Avrupa Birliği > Gül, Brüksel'de AB'ye bağlılık mesajı verdi

Gül, Brüksel'de AB'ye bağlılık mesajı verdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Brüksel'de gerçekleştirdiği temaslarla, Arupa Birliği'ni (AB)cumhurbaşkanlığı düzeyinde ziyaret eden ilk Türk yetkili olarak tarihe geçerken, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine kararlılıkla devam ettiği mesajını verdi. İlk olarak Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht'u kabul eden Gül'e bu görüşmede Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan da eşlik etti. Görüşmede Belçika ve AB ile ilişkiler ele alındı.
Daha sonra Kraliyet Sarayı'nda Belçika Kralı 2'nci Albert ile bir araya gelen Gül'ün Türkiye-Belçika ilişkilerine verilen önem üzerinde durduğu, Türkiye'nin AB yolundaki kararlılık ve iradesini de yansıttığı ifade edildi.
 
Türk halkı sürece sahip çıkıyor
Kral 2'nci Albert ile görüşmesinin ardından AB temaslarını başlatan Gül, Avrupa Komisyonu binasında Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ile baş başa görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Gül, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin sıkı ve ciddi bir şekilde devam etmekte olduğunu yineleyerek, bu süreçte çok önemli reformların gerçekleştirildiğini, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bir süre önce Brüksel'i ziyaret ederek AB'ye üyelik yolunda kararlılık mesajı verdiğini, Egemen Bağış'ın Başmüzakereci olarak atandığını söyledi. Reformların Türkiye'yi daha güçlü hale getirdiğini anlatan Gül, Türk halkının da bu sürece sahip çıktığını ve bu durumun aynı şekilde devam edeceğini ifade etti. Görüşmelerinde yalnızca AB'ye üyelik sürecinin değil, Ortadoğu, Kafkaslar, Irak, Afganistan ve enerjide işbirliği ile ilgili konuların da ele alındığına değinen Gül, stratejik önem taşıyan bu alanlarda birlikte hareket etmenin önemli olduğunu vurguladı. Gül gazetecilerin, Hazreti Muhammed'le ilgili karikatür krizi ile gündeme gelen Danimarka Başbakanı Anders Fogh'un NATO genel setreterliği adaylığına Türkiye'nin nasıl baktığı sorusuna ise "Önemli olan NATO'nun başarısıdır" cevabını verdi.
 
Barroso'dan basın özgürlüğü vurgusu
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise, Komisyon'un Türkiye'nin üyelik sürecine tam destek verdiğini vurgulayarak Ankara'nın reform sürecini hızlandırmasının beklendiğini söyledi. Görüşmelerin çok kapsamlı ve faydalı olduğunu dile getiren Barroso, "Din, düşünce, basın özgürlüğünde ilerleme, Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm çok önemi. Enerji konusunda yapılacak işbirliği ile karşılıklı fayda sağlanacak" dedi. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in üyelik sürecinde tüm yetki ve yeteneklerini ortaya koyduğuna dikkat çeken Barroso, "Tartışmalarımızı gayet açık bir şekilde, aile gibi yürütüyoruz" diye konuştu.

Barroso gazetecilerin Türkiye'de basın özgürlüğü ile ilgili sorusunu "Bir vergi sorunu olduunu biliyorum. Basın özgürlüğüne tam olarak saygı gösterilmesi çok önemli. Bu bizim için de büyük önem taşıyor. Bu konudaki kaygılarımızı daha önce de dile getirdik ve Gül ile de paylaştık" sözleriyle yanıtladı. Kürtçe açılımı ve TRT Şeş ile ilgili sorulara da, bu açılımdan büyük memnuniyet duyduklarını, bir ülkedeki çeşitliliğe saygı duyulması gerektiği cevabını verdi.

Referans, 27.03.09

Konu ile ilgili sayfalar...
3/31/2017 - Avrupa Birliği Brexit stratejisini açıkladı...
3/28/2017 - Gürcüler vizesiz Avrupa'da ...
3/25/2017 - AB'nin 60'ıncı doğum günü ...
3/11/2017 - AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: Türkiye’ye bazı mali yardımlar durduruldu ...
3/1/2017 - Avrupa Konseyi: Türkiye otokrasiye sürükleniyor ...
Bütün başlıklar için tıklayınız