Avrupa Birliği > Avrupa Birliği, Türkiye için yine yeni kavram icat etti

Avrupa Birliği, Türkiye için yine yeni kavram icat etti
Avrupa Birliği'nin, Türkiye ile müzakerelerde kavramların isimlerini değiştirerek ya da içini boşaltarak masaya oturma eğilimi, Türk vatandaşlarının yakından takip ettiği vize konusunda da kendini gösterdi.
 

AB, Ankara ile yıllardır yürüttüğü vize müzakerelerinde bir kez daha Türkiye için özel bir kavram icat etti. Dün Brüksel'de toplanan AB içişleri bakanları, Türkiye ile müzakereleri geçen ay tamamlanan geri kabul anlaşmasına onay verirken, vize müzakerelerinde ne ifade ettiği pek belli olmayan "vize diyaloğu" başlatma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, karara tepki göstererek, bunun beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. Davutoğlu, "Vize muafiyeti gibi açık bir hedef ortaya konmaksızın, vize diyaloğundan bahsedilmektedir. Bizim buradaki ilkesel duruşumuz bellidir: Türkiye hiçbir şartta herhangi bir ülkeden farklı bir muameleye tabi tutulmayı kabul edemez.'' dedi.

Toplantının ardından basına konuşan İçişleri'nden sorumlu AB Komiseri Cecilia Malmström, kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek karşı taraftan davet gelmesi halinde Ankara'yı ziyaret ederek görüşmeleri başlatmak istediğini dile getirdi. Bu kapsamda Türkiye ile kısa vadede vize konusundaki mevcut sorunların belirlenerek ve buna uygun çözümlerin aranabileceğini belirten Malmström, yapılabilecekler arasında ''işadamlarına çok girişli vizeler verilmesinin sistematik olarak teşvik edilmesini, konsoloslukların ülke geneline dağılımının iyileştirilmesini, öğrenciler ve araştırmacılar gibi bazı gruplara vize muafiyeti tanınmasını'' sıraladı.

Ankara, kendisini ağır bir yükün altına sokacak olan geri kabul antlaşması karşılığında tedricen vize muafiyeti uygulamasına geçilmesini talep ediyor ve her iki sürecin eşzamanlı olarak başlamasını istiyordu. Türkiye'nin bu taleplerine Hollanda, Almanya, Avusturya, Fransa ve Kıbrıs Rum Kesimi ise itiraz ediyordu. AB'nin kararını değerlendiren Bakan Davutoğlu bu noktaya dikkat çekerek, Avrupa Birliği ile vize muafiyeti hedefine dönük müzakere süreci başlatılmaksızın, geri kabul anlaşmasını hayata geçirme sürecinin başlatılmasının mümkün olmadığını söyledi. AB'nin talebi üzerine Türkiye'nin biyometrik pasaporta süratle geçmiş ve Geri Kabul anlaşması müzakerelerini tamamlamıştı. Davutoğlu, AB'nin ise buna paralel olarak vize muafiyetini görüşmelerinin başlatılması sözünü tutmadığına işaret ederek, "Muğlak bir ifadeyle 'vize diyaloğu'na atıf var. Diyalog bir hedef değildir, diyalog bir süreçtir. Biz sürecin sonunda ortaya çıkması gereken hedefi görmek isteriz. Diğer ülkeler için uygulanan kurallar Türkiye için uygulanmadıkça, hiçbir şekilde geri kabul anlaşmasını hayata geçirmek mümkün olmaz. Tek taraflı bir adımı Türkiye'den kimse beklememeli." diye konuştu.

Zaman, 25.02.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız