Avrupa Birliği > Hollanda ve Avusturya'dan vize engeli

Hollanda ve Avusturya'dan vize engeli

Hollanda ve Almanya mahkemeleri Türklerin vizesiz seyahat hakkını teslim ederken Hollanda ve Avusturya yönetimleri, Türkiye ile vize muafiyeti müzakerelerini başlatacak belgede "vize" kelimesine yer verilmesine karşı çıkıyor.

AB içişleri ve adalet bakanlarının 24 Şubat'ta yapacakları toplantıda AB Komisyonu'na Türkiye ile vize muafiyetini müzakere etmesi için vekalet vermesi yani görevlendirmesi bekleniyor. Ancak görevlendirme kararında Hollanda ve Avusturya'nın 'vize' ile 'muafiyet' kelimesinin yer almasına itiraz ettikleri, Fransa ve Almanya'nın da bu ikiliye destek verdikleri belirtiliyor. Son günlerde Kıbrıs Rum Kesimi'nin de bu gruba katıldığı kaydediliyor. "Vize" kelimesini kullanmadan vize muafiyetini müzakere etmek isteyen AB'de, "üyelik" ve "katılım" kelimeleri de sorun oluyor. Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanı olmasının ardından Fransa, Türkiye'ye ilişkin belgelerden bu iki kavramın çıkarılması için yoğun mücadele veriyor.

Brüksel kaynakları "vize muafiyeti" kelimesi yerine "nüfus hareketliliği" gibi kavramlar üzerine çalıştıklarını ancak Konsey'in net bir vekalet vermemesi durumunda Komisyon'un müzakere pozisyonu geliştirmede zorlanacağına işaret ediyorlar. Avrupa Birliği'nin 24 Şubat'ta Komisyon'a net ve açık bir görevlendirme yerine son derece muğlak, her manaya gelebilecek sınırlı bir vekalet verebileceği de seçenekler arasında sayılıyor. Ankara ise belgede hem "vize" hem de "vize muafiyeti" ifadelerinin bulunmasının çok mühim olduğunu düşünüyor. Fakat AB diplomatlarına göre Avrupa'daki siyasi iklim göz önüne alındığında belgede "vize muafiyetinin" geçmesi çok zor. Avrupa'da yükselen İslamofobik partiler ile Hollanda'da iktidardaki azınlık hükümetini dışarıdan destekleyen İslamofobik Geert Wilders'ın vize tartışmalarında çok etkili olduğuna dikkat çekiliyor.

Mart 2009'dan bu yana ilk defa Brüksel'i ziyaret edecek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise ikili görüşmelerinde vize meselesini gündeme getirmesi bekleniyor. 1 Mart'ta Brüksel'e yarım günlük bir ziyaret gerçekleştirecek olan Erdoğan, Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy ve Belçika Başbakanı Yves Leterme ile bir araya gelecek ve Brüksel'deki yeni büyükelçilik binasını hizmete açacak. AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu komiseri Cecilia Malmström 27 Ocak'ta yaptığı açıklamada, vize muafiyetinin en önemli şartı olan geri alım antlaşması konusunda Türkiye ile mutabakata varıldığını açıklamış ve 24 Şubat'ta AB ülkelerinin de bu mutabakata uygun şekilde kendilerine görev vermesi gerektiğini belirtmişti. Türkiye, geri alım antlaşmasını onaylamak için vize konusunda tatmin olacağı bir anlaşmayı şart koşuyor.

Zaman, 18.02.2011

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız