Avrupa Birliği > AB Türkiye'den beş reformu acil olarak bekliyor

AB Türkiye'den beş reformu acil olarak bekliyor
Avrupa Birliği, yerel seçimlerin ardından Türkiye'den "öncellikli" olarak beş reform gerçekleştirmesini istiyor. Bu reform alanlarını, "Ombudsman kurumu", "yargı reformu", "ifade özgürlüğü", "siyasi partiler" ve "Anayasa" oluşturuyor. Siyasi reformlar, yerel seçimden sonra toplanacak olan Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin gündeminin önemli bir maddesini oluşturacak.
AKP hükümetinin, 29 Mart yerel seçiminin ardından yeniden siyasi reformlara ağırlık vereceği beklentileri sürerken, yerel seçimlerin sonucunu büyük merakla bekleyen ve seçim kampanyasını yakından izleyen Ankara'daki AB diplomatik çevreleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, AKP hükümet üyelerinden gelen "seçim sonrası reform" mesajlarının yerine getirilmesini umuyor. Bu beş öncelikli reformun başında ombudsmanlık kurumu geliyor. Uzun bir süreden beri gündeme olan bu kurumun Türkiye dışındaki tüm Avrupa ülkelerinde bulunduğuna dikkat çekiliyor. AB diplomatları, "Bu reformun gerçekleşmesi, nispeten kolay. Anayasa'ya bir cümle eklenmesi yeterli. Ombudsman, vatandaşların haklarının devlet kurumları karşısında savunulması için çok önemli. Ayrıca yargı yükünü azaltacak" değerlendirmesini yaptı.
 
Bağımsız yargı önemli
İkinci konu olan yargı reformunun yargının bağımsızlığını garantilemek açısından önemli olduğunun altı çiziliyor. Reform sayesinde Türkiye'de yaşanan bazı tartışmaların son bulabileceği düşünülüyor. AB diplomatları "Reform ile yargı daha iyi işler haline getirilir ve asıl görevi olan vatandaşları koruma görevini yerine getirir" diyor.
Bir diğer önemsenen reform olan ifade özgürlüğü konusunda Türkiye'de TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesini olumlu bulan AB, bunun yetmediğini, hâlâ ifade özgürlüğünü kısıtlayan çok sayıda yasal düzenlemenin bulunduğunu, siyasi tartışmaların özgürce yürütülebilmesi için kapsamlı bir reform gerektiğini savunuyor.

Siyasi partiler yasası reformu mutlaka yapılması gereken reformlardan biri ve temel bir konu olarak görülüyor. Üst düzey bir AB diplomatı, "Türkiye'de 25 parti kapatıldı. Anayasa Mahkemesi, iktidardaki AKP'yi kapatmadı ancak izlemeyi sürdüreceğini söyledi. Yasanın değişmesi şart" diye konuştu. Anayasa reformu beklenen 5'inci öncelikli reform. AB, Türkiye'de yeni bir anayasa yapılmasını arzu ediyor ancak "gerçekçi" bir yaklaşımla bunun bu aşamada pek mümkün olmadığını kabul ediyor. Bunun yerine "Mevcut anayasanın değiştirilmesi ideal olmasa da önemli bir adım olur" diyen AB diplomatları, "Yeni anayasada ısrar etmiyoruz. Çünkü gerekli konsensüs ve uzlaşı bulunmadığını görüyoruz" dedi.

Referans, 23.03.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız