzun vadede rakamlar çok iyi olduğu için büyümenin sürdürüleceğini ifade ederek, “Her ne kadar şu aralar çok sıkı bir şekilde bazı şeyleri yavaşlatmaya ve ortalamaya çekmeye çalışsak da bunu başaracağız. Çok konvansiyonel olmayan bir politika yürütülüyor. Ama bu politikanın başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum’’ dedi. Türkiye’nin 2009 ve 2010 yıllarındaki ekonomi politikaları hakkında bilgi veren Şimşek, şöyle konuştu: “Orta ve uzun vadede rakamlar çok iyi olduğu için büyümeyi sürdüreceğiz. Her ne kadar şu aralar çok sıkı bir şekilde bazı şeyleri yavaşlatmaya çalışsak, ortalamaya çekmeye çalışsak da bunu da başaracağız. Bir yandan sermaye akışı ile ilgili düzenlemeler yapılıyor, oranları düşürüyoruz. Bu da aslında hiç konvansiyonel değil. Bir yandan da rezerv gereksinimlerini artırıyoruz, kredinin daha da yaygınlaşması için. Çok konvansiyonel olmayan bir politika yürütülüyor, bunu söylemem gerekiyor. Ben bu politikanın başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum ve mümkün olduğunca büyümeyi belli bir oranda tutmaya ve bütçe açığını belli bir hızda tutmaya çalışıyoruz. Enflasyon da tek haneli rakamlarda olmayı sürdürecek.”

 

Erbil’de Kürtçe bile konuşabilirim

Göreve geldiklerinde çevrenin hep düşmanca davranan ülkelerle çevrili olduğu düşüncesinin hakim olduğunu anlatan Şimşek, Türkiye’nin sıfır sorun politikası yürüttüğünü söyledi. Şimşek, Türklerin Kuzey Irak’a gitmesi ve iş yapması kadar doğal bir şey olamayacağını ifade ederek, “Ben de 14 nisanda THY’nin ilk seferiyle Erbil’e gidiyorum. Ben orada Kürtçe bile konuşabilirim, becerebilirsem, altından kalkabilirsem” dedi.

 

Varlık Barışı’nda süre uzatma yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı’nın süresinin uzatılması ve yeni bir Varlık Barışı’nın söz konusu olmadığını söyledi. Şimşek, çıkarılan tebliğle Varlık Barışı’ndan yararlanmak isteyip de gerekliliklerini yerine getiremeyen mükellefler için fırsat sunulduğunu ve 2 mayısa kadar süre verildiğini belirtti. Şimşek yeni bir Varlık Barışı’nın gündemde olmadığını ve ihtiyaç olduğu kanısında da olmadığını kaydederek, “Zaten biz Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı barış projesini uygulamaya koyduk. Gayet başarılı gidiyor, yoğun bir ilgi var. Dolayısıyla gündemde bu türden bir yaklaşım ve çalışma söz konusu değil” dedi.

 Taraf, 10.04.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız