Avrupa Birliği > AB’ye nükleer kriter eleştirisi

AB’ye nükleer kriter eleştirisi

Enerji Bakanı Yıldız, enerji faslını görüşmeye açmayan AB’nin nükleer santrallerle ilgili kriter getirmesinin anlamlı olmadığını, enerjiden sorumlu üye ile görüşeceğini söyledi.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB’nin teknik olmayan nedenlerle enerji faslını görüşmeye açmadığı bir ortamda, nükleer santrallerle ilgili kriterler getirmesini çok anlamlı bulmadığını söyledi. Rekabet Kurumu’nun 14. yıldönümü kapsamında düzenlenen ‘Türkiye ekonomisi, mikro reformlar ve rekabet politikası’ konulu sempozyumun girişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, AB’nin nükleer santraller konusunda AB kriterlerinin uygulanması yönünde gönderdiği yazı ile ilgili olarak AB Komisyonu’nun enerjiden sorumlu Üyesi Günther Öttinger ile görüşeceğini belirtti.

Rusya’ya yeni şart koymadık

Türkiye’nin nükleer santral yapımında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun bütün kriterlerini uygulayacağını ifade eden Yıldız, şunları söyledi: “Ama AB’nin özellikle enerji başlığını görüşmelere açmadığı bir ortamda böyle bir kriterden bahsetmiş olması siyasi olarak anlaşılabilir bir şey değil. Herhalde bunun izahını mutlaka bize yapacaklardır. AB üyesi olma yolunda müzakerelerin sürdürüldüğü bu süreçte teknik olmayan nedenlerle enerji başlığı açılmamış durumda, buna rağmen enerji ile ilgili yorumlar, fikirler yürütülmektedir. Biz de bunu çok gerçekçi bulamıyoruz.” Yıldız, Rusya’nın Avrupa’ya gaz taşımak için yapımını planladığı Güney Akım doğalgaz boru hattına nihai izin için yeni şart koymadıklarını, şartlar yerine getirildiğinde gerekli iznin verileceğini söyledi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Güney Akım hattı ile ilgili izni geciktirdiğini ancak bunun inşaat takvimini etkilemeyeceğini ifade etmişti. Yıldız “Güney Akım ile ilgili fizibilite çalışmaları bekleniyor. Burada şartlar yerine getirildiğinde inşaat izni verilebilir” dedi.

Ucuz elektrik için çalışıyoruz

Öte yandan Bakan Yıldız “Genelde sanayicilerimiz, haklı olarak kullandıkları ucuz elektriği çok fazla ifade etmezler ama şu anda ucuz kullanıyorlar. Hedefimiz daha da ucuzlatılması ile ilgili yapılacak işlemlerdir” dedi. Bakan Yıldız, şöyle devam etti: “Üretimini özel sektör eliyle yapmaya karar vermiş ve liberalleşmeye çalışılan bir piyasada rekabet olgusu kaçınılmaz bir olgu. Özel sektör bunun fazlasının rahatsız edici olduğunu söyler. Kurum yetkilileri ise bunun daha çok kurumsallaşması ve sistematiğe bağlanması için çalışma yapar. Türkiye’de bir ulusal tarife var. Ulusal tarife olmasına rağmen toplam elektrik tüketicilerinin yüzde 18’i ortalama yüzde 22 civarında daha ucuz elektrik kullanıyor. Sanayicilerimiz elektriği şu anda ucuz kullanıyorlar. Hedefimiz daha da ucuzlatılması. Bunun tek yolu arz ile alakalı piyasa oyuncularını artırmak ve büyüyen talebi daha fazlasıyla karşılamak. Bunu yaptığımız takdirde ki şimdi yaptığımız işlem budur, rahatlıkla rekabet edebilir ve yıpratıcı bir rekabet içinde olmaksızın bu sağlanabilir.”  AA

REKABET KURUMU

Testteki 23 soruya ‘evet’ diyen yandı

REKABET Kurumu, şirketlere test mektubu gönderdi. Testteki 23 soruya ‘evet’ diyen şirketlere, kendinizi düzeltin aksi halde ‘cezaya hazır olun’ mesajı verdi. Başkan Nurettin Kaldırımcı, 17 sayfalık mektubun önsözünde, 2011 Rekabet Mektubu’nun ana temasını, ‘rekabet gücü ve rekabet hukuku ilişkisi’ olarak belirlemeyi uygun gördüklerini belirtti. Kaldırımcı “Mektubumuzla, rekabetçi bir ekonomi düzeni oluşturmayı ve geliştirmeyi amaçlayan mevzuata uyumun, işletmelerimiz açısından niçin önemli olduğunu ve bunu nasıl başaracaklarını anlatmaya çalıştık” dedi.

Star, 24.03.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız